fredag den 23. juli 2010

Flere heste får mundkurv på

Det bekymrer Dyrenes Beskyttelse, at salget af mundkurve til heste er stigende. Brug af mundkurv kan have store negative indvirkninger på hestens adfærd og velfærd

Dyrenes Beskyttelse har på debatfora på internettet observeret en voksende debat om brug af mundkurve til heste, og kontrolopringninger til rideudstyrsforretninger bekræfter, at salget af mundkurve til heste i Danmark er stigende. Det finder Dyrenes Beskyttelse bekymrende.

Argumenterne for at bruge mundkurven er, at hesten kan gå på en græsfold uden at æde for meget græs, så den dels ikke bliver forfangen og dels ikke bliver for fed. Der er imidlertid ingen sikkerhed for, at hesten ikke bliver forfangen ved brug af mundkurv. Der er derimod stor risiko for, at den stresspåvirkes både i forhold til den sociale adfærd og ædeadfærd.

Når en hest får en mundkurv på, reduceres dens muligheder for at indtage græs betydeligt - fra 50 % til næsten 100 %. Alle mundkurve tillader hesten at drikke, hvis vandoverfladen er stor nok.

Mundkurve hindrer hestene i at udtrykke deres normale adfærd. Heste opbygger et hierarki, som er meget vigtig for dem, når de går sammen i en flok. For at opbygge og vedligeholde dette hierarki, bruger de blandt andet læbebevægelser, bid og gnubben/nussen på hinanden. Alt dette hindrer mundkurven, foruden at det stresser hestene at gå rundt på godt græs, som de alligevel ikke kan æde af (afhænger af, hvilken mundkurv der benyttes).

Der er andre muligheder, for at reducere risikoen for forfangenhed. F.eks. vil det være godt at give hestene mere motion, så de holder forbrændingen oppe og ikke bliver overvægtige, ligesom det vil være godt at have mere fokus på pleje af græsfoldene.

Der kan samtidig benyttes jordfolde med adgang til hø eller halm i de perioder, hvor fruktanindholdet i græsset er højt.

Ud fra ovenstående argumenter henstiller Dyrenes Beskyttelse til hesteejere, at de overvejer brugen af mundkurve. Dyrenes Beskyttelse mener, at overdreven brug af mundkurve ikke er god dyrevelfærd.

Er du én af de mange hesteejere, der har en hest med tendens til forfangenhed? Hold i stedet hesten slank gennem korrekt fodring og træning. Sæt fokus på pleje af græsfoldene og søg information om, hvordan du konkret kan nedsætte risikoen for netop din hest.

Kun hvis disse foranstaltninger ikke er tilstrækkelige, kan mundkurv overvejes. Brug af mundkurv kan have store negative indvirkninger ift. hestens adfærd og velfærd.

Kilde: Nyhedsbrev fra Dyrenes Beskyttelse, d. 22. juli 2010

Ingen kommentarer:

Send en kommentar