fredag den 11. januar 2008

Krybbebiderrem af markedet

To af Danmarks største forhandlere af rideudstyr vil fjerne krybbebiderremmen fra deres varesortiment, fordi den ifølge Dyrenes Beskyttelse og Hestens Værn er blevet ulovlig.

"I princippet mener jeg ikke, vi bør sælge krybbebiderremme, hvis de store dyreværnsforeninger siger, at det er ulovligt at bruge dem", siger Liza Borch, som leder rideudstyrsforretningen Horze i København til EPONA.tv. Hun er meget lydhør overfor eksperternes holdninger til hestevelfærd, og lytter gerne til dem, når hun skal bestille varer hjem, fortæller hun.



"Jeg har faktisk ikke hørt det med krybbebiderremmen før", siger Liza Borch. "Men det er da klart, at hvis Hestens Værn og Dyrenes Beskyttelse, som jeg anser for seriøse organisationer, melder ud, at den ikke er lovlig, så vil jeg ikke tage flere hjem."



Hos Shires Shop har man allerede truffet beslutningen om at fjerne krybbebiderremmen helt fra sortimentet. "Vi var ikke klar over, at der var ny viden på området" siger Sanne Matthesen fra Shires Shop. "Men vi er naturligvis ikke interesserede i at støtte brug af krybbebiderremmen, nu hvor vi ved, at den faktisk er et tvangsmiddel, og ikke den aflastning for hesten, som den oprindeligt var beregnet til at være."



Hestedyrlæge Jens Svenningsen fra Dyrenes Beskyttelse er meget glad for at høre om rideudstyrsforhandlernes beslutning. "Krybbebiderremmen er et rent tvangsmiddel, for den hverken afhjælper eller forebygger noget som helst", siger Jens Svenningsen, og henviser til videnskabelige undersøgelser, som har konkluderet, at krybbebidning hænger sammen med mavesår hos hesten.



Hos Dyrenes Beskyttelse er man så sikker på at krybbebiderremmen er et tvangsmiddel, at man vil politianmelde enhver, der bruger den. "Første gang jeg ser en hest med krybbebiderrem på, vil jeg politianmelde ejeren", siger Jens Svenningsen til EPONA.tv. "Jeg vil have en domspraksis på det her. Jeg vil vide, om man har tænkt sig at håndhæve den hestelov, eller om det bliver noget la la det hele."



Hos Hestens Værn er man også tilfreds med udmeldingen fra de to rideudstyrsforhandlere. "Jeg synes, det er flot gjort, at de kan se det hestevelfærdmæssige i at få den slags væk fra hylderne", siger sekretariatschef i Hestens Værn, Ghita Zangger Madsen. "Hestens Værn får af og til henvendelser fra folk, som vil vide, om det kan være rigtigt, at en hest skal stå med krybbebiderrem eller slåkæder, og vores holdning er, at begge dele er tvangsmidler, og derfor ulovlige ifølge den nye hestelov."



Normalt henvender Hestens Værn sig til hesteejeren, og anbefaler, at hestens livsstil lægges om, så krybbebidningen ad den vej kan reduceres eller helt afhjælpes. "Der er så meget, man kan gøre for at hjælpe en krybbebider", siger Ghita Zangger Madsen, som selv har haft to af slagsen. "Man kan sørge for at hesten kommer i løsdrift, får rigeligt med stråfoder og social kontakt. Det er ikke acceptabelt at man bare giver den en rem om halsen."



Ifølge Ghita Zangger Madsen vil Hestens Værn i lighed med Dyrenes Beskyttelse politianmelde en hesteejer, hvis vedkommende ikke vil efterkomme en anbefaling om at krybbebiderremmen fjernes.



(Artikel af: Julie Taylor - www.epona.tv)



Ingen kommentarer:

Send en kommentar