fredag den 1. maj 2009

Forråelse i ridesporten

Dansk Ride Forbund har svigtet, mener Dyrenes Beskyttelse

- Det er på høje tid at træningsmetoder i hestesporten kommer under lup, siger dyrlæge Jens Svenningsen, Dyrenes Beskyttelse.



Anspændte og stejlende heste, pisken med halen, springen i galop - det var grove billeder, vi så i tv2 sporten torsdag aften.



Nogle billedsekvenser viste tydeligt heste, der forsøgte at lave afværgebevægelse på de kommandoer, de fik.



Det var klip fra træning og opvarmning ved hestekåringen i Herning man så, og selv om det ikke er i Dansk Ride Forbunds regi, var det DRF's ryttere, der red, og samme billeder kunne formentlig være optaget på en hvilken som helst dressurbane i Danmark, og det var helt tydeligt, at optagelserne viste øvelser som enten rytteren eller hesten ikke beherskede. Det er en overtrædelse af § 26 i hesteloven, fordi man kommer til at bruge biddet eller tøjlen som tvangsmiddel i stedet for hjælpemiddel.



- Dansk Ride Forbund har en stor andel i, at hestetræning i dag meget ofte ikke sker på hestens præmisser, fordi de er rytternes organisation, og de uddanner underviserne og officials. Derfor burde Dansk Ride Forbund for længst have rejst en debat om den forråelse, der er sket indenfor ridesporten. Dansk Ride Forbund har ganske enkelt svigtet sit ansvar som ansvarlig organisation, for der er nok at tage fat på:



Kåringssystemet og afvikling af årgangsmesterskaber favoriserer tidligt udviklede og hårdt trænede heste til ugunst for deres psyke og holdbarhed.



Undervisning af begynderryttere foretages ofte af ikke særlig kyndige instruktører, så unge og nye ryttere ikke lærer at behandle hestene med tilstrækkelig respekt og sikre deres grunduddannelse.



Officials ved ridestævner skal sikre, at de etiske regler overholdes, men alt for ofte vender de det blinde øje til grundet sammenspisthed med rytterne eller for dårlig uddannelse.



Der er kommet så mange penge i ridesporten, at hensynet til hesten ofte bliver tilsidesat.



Efter Dyrenes Beskyttelses opfattelse kan hestenes og sportens forhold kun forbedres ved en holdningsændring skabt gennem en debat med alle involverede parter: Dansk Ride Forbund, ryttere, opdrættere, undervisere, dyrlæger og dyreværnsorganisationer.



For at sikre at denne debat i hesteverdenen om bl.a. træningsmetoder nu også kommer efter denne udsendelse, har Dyrenes Beskyttelse i dag sendt et brev til Dansk Ride Forbund, hvor vi redegør for, hvad vi synes der er galt, og hvilke tiltag forbundet bør tage som rytternes organisation.



Vi er meget tilfredse med, at der nu er sat spotlight på hestetræning og de metoder, man bruger -det er hårdt tiltrængt.



Dyrenes Beskyttelse vil følge udviklingen tæt, og vi giver ikke op, før vi ser resultater. -Resultater der sikrer, at hesten bliver trænet og redet på hestens præmisser.



Læs brevet til Dansk Ride Forbund (PDF-format)



(Kilde: Nyhedsbrev fra Dyrenes Beskyttelse, d. 30. april 2009)



Ingen kommentarer:

Send en kommentar