søndag den 23. november 2003

Reining 1

Cirkler med finesse!



Rick Lemay



Cirklerne kan bestemt både forbedre og forplumre dine chancer for en god placering ved et reining-show.

Rick fortæller, at han under et show for nylig så hele 400 cirkler. Ikke en af dem ramte midten! Samtidig var en af de ting, man imponeredes over ved VM i Reining, at cirklerne så ud som om de var redet efter en passer-streg.


Cirklerne skal altså være runde - nøjagtigt runde! De skal ligeledes mødes på midten, lige foran dommeren.



Det er vigtigt, at der er en forskel imellem de store og de små cirkler, ligesom tempoet skal adskille sig markant. Dommerne vil kigge efter, om dine cirkler til højre og venstre er magen til hinanden, og om tempoet er ens.





At ændre tempo kan man gøre på mange forskellige måder. Dommeren vil have, at du ændrer tempo på en kort strækning, der hvor cirklerne mødes. Her handler det om sværhedsgrad: En hest som, midt i arenaen og i løbet af kun få skridt, kan ændre sit tempo fra hurtig til langsom galop - uden at tro det er et stop, det handler om - viser temposkift med finesse. Den forhøjer sine chancer for en god score.


Når du har redet en fjerdedel af cirklen, skal du have det tempo, som hesten skal holde cirklen ud. Det giver altså ikke flere point at drive hesten til at galoppere hurtigere og hurtigere hele vejen rundt.



Der findes mange detaljer i cirklerne, som man kan forbedre:


Galopanspringet indleder cirklen og er en lille, men meget vigtig, detalje i programmet. Det vigtigste er selvfølgelig, at hesten springer an i rette galop, men den skal også gøre dette på den rigtige måde. Dommeren vil se en løsgjort og balanceret hest, som villigt springer i galop uden først at trave.


Husk på at det er vigtigere, at du anspringer rigtigt, frem for at anspringe i flyvende fart!


Træn din hest i at springe i den rigtige galop fra stillestående, uden at du behøver stille den eller flytte på bagparten.


Træn også på at skifte fra galop og stillestående, hvor hesten skal stå helt afslappet. Hvis hesten bakker mere end to skridt, når det ikke er angivet i programmet - ff.eks. ved et stop på midten af banen - får du score 0. Dette kan meget let ske med en ivrig hest, der ikke har lært at vente på sin rytter, og som man derfor har lidt for meget fat i.



Galopskiftene skal finde sted der hvor cirklerne mødes, i et spring. Lær hvordan et galopspring fungerer og præcist hvornår du skal påvirke hesten, så den skifter galoppen i ét spring!


Både temposkift og galopskift skal være villige og smidige, ikke rykvise.





Dommeren vil have, at man udnytter hele arenaen. Vær opmærksom på dette, hvis arenaen er meget stor. De store, hurtige cirkler bliver meget store.


Tænk på at bruge et tempo, som hesten kan klare programmet igennem. – Det sidste store, hurtige cirkel skal foregå i same tempo som den første. Naturligvis har du konditionstrænet din hest!



Øv dig i at kigge op, når du rider! Se hvor du er på vej hen og planlæg dine cirkler. Lad ikke midten forrykke sig.


Planlæg cirklerne, træn intensivt på at ride runde cirkler og se hvor du er på vej hen!



Cirkel-finesse indebærer desuden at hesten er stillet korrekt. En hest, som galopperer udadstillet i en cirkel får ganske givet ikke strafpoint for det, men den får heller ikke det pluspoint for finesse, den ellers ville ha’ fået.



Tekst: Lena Lilliér (Ridsport nr. 3 – 2003)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar