fredag den 25. marts 2005

Kan min hest være en paint?

Hej Jørgen.Jeg ejer en 5 årig pinto hoppe, som jeg ikke kender afstamningen på.

Hun er hvid / brun broget men man og hale er både hvid, brun og sort. Er hun evt. en paint? Kan du give mig en forklaring på hvornår en paint er Tobiano eller Overo... eller hvad det nu hedder. Kan du evt. henvise mig til et sted hvor jeg kan læse/lære nærmere?Mvh. Ditte Maria NorsSvar:


Hej DitteDin pinto hoppe er ikke en Paint. En Paint er pr. definition en hest der er registreret i American Paint Horse Association (APHA)


For at blive det, skal den være ren Paint, eller kryds mellem en registreret Paint, og en Quarter eller fuldblod.Det er selvfølgeligt muligt at din hest ren afstamningsmæssigt kunne være en Paint, men det er højest usandsynligt at den så ikke ville have været registreret.At en hest er broget, er ikke noget enestående for Paintheste. Faktisk er en hel del Paintheste ensfarvede, og går så under betegnelsen Breeding Stock, men de er stadig Paint heste.Din beskrivelse af din hest, tyder på at den er Tobiano, hvilket er den almindeligste brogede farve, og den eneste der findes inden for Pintoforeningen.En hest bliver Tobiano-broget hvis den arver et Tobiano gen fra en af forældrene. (en,eller begge forældre skal altså være broget) En Tobiano vil have større eller mindre hvide partier af hvidt, og det hvide vil oftest krydse ryglinien. En Tobiano vil ikke have noget hvidt i hovedet, andet end det man normalt vil kunne finde på andre heste (blis etc.). En Tobianos hale er ofte 2 eller 3 farvet. Krydser det hvide halsen, vil den del af manen også være hvid.En hest bliver Overo-broget, hvis den arver et Overo gen fra en af forældrene. (en af forældrene skal altså være Overo-broget). En Overos hvide partier vil være mere uregelmæssige i kanterne end en Tobiano, og det hvide vil ikke krydse ryglinien. En Overo vil oftest have hvide aftegn i hovedet, som man ikke vil se på andre heste. ( på siden og underneden hovedet)


Man bør ikke krydse to Overoer med hinanden, da der så er 25% chance for at føllet får et Overo gen fra begge forældre. Gør den det, fødes føllet helt hvidt, og kan ikke overleve.Der er også et tredje gen - Sabino genet -, som vil gør en hest broget, hvis den arver dette fra en af forældrene. En Sabino mindre en del om en Overo i farverne, og inden for Paint, bliver de da også registreret som Overo, selv om de teoretisk set ikke er det.Hvis du vil vide mere om dette, kan du hente et projekt om emnet på: www.painthorses.dk/farvegener.htm samt i et projekt, som du kan komme til fra den side.Venlig hilsenJørgen Skjødt


White River Ranch


www.painthorses.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar