fredag den 29. april 2005

Besøg på USA's største ranch

- The King Ranch, Kingsville, Texas.Fødested for amerikansk ranching, Avl af Quarter Heste

Grundlagt i 1853 af den irske kaptajn Richard King strækker King Ranch sig over 825.000 acres (tdl) i det sydlige texas, med jord der varierer fra frugtbar sort landbrugsjord, til de lavere mose områder til græsgange plagede af ’mesquite’ der markerer begyndelsen til det store fantastiskeTexas ’Brush’ (Krat) land.


Ranchens jord på 1.300 km2 er større end staten Rhode Island, og større end Fyn!!

Kaptajn Kings efterkommere spiller stadig en vigtig rolle på King Ranch gennem et samarbejde med en professionel ledelse af King Ranch, hvor man bygger på fortidens traditioner og ved indførsel af nye tiltag til gavn for King Ranchs fremtid.

King Ranch idag


Ranchen, som engang var en støvet forpost af kolonisationer mellem Corpus Christi og Brownsville, og som idag er på 825.000 tdl. er idag en af de største working ranches i USA.


Udover fremgang i cattle ranching (kvægdriften) og at man fortsætter med at sikre arven fra kaptajn King, er ranchen idag mere end en cattle ranch.

King Ranch er idag en afvekslende ranch, og er blevet en stor landbrugsvirksomhed med hoved interesse i cattle ranching og ’feedlot operations’ landbrug (bomuld, korn, sukkerrør og græs tørv) citrus træer, handelsvarer og fritids jagt.


Ranchens detailhandel inkluderer lædervarer, landbrugsmaskiner, kommerciel trykkeri, bogtrykkeri og turisme.Santa Gertrudis Kvæg


King Ranch udviklede Santa Gertrudis racen til at kunne existere i varmt, fugtigt ugunstige omgivelser,(miljø). Santa Gertrudis blev avlet ved at krydse Indian Brahman kvæg med Britishn Shorthorns.


I 1920 kulminerede mange års experimentering af racen, da en dyb rød tyrekalv, Monkey, blev født. Monkey blev den grundlæggende tyr ikke kun til en overlegen kvæg race men blev en helt ny race.

I 1940 blev Santa Gertrudis avlen anerkendt af ’the U.S. Department of Agriculture’ som den første kød race udviklet(avlet) i USA og blev den første race udviklet på verdensplan i et århundrede.American Quarter heste


King Ranchs Quarter heste og fuldblods hestes avlsprogram kan føres tilbage til Richard King og hans svigersøn Robert Kleberg Sr., som konstant forskede i at finde hingste med bedre blodlinier for at forbedre deres hestebestand.


I 1915 købte, Bob Kleberg, Jr., Kings barnebarn, Old Sorrel, en plag som blev den grundlæggende hingst som har gjort King Ranch berømt som ’breeder’ (avler, stutteri) af Quarter Heste.

Da American Quarter Horse Associatin (AQHA) blev grundlagt i 1940 aftalte de stiftende af foreningen at ’ the grand champion’ i 1941 Fort Worth Fat Stock Show ville blive registreret som nummer 1 på deres hingsteliste. Denne ære gik til King Ranch Wimpy, barnebarn af Old Sorrel. Samme fremragende kvaliteter blev også nedarvet til Mr. San Peppy og Peppy San Badger to yderligere King Ranch Cutting Champions.

Udover at blive dobbelt National Cutting Horse Association (NCHA) Open World Champion i 1974 og i 1976, vandt Mr. San Peppy også AQHA World Cutting Championship i 1976 og derved blev han den første hest nogensinde der vandt begge titler samme år!


I 1978 blev han den første heste der nogensinde vandt mere end $100.000.- i Open Cutting konkurrence.


