lørdag den 15. januar 2005

Hesteryggen er cowboyens bolig

I 1865 fandt medlemmerne af et arbejdshold fra det berømte selskab Wells Fargo nogle kreaturer, som de siden det foregående efterår havde anset for tabt.

Dyrene struttede af sundhed og var overordentlig kødfulde, og nu begyndte man at blive klar over den fulde værdi af de udstrakte prærier.


Vældige strækninger af jomfrulig jord fra Texas til Montana blev taget i brug som græsningsarealer for hornkvæg, og i løbet af tyve år var det blevet cowboyernes og kvægdrifternes land. Jorden blev ikke engang indhegnet. Hver ranch havde sit særlige mærke der var indregistreret hos de lokale myndigheder og var brændt ind i dyrenes flanke med et rødglødende jern.


En gang om året drev cowboyerne kvæget sammen og sorterede det.


Når disse hektiske uger var forbi, holdt cowboyerne fra alle ranches i omegnen et mægtigt komsammen for at fejre det. De handlinger, de udførte hver eneste dag i deres liv, blev forædlet til sportøvelser: de voldsomste konkurrencer i at betvinge vilde heste og i at fange dyr i fuld fart med lasso blev udkæmpet. På denne måde skabtes rodeoerne.Omkring 1890 var antallet af ranches vokset enormt. Ranchejerne begyndte at sætte hegn omkring deres græsarealer og sammendrivningen af kvæget gik af brug. Men rodeoerne forsatte og mange cowboys, som ellers ville være blevet arbejdsløse, fik andvendelse for deres erfaringer som professionelle rodeoryttere. Rodeoerne omfattede otte discipliner: at ride en uafrettet hest med sadel og kun en tømme*; rytteren skulle bruge sine sporer, måtte skifte tømmen over i den anden hånd, skulle svinge sin hat og blive siddende i sadlen i mindst ti sekunder; den næste disciplin kaldes bull-dogging, som gik ud på at man skulle gribe en tyr ved hornene og tvinge den til jorden. Kviekastning gik ud på at fange en kvie med lasso, kaste den til jorden og binde dens ben med reb.


At dekorere en tyr var at sætte et gummibånd omkring mulen på en tyr og binde sløjfe på dens horn. Det næste bestod i at fange og binde en ung stud og at fange og binde et spand heste; og endelig skulle man holde sig siddende på ryggen af en vild hest eller tyr i otte sekunder, idet man kun med en hånd holdt i en line, der var lagt løst om dyrets bug.Det første officielle rodeo blev afholdt 1872 i Point of Rocks i Arkansas.


Det amerikanske rodeoforbund blev dannet i 1928.Det står i bogen "Mennesket dyrenes herre".MVH POUL


Ingen kommentarer:

Send en kommentar