lørdag den 27. august 2005

Quarterens Forfædre

De tre berømteste af Englands raceheste i 1700-tallet var arabere: Byerly Turk, Darley Araber og Gogolphin Araber.

Byerly Turk blev bragt til Europa fra Østen af en af Vilhelm III's kaptajner.



Darley Araber. En engelsk købmand der handlede fra Aleppo byttede sig til en ørkenhest fra Palmyra-egnen for et prægtigt gevær; den var af Hochlani-stammen, som også kong Salomons heste menes at have tilhørt. I 1705 sente købmanden den hjem til sin broder, John Brewster Darley, som var hesteopdrætter i York, og han satte Darley Araber ind på sin egen stald.



Godolphin Araber. Historien om den tredie hest begynder i Frankrig, hvor Ludvig XV ikke forstod at bedømme den rette værdi af otte hingste som den tyrkiske statholder i Tunis havde sendt ham i 1731. Han solgte dem for en latterlig lav pris, og en englænder ved navn Coke, der blev en af Englands berømteste hesteopdrættere, så en af disse ædle heste forspændt en vandvogn. Han købte den omgående.



De tre hingste Matchem, King Herod og Eclipse (hvilket sidste betyder solformørkelse - den blev født under solformørkelsen den 5 april 1764) var krydsninger efter de tre stamfædre. De tre hingste udgjorde stammen i al engelsk fuldblods avl fremefter og blev således et talende vidnesbyrd om 1700 tallets interesse for avl og opdrætning af heste.



Deres stamtavler kan ses her.


www.allbreedpedigree.com/matchem


www.allbreedpedigree.com/king+herod


www.allbreedpedigree.com/eclipse



Jeg kan lige til sidst oplyse at Godolphin Araber er filmmatiseret:


KING OF THE WIND fra 1993 og kan købes på video, søg på titlen.



MVH Poul



Ingen kommentarer:

Send en kommentar