fredag den 7. april 2006

EU forbyder brug af citronella m.m. i kommercielle fluespray

Et EU direktiv fra 1998 vil forbyde salg af fluespray med indhold af citronella, eukalyptus, lavendel m.fl. fra den 1. september i år.

Selvom citronella forbydes i kommercielle produkter, vil hesteejere stadig have mulighed for at fremstille deres egne fluemidler med citronella.Producenterne af fluemidler har nu travlt med at udvikle nye produkter, og det anslås at ca. 90% af de produkter der findes i handlen i dag indeholder citronella.Grunden til forbuddet er ikke at citronella er bevist skadeligt, men derimod at det er på en lang liste af substanser der ikke må anvendes, før der er bevist at de er uskadelige. En form for "Skyldig indtil andet er bevist" liste.Der har fra tid til anden, været heste der har udvist allergiske reaktioner, dog uden at det har kunne påvises at de er mere allergifremkaldende end nogen anden ingrediens. Ifølge eksperter skulle produkter der indeholder citronella eller lignende pyrethroider (pyrethroider er en form for naturlige insekticider, der virker som nervegift), være de mest effektive fluemidler.De fleste fluemiddel-producenter har allerede citronellafri produkter i handlen, eller klar til at blive produceret. Men disse midler indeholder kunstigt fremstillede kemikalier i stedet for den naturligt fremstillede citronella, hvilket mange hesteejere har ytret bekymring for at sprøjte på deres dyr.Det burde ikke være noget problem at få citronella godkendt til brug, men udgifterne til test og godkendelse samt det store papirarbejde gør, at det er hurtigere og billigere at udvikle midler med alternative ingredienser.Andre naturlige alternativer, som eukalyptus og lavendel, som også anvendes til fluemidler, er også på listen over forbudte ingredienser. Dette gør at folk der gerne vil anvende et produkt, der er baseret på naturlige ingredienser, må blande det selv, eller gå over til kemikalierne.


"Tea Tree Oil", er også med på listen, men er i øjeblikket ved at blive testet. Producenter håber at det vil blive godkendt.Forbuddet gælder udelukkende for insekticider der er produceret med salg for øje. Det er fortsat lovligt at lave sine egne midler efter "mormors" gamle husråd.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar