fredag den 28. april 2006

Fodring af amerikanske (Quarter, Paint og Appaloosaer) avlshopper

Fortalt af Bøje Rasmussen til CMN

Amerikanske avlshopper er ofte meget frodige når de er drægtige.


Dette kan få nogle avlere til at tro, at de er for tykke og derfor afmagre dem. Resultatet kan give virkeligt fatale følger, idet hopperne hurtigt afmagres efter folingen, da de er meget højtydende mælkemæssigt.



Dette faktum er uden tvivl udslagsgivende i quarterhestens flotte muskelsætning, som den allerede viser i fin stil som 8 dage gammel. Men den meget næringsrige quartermælk, er ikke gratis at producere. Der skal både godt med proteiner, energi, vitaminer og mineraler til for at hoppen kan give lige netop det der skal til. Er hoppen ikke tilstrækkeligt gennemfodret, vil den ofte være mager og have tæret på sin egen muskulatur, allerede efter 2 mdr. fra fødslen. Det høres tit fra ejerne: ”Nå ja men sådan ser den da altid ud efter 2 mdr.!” Jo det er da sikkert rigtigt nok, men det beror simpelthen på for dårlig eller forkert fodring.




Sommer - forår , dejlige føl og avlshopper på marken



Dette skader ikke alene hoppen, men efter al sandsynlighed også føllet. Hvis føllet ikke i sit første ½ år får fyldt sine muskel ressourcer ud, vil den senere hen være ude af stand til at sætte muskler, på den ønskede måde.


De sidste 3 mdr. før hoppen skal fole, bør man derfor tildele ekstra protein, f.eks 200-300 g sojaskrå dagligt.



Dette tildeles udover rigelige mængder af hø eller wrap og en passende mængde kornfoder. Kornfoderet bør ikke udelukkende bestå af havre, idet havre er mælkedrivende og derved kan komme til at presse hoppen for hårdt i ydelse.



F.eks kan forholdet være 60 % havre, 25 % byg og 15 % Majs. Forholdet kan køres op/ned til 40 % Havre, 30 % Byg og 30 % majs.


Hel havre er mest næringsrigt, med mindre det er friskvalset. For at fremme fordøjeligheden af den hele havre, kan man med fordel sætte det i blød i mindst 8 timer.


Majs bør være knækket, men kan også sættes i blød med stor fordel. Byg kan hesten ikke selv knække. Det SKAL være enten valset eller iblødsat.



Det ekstra protein er særdeles nødvendigt. I naturen vælger hoppen at føde sine føl ca. 1 md. efter det nye græs spirer frem. Det betyder at alle dens protein ressourcer er fyldt op når den skal fole og de næste 2-3 måneder, hvor den virkelig skal kunne give føllet en meget næringsrig mælk, er græsset på sit højeste proteinmæssigt.


Nu er det jo sådan at vi ofte får vores føl meget tidligere end græsset kommer, f.eks. Febr. – Marts.


Derfor er det nødvendigt at sikre sig at alle ressourcer er sat til.



Vitamin/mineral tilskuddet bør være optimalt, idet proteinindholdet i foderet ikke fordøjes rigtigt, hvis de nødvendige vitaminer ikke er til stede. Igen er det vigtigt at mineralbalancen er tilpasset vitaminindholdet.



Man bør forstå, at næsten hvert vitamin arbejder sammen med et mineral.


Hvis man ikke ønsker at sætte sig for voldsomt ind i det, går man ikke fejl af at bruge et tilskud, der er beregnet til hopper og føl.



De senere år er det blevet klart at roepiller er særdeles gavnlige og op til 1 kg roepiller om dagen, der opblødes i vand før fodring, er gode for hestens fordøjelse og hjælper den til at udnytte sit foder bedre.



En vigtig ting at huske er, at hopper der er ½ fuldblodshopper er sværere at fodre på. De kræver ofte op til 50 % større fodertildeling end en ren quarter/paint.




