Kelly McDowall (Horse & Rider)
Uanset om du er nybegynder eller garvet professionel i show-arenaen, kan stævnenerverne sende dig ud på en følelsesmæssig rutschebanetur.
Her har du en show-huskeliste, der vil hjælpe dig med at gøre din showdag til en succes.
En uge før showet:
Lav en liste, og tjek den to gange.
Skriv ned hvilket udstyr, plejemidler, strigler, tøj, førstehjælpskasse, og andre vigtige show-ting, du skal have pakket. Glem ikke foder- og vandspande, møggreb, registrerings- og sundhedsdokumenter, sølvpudsemiddel og gamle klude, træningsudstyr, solcreme og elektrolytter.
1-2 dage før showet:
Ankom tidligt.
Giv dig selv og din hest en mulighed for at slappe af og falde lidt til i de nye omgivelser. Hvis du skal deltage i et flerdages show, bør du ankomme en dag eller to før showet, så du kan få installeret hesten i boksen, få styr på alt dit udstyr, tjekke ind på show-kontoret osv.
Hvis du skal deltage i et endags show, bør du ankomme mindst 2-3 timer før showets start, så din hest kan nå at få kigget på omgivelserne og se selve showarenaen, inden Jeres første klasse.
Én dag før showet:
Gå i gang med at røgte.
Vask, klip og flet din hest, så du har én ting mindre at tænke på om morgenen inden showet. Giv derefter hesten tæppe eller dækken på, samt en halepose, så han ikke gør sig beskidt. Dæk også manen, så dine fletninger bibeholdes show-klar.
Akklimatisering.
Afsæt tid til at ride din hest i showarenaen, før Jeres klasse, for at vænne ham til både omgivelserne og lydene. Udfør en velkendt træningsrutine for at hjælpe ham til at slappe af. Indarbejd variationer i hastighed og retning, så han får fokus på dig, og for at tage toppen af hans friskhed. Rid inde på midten af show-arenaen, hvor der er færre distraktioner. Så snart han er afslappet og fokuseret på dig, kan du gradvist arbejde dig ud mod arena-hegnet eller barrieren som belønning. Repeterer du dette, vil han hurtigt lære, at hegnet eller barrieren er et sted, hvor man slapper af og har det rart.
2-3 timer før klassen:
Fodringstid.
Giv din hest hans foderration en times tid før du sadler op, og varmer op, så han får god tid til at æde (hvis du afbryder hans måltid, kan det være, han udtrykker sin utilfredshed, når du rider ham).
En anden mulighed:
Hvis klassen falder sammen med hestens normale fodringstid, kan du give ham lidt grovfoder, f.eks. hø, på forskud. Efter klassen kan han så få sin fulde foderration, når han er kølet ned og sadlet af.
1½-2 timer før klassen:
Opsadling.
Dette skulle give dig tid nok til at røgte (finpudse), sadle op og skifte til showtøj, uden at du behøver stresse. Derudover får du tid til en ordentlig opvarmning.
45 min.-1 time før klassen:
Slap af.
Brug et øjeblik på at slappe af, både fysisk og mentalt. Benyt dig af dybe åndedrætsøvelser og mental forestilling, lyt til behagelig musik, eller gå dig en lille tur. Hvis du er stresset, er der stor sandsynlighed for, at du overfører disse følelser til hesten.
Langsom opvarmning.
Under opvarmningen skal du forsøge at gøre alle bevægelser, med såvel hænder som krop, langsomme, og fokusere på perfektion i basisøvelserne. Du kan f.eks. øve dig på at bibeholde hesten perfekt imellem dine tøjler i skridt - eller på at føle rytmen i hans bevægelser og bevæge dig i takt med denne rytme. At udføre disse basis-øvelser vil få dig til at slappe af, og hjælpe din hest med at få tunet ind på dig. Samtidig kan du udføre enhver sportspsykologisk teknik, du kender, og som du har lært vil berolige dig og forbedre dit fokus.
Træn og skol ikke hesten under opvarmningen, og hold dig fra nye øvelser, idet disse ting kan ophidse hesten eller gøre den nervøs.
I klassen:
Slap af, gør dit bedste, og vigtigst af alt - nyd det! Tænk ikke på showridning som en liv-eller-død-situation, men mere som en sjov og lærerig oplevelse.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar