tirsdag den 5. juli 2005

Forberedelse til Halter Klasser

Her får du 8 tips, fra toptræner; Jackie Lee Jackson, til at forberede og showe din hest af stockhorse-type i Halter-klasser.

1. Fremvis hestens fortrin


Lær hvordan du stiller din hest op foran dommeren, så du får vist hans bedste kvaliteter. En forskel på blot få cm i hans benposition kan påvirke hans placering i klassen. Lær ham at blive stående stille, mens du træder et par skridt til siden for at se, om han står udstrakt eller med bagbenene for langt ind under sig, eller om hans hove er placeret for tæt på, eller langt fra, hinanden. Hvis han har lært at stå stille, kan du hurtigt tjekke og rette på opstillingen, hvis der er behov for det, i showklassen. Lær ham også at få vist tænderne, så han står roligt, når der bliver pillet ved hans mule.2. Kæde-træning


Heste kan reagere voldsomt, hvis de ikke er vant til en kæde, så hvis du ønsker at anvende kæde i showarenaen, skal du træne det hjemmefra. Hvis du står og skal anvende kæde for første gang ved et show, så læg hellere kæden over hestens næseryg i stedet for under kæben, hvor han er mere følsom og der derfor er større risiko for en uheldig reaktion.


Når du skal vælge show-line, bør du undgå smalle, skrøbelige kæde-liner og tynde læder-liner. En kraftigere line og kæde er mere passende til heste af stockhorse-type og giver en mere professionel fremtræden.
Arkivfoto: BWR træningsstævne 2004 (foto: Peter Bromley).3. Jagten på Halter-grimen


En god show-grime behøver ikke at koste en formue, men den bør være af god kvalitet og bidrage med at give din hest det rette look. Nakkeremmen på show-grimer til heste af stockhorse-type bør have et spænde på hver side af hovedet, og næseremmen bør være justerbar så den optimale tilpasning kan opnås. Undgå smalt læder, da det får hovedet til at syne længere - 2,5 cm’s bredde, eller bredere, flatterer de fleste stockhorse-typer. Sølv fremhæver, men foretræk pasform frem for ”flash-effekt.4. Tilpasning


Din hests showgrime bør flattere hans hoved. Den skal passe præcis, med næseremmen tilpasset omkring mulen lige under kæbens knoglede struktur. Grimens lukketøj bør være fastgjort og ikke hænge løst. En grime, der er enten for løs eller sidder for lavt, kan få et smukt hoved til at se knap så smukt ud, hvorimod korrekt tilpasning virkelig vil fremhæve hestens hoved positivt. Der skal kun lige akkurat være plads til at klemme tre fingre ind under hans grime.


Væn ham til grimens placering hjemmefra - en showplads er ikke det rette sted at begynde at spænde grimen op, da dette kan forstyrre ham yderligere i den i forvejen stressede situation.5. Kend dine plejeprodukter


Anvend en kvalitets-shampoo og et balsamprodukt i hans hale. Fjern omhyggeligt evt. sammenfiltninger i halen med hænderne. Hvis du vil flette manen, skal du undgå at bruge balsamprodukter her, da hårene ellers bliver for glatte og elastikkerne glider ud.


Anvend vandbaseret, ikke oliebaseret, fluespray for at minimere mængden af støv, der sætter sig i pelsen. Til heste med hvide aftegn findes der mange gode, blegende shampooer, men test dem af i god tid inden du tager til shows. Du vil føle større selvsikkerhed, når du vasker hesten forud for en Halter-klasse og ved, at shampooen bleger, som den skal, og din hests hud ikke reagerer negativt på den. Kirurgiske sæber er også gode til at rengøre hvide aftegn.
Arkivfoto: Jørgen Skjødt, Danish Western Masters 2003 (foto: Peter Bromley).6. Timet klipning


Selv den bedste klipning mister alle sine fordele, hvis ikke timingen er rigtig. Klip hestens hvide ben en uge til ti dage før showet, så det lyserøde skær af huden indenunder hårene når at forsvinde, og ethvert spor efter klipperen kan nå at udlignes.


Klip mule, ører, kæbe og nakke dagen før showet. Heste kan godt få ”daggamle skægstubbe”, så anvend et sikkerhedsmæssigt forsvarligt barberblad til lige at ”køre mulen over” med på showdagen.7. Flet dig til fordele


På næsten ethvert konkurrenceniveau vises stockhorse-typerne med flettet man. Lær at flette stramt og fladt i god tid inden showsæsonen, så dit arbejde vil være til gavn for din hests fremtræden, og ikke til hinder. Anvend en ”Hood” udover den flettede man for at blødgøre hårene og nærmest skulpturere fletningen efter hans hals. Flet hans man aftenen før showet, eller i det mindste nogle timer inden Halter-klassen, så ”Hood’en” kan nå at gøre sit arbejde.8. Hovene


Hovene skal være fuldstændig rene for at kunne danne et pænt underlag for hovlak eller –olie, der er et must i showarenaen. Børst først det tørre skidt af, og brug derefter en skuresvamp til at gnubbe de sidste rester af fastsiddende skidt af hovene. Finkornet sandpapir virker godt på hove, der er slemt misfarvede eller grove i overfladen.


Påfør hovlakken en times tid eller mere før klassen, så det kan nå at tørre. Mange typer hovlak, som f.eks. Absorbine, tørrer hurtigt op til en hård, støvfri, skinnende overflade.


Anvend hovlak-fjerner efter showet. Alkohol fjerner også lakken, men virker meget udtørrende, så giv hestens hove olie bagefter.Kilde: Horse & RiderIngen kommentarer:

Send en kommentar