lørdag den 14. januar 2006

Skurk i Danmark - helt i Amerika

Leif Rudi Ernst har udgivet en bog om dansk-amerikaneren Chris Madsens skjulte fortid.

Chris Madsen døde i 1944, og han var en af det vilde vestens rigtige helte. Fra han ankom til Amerika i 1878 nåede han at deltage i indianerkrigene i 5. U.S. Cavalry, og derefter var han i 25 år US Marshall i det vilde vesten. Den del af sit liv har Chris Madsen selv skrevet bøger om, og der er mange samtidige kilder der bekræfter det.



Hans fortid, før han kom til amerika var mere dunkel, og de historier han selv fortalte om sin fortid i krigen i 1864, den fransk-tyske krig i 1870 og et ophold i fremmedlegionen hang ikke rigtig sammen. Forfatteren til bogen har gennem 25 år sporet Chris(ten) Madsens liv gennem arkiverne i Danmark, Norge Sverige og USA, samt i fængeslprotokoller, dombøger etc. - en imponerende præstation, der undervejs har aflivet mange af de myter som Chris Madsen selv byggede op om sit liv.



Christen Madsen blev født i Ørsted sogn på fyn (og ikke som han selv påstod i Slesvig). Han gik fornuftigt i skole, og derefter på landbrugsskole, men så gik det galt for ham. Han havde nogle enkelte jobs som dræningsmester, blandt andet i Odense, men det meste af hans ungdom gik med at rejse rundt i Danmark, med enkelte afstrikkere til Norge og Sverige. Overalt kom han frem med plat og tiggeri. Han købte i flere omgange ordner der kunne vise at han havde været med i krigen i 64, og han lavede forfalskede dokumenter der kunne vise at han havde penge til gode, at han var tilkaldt til sin mors sygeleje, at han havde fået tilbudt et job eller lignende. Med de papirer opsøgte han herregårde og meget ofte præstegårde, fortalte en røverhistorie, viste sine falske papirer og sin orden og fik så lån mod selvfølgelig at love at betale tilbage, når han var ude af sin øjeblikkelige forlegenhed.



Der var rigtig mange der hoppede på den, men nogle blev alligevel mistænkelige, og anmeldte ham til myndighederne, så han i flere omgange måtte i retten og blev idømt fængsel.



Til sidst blev han i 1874 (for tredie gang) dømt, denne gang til 2 års tugthusarbejde i Vridsløselille. I december 1875 blev løsladt, og 2 dage efter gik han ombord i skibet der bragte ham til Amerika - mon ikke billetten var kraftigt sponseret af de danske myndigheder.



Der er vel ikke noget at sige til, at han som lovhåndhæver i det vilde vesten følte for at pynte lidt på sin fortid, men det imponerende var, at han ikke senere kom i konflikt med loven - han forstod virkelig at udnytte sin nye chance.



Som et kuriosum fik hans søn et R i sit navn før Madsen. Chris Madsen sagde selv, at det ikke betød noget, men det var nok dybest set en hilsen fra fortiden Chris Madsen var nemlig født i Rørmosehus, og blev ofte omtalt som Christen Rørmose Madsen.



En meget spændende bog, hvor Marshall Madsens liv er blotlagt næsten dag for dag.. Forfatteren selv skriver at ikke alle hans eftekommere i USA var lige glade for afsløringerne - og det forstår man vel egentlig godt!!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar