lørdag den 3. januar 2004

Reining 3

Lær at tælle spins!Rick LemayBegynd roligt - øg farten når teknikken sidder fast.I NRHA’s (National Reining Horse Association) regelbog kan man læse, at spins er en serie 360 graders vendinger udført omkring et piruet-ben (det indvendige bagben).

Det udvendige bagben, samt forbenene, driver spin’et. Et af forbenene skal have kontakt til jorden hele tiden. Med dette menes, at når et forben løftes, går det andet forben i jorden. Det er altså ikke ønskværdigt, at hesten hopper rundt i et spin, så begge forben samtidig er over jorden. Bagparten skal befinde sig på samme sted under hele spin’et.


Det som kan give ekstra indtryk i et spin er takt, attitude, smidighed, finesse og hastighed.Der kan opstå mange forskellige problemer i et spin:Typisk, hos mindre rutinerede ekvipager, er at piruet-punktet ligger lige under rytteren i stedet for på det indvendige bagben.Hesten kan også anvende en forkert piruet-teknik. Meningen er at hesten skal krydse forbenene, så den træder med det ene ben OVER det andet. Dette kan mislykkes.Hesten kan hoppe rundt med forparten.Hesten kan flytte sig, så spin’et afsluttes et andet sted end det begyndte.Hesten kan ”fryse” undervejs i et spin (”Freeze up” er når hesten, i et knap synligt øjeblik, stopper op i sine bevægelser). Dette er mest almindeligt i begyndelsen eller slutningen, når rytter og hest misforstår hinanden.Og så kan der selvfølgelig ske det, at rytteren tæller forkert! Dette sker for alle på et eller andet tidspunkt, men er ikke desto mindre forargeligt.

Det første du skal træne i forbindelse med spins, er at de skal være korrekte. Glem hastigheden til at starte med!


Nuller i dit scorecard er det, du skal opmærksom på, hvis ikke du er oppe på det niveau, hvor man jager pluspoint. Et korrekt udført spin i besindigt tempo giver bedre point end et hurtigt, udført ukorrekt. Det er altså vigtigt at udføre et spin, du kan klare, for så er chancen for at slippe for strafpoint størst.


Når hesten har styr på sine ben, og i begge er helt på det rene med hvordan et spin udføres, kan du øge hastigheden. En hest, som behersker spins og er bekendt med bevægelserne, vil kunne skelne imellem at stå afslappet, når programmet foreskriver ”heisitate”, og spinne hurtigt og elegant. Træn dette.Træn dig selv i at tælle spins. Spørg din træner eller andre ryttere om, hvordan de gør og find frem til den metode, der passer dig bedst.


En del ryttere kigger hele tiden ret fremad, og andre fikserer blikket på et punkt, ligesom en balletdanser gør for ikke at blive ør i hovedet af piruetterne.


Prøv lidt forskelligt og glem for alt i verden ikke at tælle, når du sidder der foran dommeren!Tekst: Lena Lilliér (Ridsport nr. 5 - 2003)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar