lørdag den 18. december 2004

Paint pletter & deres oprindelse

Hej Brevkasse!


Jeg vil meget gerne vide hvorfra paint'ens pletter oprindeligt stammer.


Er det gener fra de plettede mustanger, farvefejl fra quartere eller noget helt tredie?

Hvad er forskellen på de forskelige typer pletter (overo, tobiano mm), og hvad giver de blå øjne?


Nogle paints ser ud til at have en tynd streg rundt om pletterne, hvad skyldes dette?


Hvad er mest populært udseendesmæssigt, og er der noget man skal undgå?


Mvh RasmusHej Rasmus


Hvor Paintens pletter / dens brogede aftegn kommer fra, kommer jo lidt an på hvor langt man vil gå tilbage.


Alle hestens forskellige farver er opstået ved mutationer, hvor et farvegen er blevet forkert i forhold til det det skulle være. Den slags mutationer (fejlgener) opstår hele tiden i naturen. I de fleste tilfælde vil det betyde at dyret med fejlgenet ikke kan klare sig, og det vil uddø igen. Andre gange betyder det at et en fordel for dyret, og det vil så være dyr med det nye gen, der vil blive flest af.


Når mennesket er inde i billedet, er det straks anderledes. Der er det hvad farve menneskene foretrækker, der vil blive avlet videre på.


Dette gælder både sorte, røde, palomino o.s.v. og også heste der på grund af en mutation er blevet broget, eller plettet.


Alt dette ligger mange tusinde år tilbage, men de brogede farver, er altså opstået ved en mutation, på samme måde som alle andre farver er.


Da Spanierne, og de andre nybyggere kom til Amerika, bragte de heste med sig, med mange forskellige farver - også brogede.


Disse heste blev der avlet videre på. Nogle slap ud, og blev til mustangen. Derfor har mustangen lige så mange forskellige farver, også broget, som de oprindelige heste der blev bragt til Amerika.Det er også disse heste der blev bragt over, der dannede grundstammen til Quarterne og til Painten.


Da man 'lavede' Quarterne gik man bevist uden om de brogede, så Quarterne er avlet som en ensfarvet hest.


Der opstår dog en gang i mellem en broget Overo ud af to ensfarvede Quartere. Dette mener man dels skyldes at Quarterne har lettere ved at mutere et af sine gener, end andre heste, så det bliver til et Overo gen. En hel del Quartere er desuden i virkeligheden Overoer, men bare med så lidt hvidt at de blev accepteret af AQHA. Disse Overo-Quartere, kan så selvfølgeligt lave føl, der har mere hvidt end de selv har, da udbredelsen af det hvide styres af andre gener.Disse Overo Quartere er så bl.a forfædrene til Painten, og det er der fra Overoen kommer.Sabino genet findes også blandt Quartere, og er kommet ind i Paintavlen på samme måde som Overoen.Tobiano genet findes ikke blandt Quartere, men blev avlet ind i Painten fra starten - før der var noget der hed Paint, igen fra heste der nedkommer fra de importerede heste. Nogle af dem har selvfølgeligt da været genindfanget mustanger, men de fleste bare været brogede brugsheste.Forskellen på Overo, Sabino, Tobiano.


Først og fremmest skyldes det 3 forskellige farve gener.


Ved Overoen er farverne oftest mere takkede. De hvide aftegn krydser ikke ryglinien, mellem manken og haleroden.


Tobianoen har mere afgrænsede skarpe aftegn, og det hvide kan krydse ryglinien. Tobianoen har ingen aftegn i hovedet, bortset fra det en 'normal' hest kan have.


Sabinoen har hovedsageligt de farveløse partier på kroppens underside, og på benene, og overgangen til det farvede er ofte udtværet / skimlet.Blå øjne ses hovedsageligt hvis det hvide parti går hen over øjet, men det er ikke altid tilfældet. Hvad gener der direkte styre øjnenes farve, er endnu ikke afklaret, men meget tyder på at der er en vis forbindelse mellem pelsfarven, og øjenfarven.På de områder af en broget hest, der er hvide, er den underliggende hud også farveløs. Der hvor hesten har farvet pels, er huden mørk. Ofte går det mørke hudområde lidt indenfor det hvide område, og derfor ser det ud som om der er en mørk ring omkring det hvide. Det er hudfarven der kan ses gennem pelsen.Ovenstående er kun en kort beskrivelse. i 'Hestens farver' af Anne Phaff Ussing, er der en udførlig beskrivelse.


www.painthorses.dk findes et projekt der omhandler OLW. Det beskriver det meste af ovenstående mere udførligt. Det kan hentes i PDF format.Overoen er selvfølgeligt det mest populære -- (Nej det er fordi jeg avler Overo)-- Det må jo komme an på en smags sag, og kan derfor ikke besvares.Håber det svarede på nogle af spørgsmålene, ellers må du spørge igen.


Venlig hilsenJørgen Skjødt


White River Ranch


www.painthorses.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar