lørdag den 18. marts 2006

Er heste sarte?

Har man i en periode været meget plaget af sygdom i stalden, stiller man sig nok det spøgsmål når man fortvivlet venter på hesten/ene er raske igen.

Derfor vælger jeg også at bringe en anden gammel artikel, jeg lavede til WJ. Artiklen er om mavesår, som er blevet noget man er mere opmærksom på nu, end man tidligere har været. Artiklen er godkent og supporteret af Dyrlæge Johnny Sørensen fra Fakse Dyreklinik.Mavesår.Vidste du, at mange fuldt udvoksede voksne heste, der holdes meget på stald og ved intensiv træning, lider af mavesår?Mavesår er egentlig blot en samlet betegnelse for beskadigelser i slimhinderne, både i maven, nederste del af spiserøret og i den første del af tyndtarmen.Hvorfor får heste egentligt mavesår?Ca 50% af normale føl, udvikler mavesår, på grund af stress eller hvis de får en anden sygdom. Sår hos føl heler dog som regel af sig selv. Men ses symptomerne først, er mavesåret som regel fremskredent.


Hold øje med om føllet savler, skærer tænder eller ruller umotiveret om på ryggen. Føllet kan have kronisk diarré. Ligesom føllet ofte ikke vil die. Symptomerne kan ofte forveksles med koliksymptomer, så ser du disse symptomer, bør du straks kontakte dyrlægen.Når syrebalancen i hestens mave forskydes, opstår risikoen for mavesår.


Heste producerer hele tiden syre, også når de ikke spiser. Denne syre kan ødelægge slimhinderne og så udvikles der mavesår. Derfor bør man nøje overveje hvordan der fodres. Kraftfoder set i forhold til stråfoder. Kraftfoder (korn) stimulerer et hormon i hesten som styrer mavesyren. Jo mere hormon, jo mere mavesyre. Hesten bør derfor ikke være uden stråfoder i længere perioder. Når hesten spiser sit foder, producerer den spyt som neutraliserer syren i maven. (Spyttet indeholder Bikarbonat).


Intensiv træning kan være en kilde til mavesår f.eks. hos galop og travheste.


Der ses ikke mavesår hos heste, der går på græs.


Hos heste er det ikke en bakterie der er skyld i mavesåret ligesom hos mennesker.Voksne heste kan gå i meget lang tid før symptomerne begynder at vise sig.Symptomer.Hesten virker utrivelig eller taber sig.


Hesten får evt. diarré.


Hesten kan få jævnlig kolik.


Føl kan skære tænder.


Hesten kan have dårlig ånde.Behandling.Da symptomerne kan ligne symptomer på andre lidelser, er det nødvendigt at kontakte dyrlægen for, at få stillet en diagnose. Diagnosen stilles ved en kikkertundersøgelse. Kikkerten er meget lang, ca. 3 m. Det er nødvendigt for, at den kan nå hele vejen ned i en voksen hests mave.


Skal hesten behandles for mavesår, er det desværre en dyr behandling. Men lad være med at vælge et billigt middel, for det kan ofte blive dyrt i sidste ende. Det anbefalede middel er Omeprazol. Dog er der nu et nyt middel på markedet. Spørg din dyrlæge.Man kan selv hjælpe hesten ved, i samråd med dyrlægen, at give et specielt foder, Pronutrin®. Foderet har en beskyttende og helende effekt på maveslimhinden. Hesten skal fodres med det dagligt i 2-4 uger.Men det er ikke nok med en medicinsk behandling og et specielt foder. Man bør ligeledes se på årsagen til mavesåret. Stress, foder eller hvad der har forårsaget mavesåret, må tages op til overvejelse.


Sørg også for, at hesten kommer meget på fold og får meget stråfoder.Ingen kommentarer:

Send en kommentar