tirsdag den 31. maj 2005

CHRIS COX, ….endnu en træner…

Frit oversat fra APHA, ConnectionHVEM ER HAN?

Man kan jo sige, at det hele startede med et væddemål, for træneren Chris Cox, engang for 19 år siden. Ved foden af Cumberland Mountains, i nærheden af Dayton, Tennessee.En frustreret hesteejer havde hørt om Chris, ham tilflytteren, som havde ry for at kunne tæmme heste. Hesteejeren havde allerede været hos 3 trænere med sin hest og brugt en masse penge på at få sin 5-årige hoppe gjort ridevant. Det var ikke lykkes for nogen af de 3 trænere at ride hoppen. I Cox så han en mulighed for at rette op på sit tab og så lidt underholdning.Cox og hesteejeren indgik et væddemål. Hesteejeren mente ikke at Cox ville kunne tilride hoppen. Cox holdt på, at det nok skulle lykkes for ham.


Hesteejeren kom med hoppen i følgeskab af sine venner, sådan at de også kunne opleve ”showet”.Inden for 2 timer var hoppen faldet til ro, blevet sadlet op og reagerede fint på Coxes signaler fra ryggen af. Cox selv, var aldrig i tvivl om, at han ville komme til at ride hoppen. Hesteejeren måtte betale.


I dag er Outback Ranch i Mineral Wells, Texas blevet hans hjem, derfra afholder han clinics, avler og træner heste. Producere videoer og tv shows. Når han ikke opholder sig på sin farm, så rejser han rundt i USA og udenfor, for at dele ud af al sin hesteerfaring.Hvordan kom hoppen på andre tanker?Cox fortæller, at han tog et skridt tilbage rent træningsmæssigt og opbyggede tilliden mellem ham og hesten. Det var ikke hestens fejl. Den manglede noget basistræning. Tidligere havde man kastet en sadel på og prøvet at ride hende. På intet tidspunkt havde hun lært at stå stille og det var til hendes fordel, da det er lettere at få rytteren af, når den allerede er bevægelse.


Cox begyndt forfra, ved at tilvænne hoppen til sadel og reb, samtidig med at den skulle stå stille. Forud for, at stige op i bøjlen havde Cox brugt næsten 2 timer på at få hende til at acceptere alt udstyr og selve træningsmetoden. Han gik efter hendes udtryk, samt når hun lavede tyggebevægelser. Hun blev positiv mod Cox og han viste, at han ville kunne ride hende.Alt det er nu 19 år siden. I dag hjælper han andre med at opbygge samme tillid. Han bruger hestens naturlige instinkter. Hvis en hest vil løbe stærkt, er man nød til at blive en rytter, der kan ride stærkt, sådan at hesten vil få et behov for, at sænke farten til sidst.


Udover at heste løber for stærkt med deres ryttere, tester de ofte deres mennesker ved at nægte at stå stille, bakke eller gå sidelæns. Cox bruger omvendt psykologi. Hvis hesten vil gå sidelæns, så lader han den gå sidelæns, vil den bakke, så lader han den bakke, bare i meget overdreven forstand, sådan at hesten finder det ubehageligt og ønsker at stoppe.Ifølge Cox er man nød til, at have noget at arbejde ud fra, for at hesten kan vokse både mentalt og fysisk Det er i dag blevet meget nemmere, da adgangen til blade, tv, video/DVD og ikke mindst Internettet er nemt tilgængeligt, så det er lettere for folk, at træne deres heste.Problemet, som vi ser i dag, er at vi top avlere, overfodre hestene men vi rider ikke så meget. Man har en power hest, avlet ud fra det allerbedste, top fodret, og som så står inde i stalden. I dag bliver hestene lukket mindre ud. Til sidst står vi uforstående og kan ikke fatte hvorfor hesten er blevet til et monster. Det er svært for nogle mennesker at forstå, at det er de selvforskyldte i.


Hesten får ikke lov til at være hest. Uddannelsen foregår hele tiden.Cox voksede op i Australien. Familien havde en kvæg gård. Det gav Cox mulighed for at afprøve sine færdigheder, som han havde tilegnet sig gennem div. clinics. Når man er et hestemenneske, studere du hele tiden dig selv og dit indbyrdes forhold til din hest og dens reaktioner til det du beder den om at udføre. Med tiden bliver du bedre og bedre til det. Som Cox siger, ”horsemanship er ikke et mål, det er en rejse, som vil fortsætte så lang tid, der er heste. Sagt på en anden måde, It´s a way og lifte”.www.chris-cox.comIngen kommentarer:

Send en kommentar