Selvom hele hoppe ikke vises her, ses det tydeligt, at den er i god form, velfodret, blank og muskuløs, selvom den ikke har været redet. Et tydeligt bevis på at indgivningen af protein har været tilstrækkelig. Føllet er lige blevet tørt. (Foto Rebecca Jensen)



Har man hesten opstaldet, er det også vigtigt at gøre stedets ejere opmærksomme på at vore amerikanske heste har et behov for at se lidt anderledes ud end en varmblodshest. Alt for ofte oplever man, at hestene reelt er for tynde. Varmblodsfolkene synes jo at de ser gode nok ud og fodrer dem som ponyer, fordi de er små. Problemet er så at de ikke sætter de muskler de skal og derved kan udvise den performancefordel de får ved at opretholde den større muskelkraft.


Men nu taler vi jo her om avlshopper og der vil det for en varmblodsavler til hver en tid se ud, som om en højdrægtig quarter er for fed. Her gælder det så altså om at stå fast og gøre dem klart at deres protester er grundløse.



Fodring af avlshopperne op til bedækning, er også en vigtig ting. Hoppens ressourcer skal være fyldt op. Den have adgang til passende motion, være blank i pelsen og ved godt humør. Tildeling af A – E og D vitamin samt Kalk, Magnesium og Selen skal være sikret, men også her er det ikke så tosset at sørge for at proteintildelingen ligger i top, idet hoppen føler sig godt tilpas og man snyder den lidt til at tro at det er rigtigt forår, fordi der er så mange proteiner tilgængelige.


Også her er ca. 200 g soyaskrå passende. Ellers kan man med fordel give velbjerget lucernehø, wrap eller piller.



Hvis hoppen skal bedækkes tidligt er det en god ide, at sørge for meget lys i stalden og evt. solarium. Varmen og lyset fremmer også hestens velvære og gør brunsten stærkere.



Efter folingen, er det også vigtigt at fodre til. Dog igen, pas på med havren, idet den er mælkedrivende.


Masser af godt hø eller wrap. Hoppen har brug for saltsten og det sukkerstof der er i hø ell. wrap og generelt skal den fodres som op til folingen.


Ekstra sukkerstof er ok, hvis man giver foder tilsat melasse.



Føllet vil generelt gerne spise med allerede efter 8 dage. Lad den endelig gøre det.


Det er begrænset hvad den får ud af det, men maven har godt af at træne sig op så hurtigt som muligt.



Ligeledes vil føllet indenfor de første dage spise af moderens afføring.


Dette gør den for at opformere fordøjelsesenzymer i maven til at nedbryde foderstoffer med, så undlad endelig at forhindre den i det.




Et dejligt velnæret føl på 3 uger, efter Readers Prevail og JMC Broaway Dancer. Det er bestemt at hun skal hedde: Prevail Magic Star. (Foto: Kisser Dreyer)



Sørg for at holde hoppen oppe i proteintildeling, specielt efter første følbrunst, idet den meget hurtigt kan afmalkes efter de første 2 måneder.



Der er intet så kedeligt som følhopper der er malket totalt af i efteråret og det kan bevirke at de ganske enkelt absorberer eller smider føllet, de har i maven til næste år.



Når det første græs kommer, er det meget stærkt i protein. Det fortsætter det med at være indtil Sct Hans. Herefter falder det i protein og stiger i kalorier.



Fra August skal man tænke på at tilføre protein igen.


Det er tilrådeligt at starte næsten fuld tilfodring fra 1. September, idet hestene ellers kommer i underskud for både vitaminer og mineraler og selvfølgelig protein. Går hopperne ned i foderstand på denne årstid, er det næsten umuligt at få dem op igen og det kan tage flere måneder at få dem tilbage til normalen.



At avle heste koster, - og det er bestemt ikke billigere at avle amerikanske heste.



Artiklen er tidligere bragt i Western Journalen



Ingen kommentarer:

Send en kommentar