Højdepunktet i hans karriere forekom i 1974 da han blev den yngste hest der nogensinde var blevet indført (indsat) i NCHA Hall of Fame.Iblandt andre æres titler vandt Pepy San Badger i 1977 NCHA Futurity. Efterfølgende vandt han NCHA Derby i 1978. I 1980, blev Little Peppy også indført I NCHA Hall of Fame. Han overgik sine sejre ved at blive udnævnt til Reserve World Champion i 1980 og i 1981 ved at vinde Open Division NCHA Finals.


Udover hvad han opnåede at vinde i Cutting konkurrence, var Little Pepy indtil fornylig, ’The all time leading Sire i NCHA competition cutting horses’.Hans afkom har vundet mere end $20.000.000.-Hvis I har lyst til at vide mere om King Ranch kan i besøge ranchen på www.king-ranch.com. I kan også gå ind på www.cityofkingsville.com.Da jeg boede 1 times kørsel fra Kingsville Texas, var det oplagt at jeg skulle en tur ud til den store ranch.


Vi ankom til ranchen om morgenen og bookede en turist rundfart med deres bus. Man skal i god tid bestille plads, der er åbenbart rift om pladserne!Inden busturen, kunne vi se en video film om King Ranch, hvilket vi gjorde. Det var meget spændende.Kl. 12.00 tog vi afsted. Vi fik en vindusplads. Guiden tegnede og fortalte om ranchen, og alt hvad vi så.


Vi så Santa Gertrudis kvæg, opkaldt efter floden Santa Gertrudis. Vi så Longhorn kvæg, og en nyudviklet race Santa Cruz. Ranchen har pt ca 400 Quarter heste og på turen så vi både føl ved moders side, plage, og andre heste!” Little Peppy var ikke ude den dag, da han desværre på sine gamle dage har gigt”sagde guiden.. Det var fantastisk!


Der er også meget wild life på ranchen og vi så bla. Kalkuner, rådyr, rovfugle mm.

Guiden fortalte bl.a. tt en working cowboy på King Ranch får $ 15.00 i timen, fri bolig, en fri lækker US truck, skole til børnene, og hvis han forlader ranchen får han penge nok til at købe sin egen ejendom....ikke så dårligt for en moderne cowboy!I gamle dage rekrutterede Richard king arbejdere fra Mexico. De blev kaldt Kineños. Kaptaj Kings ’vaqueros’ blev kendt som Los Kineños, Kings mænd. Der er stadig 4, 5 og 6 generation af de første Kineños, der stadig arbejder på ranchen. Los Kineños børns gamle skole bliver idag brugt til en ’gym’. (gymnastiksal).Naturen er spændende i det område, man ser Texas Brush, med kaktusser, palmer, mm. Klapperslanger er der jo mange af i Texas, og de kan gemme sig under nogle kaktusser. I de tørre tider brænder man kaktusserne af, så kan køerne æde resten, det giver væske, men guiden sagde at man skulle passe på når man gjorde det, for så kom slangerne ud! De har dog vandings trug rundt omkring.Den lokale befolkning i og omkring Kingsville har et lidt andet syn på King Ranch idet de siger at mexikanerne blev skudt da det blev tid til aflønning...men om det er sandt ved jeg IKKE. Det er ’folklore’. Det var dog ikke Los Kineños, men andre mexikanere.I selve byen er der King Ranch Saddle Shop og den er også et besøg værd. Den er i flere etager og meget flot indrettet. Alt er ’branded’ med King Ranch brændemærke. Ovenpå er der en masse billeder af forskellige Quarter heste, Old Sorrel, Mr. San Peppy, Peppy San Badger, Sugar Badger, Wimpy , Dry Doc mm.

Jeg synes det var et interessant besøg, ikke mindst pga min interesse for Quarter heste, især da jeg selv har en Quarter hest med blodlinier fra King Ranch Cutting heste. Så er det ekstra spændende at stå på ens hests forfædres jord!Billederne er knap så gode, det var svært at fotografere dyr fra en bus, gennem ruden, enten flyttede dyret på sig da man lige havde zoomet ind, eller også kørte bussen igen! Men i kan jo se andre billeder på deres website.God fornøjelse.Hilsen Pia Thurland.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar