torsdag den 10. juni 2004

Bliv bedre til Halter

Rick LeMayHalter er en af de mindst værdsatte klasser i western-konkurrence sammenhæng. Det er synd, af flere forskellige årsager.

For mange er Halter det første man kaster sig ud i, når man begynder at deltage i shows. Det er en udmærket måde at opnå en professionel og uvildig bedømmelse af sin hest på.


I de fleste shows er Halter den første mulighed for at præsentere dig selv og din hest for dommeren. Hvis du formår at drage fordel af den chance, vil dommeren huske både dig og din hest, og tænke positivt om jer.


Den sidste gode grund til, at Halter er en god klasse at begynde med er, at der ikke kræves noget specielt udstyr, og at du får mulighed for at træne din hest socialt fra en ung alder.Hvad er Halter ?


I Halter-klasserne leder dommeren efter de ideelle racekendetegn hos hesten. Forskellige klubber og foreninger udsteder retningslinier til dommerne vedr. disse racekendetegn.


Kendetegnene er opdelt i fire kategorier: Balance, korrekthed, muskelsætning samt køns-karakteristiske træk. Dommeren ser på hver gruppe heste efter disse retningslinier, for at kunne udplukke den bedste hest i klassen. Ingen af de fire kategorier er vigtigere end de andre. For at gøre det simpelt, leder man efter den hest, som er mest korrekt sammensat, har god muskelsætning og et flot udtryk.Lad os granske klassens udførelse. Ja, der findes nogen nødvendigheder, som du skal gøre i hver klasse. Vi skal nu se nærmere på dette - også på almindelige fejl, som man ser til ethvert show.1)


Du skal fremvise din hest for dommeren i skridt og trav. Grunden hertil er, er dommeren vil kontrollere korrektheden i hestens bevægelser og samtidig få øje på evt. halthed.


Den mest almindelige fejl her er, at man ikke leder hesten direkte frem mod dommeren. Husk at dommeren kigger på hestens ben, ikke dine.


Sørg også for at trave tilstrækkeligt længe efter et sving. – Dette giver dommeren en god mulighed for at se hestens bevægelse fra siden.2)


Stil hesten op. I denne fase af klassen vil dommeren vurdere din hests korrekthed og sammenligne muskelsætningen med klassens øvrige deltagere. Dommeren bevæger sig hele vejen rundt om hesten for at kunne bedømme den.


Det er vigtigt, at hesten er opstillet rektangulært, og at den står stille, for at dommeren kan få det bedst mulige indtryk af hver enkelt deltager.


Det mest almindelige problem er, at hesten ikke står rektangulært, eller at den flytter sig rundt hele tiden. Husk på dette! – Dommeren kan kun bedømme, hvad han ser.3)


Under den individuelle inspektion vil du blive bedt om at vise din hests tænder. Dommeren kontrollerer, om overkæbens tænder har kontakt med underkæbens tænder. – Et overbid er ikke tilladt i de fleste klubber eller foreninger.


Den almindeligste fejl her er, at man ikke har fået trænet på det i forvejen, eller at man griber fat i hesten og forsøger at åbne munden på den, som en løvetæmmer.


Denne del af programmet ødelægger ofte den enkeltes udførelse og kan føre til en lavere placering.4)


Den sidste fase af klassen er, når dommeren kigger på hestene i profil og fordeler placeringerne i klassen. På dette tidspunkt kigger dommeren på hestens overline, samt på hoved og nakke. Det er meget vigtigt fortsat at fremvise hesten i denne fase. Det er nu alle beslutninger tages. Lad ikke hesten hvile på et bagben, da dette forstørrer hestens overline.


Husk på at vise dommeren dit startnummer. Gør det let for dommeren at placere dig.Vindertips


Dress for succes: Tag dit pæneste tøj på, så du fremstår så stilfuld som muligt. En dårlig udformet hat er ofte kendetegnende for en nybegynder, og gør at deltageren udskiller sig på en nagativ måde.


Clean mean fighting machine: En ordentligt rengjort hest, efter hvad omstændighederne kræver, og sørg for at grimen sidder, som den skal, og at den passer hesten.Keep your eye on the ball: Bevar koncentrationen! Under hele klassen bør du have et øje på dommeren og et på hesten. I klasser med flere dommere skal du holde kontakten med den nærmeste.


Vær ingen struds. – Op med hovedet, og ret hestens benstilling ved hjælp af dit grimeskaft.Put up your periscope: Hold øje! Forsøg at komme til at se en klasse, før du selv skal starte. Dommeren vil udføre samme procedure i hver klasse.Practice makes perfect: Træning giver færdigheder. Træn sammen med en anden - skridt og trav imod og væk fra personen.


Træn også på, at nogen går rundt om hesten, mens du forsøger at placere hestens ben korrekt.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar