tirsdag den 31. oktober 2006

Fortsættelse af Trailens ABC

Har du læst 2 del af Trailens ABC og har du lyst til at læse lidt mere?Så følger her Del 2

SidepassStikordet til Sidepass er et let løft på tøjlen kombineret med et benpres.


Tøjlen sørger for fremad drift. For meget tøjlepres vil få hesten til at bakke. For lidt pres vil få hesten til at gå fremad. Dit benpres vil få hesten til at træde væk fra presset.Læg dit venstre ben til ved gjorden. Det fortæller hesten at den skal flyttet hele kroppen til højre. Samtidigt skal du "åbne en dør" ved at lette presset fra dit højre ben. Det giver hesten mulighed for, at flytte kroppen til højre hvor der ikke er et benpres. Du skal ikke fjerne dit ben helt væk fra hestens krop. Dit mål er det "usynlige" signal.Sidepass manøvren er mere benpres end det er tøjle pres. Det kræver at hestens krop er "ligeud rettet" Den kan ikke udføre et sidepass med sin hofte eller sin skulder.


Du kan hjælpe hesten med din tøjle eller dit ben. F.eks. skal du passe på ikke at give for kraftigt signal med tøjlen, da hesten ellers blot drejer hovedet. Du skal også passe på med benpresset da hesten her kan komme til at dreje sin hofte. Det kræver følelse fra din side, at vide hvor meget pres du skal lægge både i tøjle og med ben.


Når hesten er fortrolig med sidepass, kan du gør det over en bom og stop. Lad hesten stå et øjeblik. Bed så om et par skridt mere. Brug de samme signaler som da du sidepassede uden bom.


Byg videre på det du har lært din hest.


Sidepass hen over bommen fra begge sider.Sidepass i et "L"Sidepass hen over bommen til hjørnet. Læg så dit benpres bag gjorden eller lidt længere tilbage, så hesten flytter sin bagpart rund om hjørnet. Hestens forben træder ind i en lille cirkel når den drejer sin bagpart om hjørnet, mens dens bagpart drejer i en større cirkel. Brug din tøjle til at beholde fremad driften.ProblemerHesten vil ikke træde sidelænsStil hesten foran en væg eller et hegn for at blokere for meget fremad drift. Brug din tøjle til at holde hestens hoved mod væggen. Brug et lidt kraftigere pres med benet for at fortælle hesten at den skal flytte sig. Dens eneste mulighed er nu at flytte sig til siden. Beløn hesten, det fører til større og bedre skridt og gentag øvelsen.


Hvis hesten ikke forstår hvad du ønsker uanset dine signaler, kan du få hjælp fra en person fra jorden. Vedkommende kan "skubbe" let til hesten mens du giver signalerne. Husk at belønne det mindste skridt. Husk at sidde lige på hesten. Hjælp den i stedet for at forstyrre den.


Måske skal du have en "blød" spore på for at signalet føles mere. "Skub" med benet til hesten flytter sig og slip omgående som belønning når hesten tager et skridt.
BroenBegynd din træning med en 120 cm x 240 plade der ligger på jorden. Nærm dig roligt pladens midte på den længste side for at opmuntre hesten til at træde over i stedet for at gå rundt om pladen. Dit mål er at få hesten til frivilligt at krydse pladen. Sørg for at hesten har nok tøjle til at sænke sit hoved for at undersøge pladen.


Din attitude og kropsholdning er vigtig. Tænker du, at hesten vil gå over, så vil den gøre det. Tænker du at den er bange og ikke tør krydse pladen, så gør den det ikke.


Bed hesten gå over. Sørg for at fastholde dens position "lige på" pladen. Lad den ikke træde til side. Den skal lære at krydse pladsen hvor du vil have det, men start med "lige på" Giv hesten tid. Bump så let med dine ben og bed om fremad drift. Fortsæt med at bumpe til hesten træder frem på pladen. Beløn selv det mindste skridt. Lad hesten stå et øjeblik mens du roser og bed så om et skridt mere. Gentag øvelsen.ProblemerHesten vil ikke gå overStil hesten så næsen peger fremad. Brug begge hænder på tøjlen. Du skal ikke sparke til hesten, blot bumpe, bumpe i en konstant rytme til den tager et skridt. Stop med at bumpe så snart hesten tager et skridt og ros den. Måske skal du bumpe 50 eller 100 gange, (sørg for du ikke sparker), men holder en fast og konsekvent bumpe rytme.Hesten tripper henover pladen eller vil kun gå ind på noget af pladen.Ros hesten og prøv igen. Forhold dig helt rolig og afslappet. Lad være med at blive vred på hesten. Det vil kun forstærke hestens modstand mod pladen. Ros for hvert lille skridt.


Hvis ovenstående ikke virker, så er det en god idé at arbejde tæt op af pladen de næste par dage, uden at bede hesten gå over. Arbejd som om pladen slet ikke ligger der. Rid tættere og tættere på pladen for hver dag. Bed så hesten om at krydse pladen efter de ovenstående principper.


Du kan også prøve at gå over pladen med hesten ved hånden, før du igen beder hesten ride over.Ingen kommentarer:

Send en kommentar