lørdag den 30. oktober 2004

Tøjlefinesse

Af: Jennifer Forsberg Meyer



Hvis du rider Western Pleasure - eller enhver anden disciplin, der kræver at din hest fremvises for løse tøjler - er du nødt til at udvikle og forfine din tøjlekommunikation, på en sådan måde at der skabes tillid og afslappethed hos din hest, hvilket er uvurderligt i showarenaen.

De følgende syv hemmeligheder vil hjælpe dig med de teknikker, du behøver for at udvikle denne bløde, rolige, ”uden-hænder” fremvisning i showarenaen. Ved at ride for fingre og håndled, i stedet for albue og skulder, vil du opnå den finesse og følsomhed, som du har brug for, for at kunne ”tale” til din hest uden at irritere ham.



Når du forbliver blød og levende i dine hænder og din overkrop, åbner du op for, at hestens hals og skuldre ligeledes forbliver bløde og levende, hvilket resulterer i den type bevægelser, der fanger dommerens øje. Og fordi dine fingre og håndled ikke er stærke nok til at skade hesten ved et tøjlesignal, er der en indbygget sikkerhedsfaktor: Det afholder dig fra at skræmme din hest, og lære ham at stive sig og gå imod biddet.



Hemmelighed 1#


Gør overkroppen blød, så dine arme og hænder er afslappede og uden spændinger af nogen art. Manglen på spændinger her vil lede til mangel på spændinger i hesten forpart. Før du rider, bør du gøre det til en vane at ryste dine arme og hænder, som om du rystede vand af dem, så du får løsnet op for enhver resterende spænding. (TIP: Hvis du anvender snaffelbid, eller er en tryg nok rytter til, at det at tabe en tøjle ikke er nogen risiko, så hold tøjlerne på hver sin side af hesten i stedet for at krydse dem over manken. På den måde kan du straks korrigere den ene eller den anden side af hesten, uden at komme til at påføre pres på den modsatte side.)



Hemmelighed 2#


Dine fingre er dit kontrolcenter. De er mere følsomme end dine håndflader, og i stand til at udføre mere akkurate bevægelser, så du kan skræddersy dine signaler præcist til det, der kræves i øjeblikket. (Hvis en eller anden overrakte dig en mønt, og bad dig føle på det prægede mønster, ville du så føle efter med fingrene eller med håndfladen ? Hold - og føl - tøjlerne på samme måde.)


Anvend alene håndleddene til at påføre tøjlepres, i stedet for at bevæge dine albuer og skuldre. Du kan ikke skade din hest ved at bruge håndleddene, men du kan skabe en alvorlig piskesmældseffekt på biddet, hvis du kaster din albue- og skulderstyrke ind i et tøjlesignal!



Hemmelighed 3#


Rid ikke med knyttet hånd. Ridning med ‘døds-grebet’ vil bevirke, at du mister den følsomhed, du stræber efter, og din hest vil gå død på signalerne. (Når du sidder på hesten, så prøv at knytte hånden. Kan du mærke, hvordan du spænder op i hele armen ? Det bevirker, at din hest vil gøre akkurat det samme.)


Lad i stedet fingrene være åbne, og din berøring på tøjlen let. Dette vil bevare dine hænder - og din hest - blød. (Note: Selvom kontakt med løse fingre ikke betragtes som klassisk horsemanship, er det alligevel min erfaring, at det er den mest effektive tøjlekontakt overhovedet.)



Hemmelighed 4#


For at fremme kontakten, skal du simpelthen bare ’lukke’ dine tommelfingre. Får du brug for en kraftigere kontakt med hestens mund, hvis han f.eks. værgrer sig eller bliver skræmt, ’lukker’ du altså blot tommelfingrene, i stedet for at knytte hænderne.



Hemmelighed 5#


Undlad at ”råbe” af hesten med ekstremme eller voldsomme bevægelser. Dette inkluderer at ride med albuer og skuldre, der hæmmer følsomheden i dine fingre og ødelægger hestens lethed og afslappethed. Det inkluderer også kraftige ryk i tøjlerne, der forårsager frygt og anspændthed - det præcist modsatte af, hvad vi stræber efter.



Hemmelighed 6#


Brug ”speed bump” metoden til at bryde igennem modstand på biddet. Når din hest går imod biddet, i stedet for at give til det, skal du ikke hakke ham i munden med hårde træk, der blot vil få ham til at gå endnu mere imod biddet. I stedet skal du forøge frekvensen af administreret pres, alene ved hjælp af styrken i dine fingre. Anvend en blød, kontinuerlig bump-bump-bump-bump bevægelse, indtil han slapper af i kæben, i stedet for det typiske, store, langsomme træk; bump (pause), bump (pause), bump (pause). Når biddet er i konstant bevægelse, kan din hest ikke gå imod det, og den vibrerende bevægelse i biddet vil ligeledes hjælpe med at afslappe hans kæbe. Plus at, fordi der ingen pause er imellem signalerne, får han ikke tid til at udtænke yderligere modstand, og han vil derfor med større sandsynlighed reagere positivt, ved igen at give til biddet og slappe af i kæben.



Hemmelighed 7#


Hvis du rider med én hånd, skal du stadigvæk ride med fingre og håndled, som beskrevet tidligere. For at etablere kontakt, når du rider med løse tøjler, skal du blot løfte din hånd og dreje håndleddet en smule.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar