mandag den 13. november 2006

Hestene skal have bedre forhold nu

- siger Den Danske Dyrlægeforening i forbindelse med debatten om hold af heste

- Det er stærkt forstemmende at høre repræsentanter for rideklubber og rideskoler tale imod forslaget til nye regler om hold af heste. Sådan siger formanden for Den Danske Dyrlægeforenings hestesektion, dyrlæge Kiwa Riis-Olesen som reaktion på en række hestefolks udtalelser til pressen i anledning af, at justitsminister Lene Espersen i denne måned fremsætter forslag til en ny bekendtgørelse om hold af heste.



- Formålet med at indføre nye regler for hold af heste er jo netop at forbedre forholdene for hestene, og det er også i hesteejernes interesse, at alle heste endeligt får ordentlige forhold. At det så koster noget at få forholdene i orden siger jo sig selv. Og hvis man ikke kan eller vil betale for, at hestene får tålelige forhold, så må disse rideklubber og små rideskoler som der typisk er tale om lukke. Det er faktisk det, der er meningen med bekendtgørelsen, fortæller Kiwa Riis-Olesen.



Forslaget til bekendtgørelse om hold af heste er blandt andet kommet til verden som følge af Den Danske Dyrlægeforenings indsats på området. Ikke mindst fordi danske hestedyrlæger ofte støder på heste, der er opstaldet eller holdes under kummerlige forhold.



Forslaget er i øvrigt fremsat med opbakning i brede kredse inden for hesteverdenen. Herunder Hestens Værn, Dyrenes Beskyttelse samt hesteejernes og hestesportens organisationer.



De væsentligste elementer i forslaget til bekendtgørelsen er, at hestene ikke må stå bundet døgnets 24 timer, men skal have en hesteboks at »sove« i. Dernæst må hestene ikke stå alene. Som flokdyr skal de kunne have kontakt til andre artsfæller. Endelig skal de have adgang til en fritliggende fold på mindst 800 kvadratmeter.



- Det er sådanne krav en række professionelle hesteejere har reageret på. Det vil især i det københavnske område både være dyrt og vanskeligt at indfri dem, påstås det. Men det er jo netop meningen med det hele, at vi får fundet en løsning for de steder, hvor man holder heste under trange forhold typisk i bymæssig bebyggelse. Hvis ikke man kan holde heste under ordentlige forhold, så må man lade være, siger Kiwa Riis-Olesen. Hun tilføjer:



- Jeg forstår ikke disse ejere af rideklubber og rideskoler. Gæster og elever dyrker jo netop ridning fordi de holder af heste, og derfor er det jo væsentligt også i den sammenhæng at kunne give dyrene de optimale betingelser, der er de dyrevelfærdsmæssigt forsvarlige. Desuden ved man, at det giver stærkere og mere holdbare dyr med færre sygdomme og bedre kondition, hvis de holdes under ordentlige forhold.



Reglerne for hold af heste skal i øvrigt først være fuldt gennemført i 2019, og det er kun reglerne om forbud mod opbinding af heste (spiltove), der træder i kraft til nytår.



(Kilde: Pressemeddelelse fra Den Danske Dyrlægeforening)



Ingen kommentarer:

Send en kommentar