fredag den 26. november 2004

Forskel på de amerikanske hesteracer?

Hej Brevkasse.


Hvad er forskellen på quarter, paint, appaloosa og mustang, ud over farven?

Har de enkelte racer fordele og ulemper i forhold til de andre


amerikanske racer?


Hvilke fordele har de i forhold til andre racer som DV, fuldblod,


trakenere mv?


Kan de gøre sig gøldende i andre sportsgrene end western?


Lisbeth----------------------------------


Svar:Uha Lisbeth!


Det er et stort spørgsmål!


Reelt set er der ikke forskel på Paint og Quarterhorse udover farven.


Appaloosaen har stadig en større andel af Mustangblod, end de andre. Derudover tillod man i mange år både avl på Am. Traver og Araber.


Bare der var en Appaloosaforælder.


Indenfor de sidste 20 år er Appaloosaen dog kommet under så stor indflydelse af quarterhesten at den reelt ligner en plettet quarter.


Temperamentet er dog stadig lidt mere specielt.


Alle 3 racer bliver i USA brugt til meget anden end western. F.eks alle engelskridnings dicipliner. Her er dog tale om større dyr, der som regel er mindst 50% Fuldblod. Og ja de gør sig bestemt gældende derovre.Fordelen hos de amerikanske stockracer som de kaldes, i forhold til Europ. varmblodsheste er :


1.) Temperamentet som bestemt er stærkere, med et bedre nervekostume, men hvor også det faktum at hesten er udvalgt som brugshest og


ikke kæledyr i århundrede har haft en stor impact.


2.) Den meget kraftige muskulatur gør hesten i stand til at bære store belastninger, som det ses i Kvægklasser og Reining.


Her tilskrives især den kraftige hasemuskel, der kan styre de hårde manøvrer, på både inder og yderside af hasen en meget stor effekt.


Selvfølgelig er der også den store bære og galopmusklen på baglåret, der oftest ligger meget dybt og giver hesten en kollosal accelationsformåen og evnen til at holde sig i galop i meget lang tid uden at trættes.Fordelen ved Stockhesten i forhold til andre Am. racer er jo for en westernrytters vedkommende at den er avlet til western. De andre Am. racer er avlede til væddeløb, kørsel ell. transport generelt.Så skal man summere det op i firkanter, kan man sige:


"Skal du slå et søm i, så brug en hammer! Skal du grave et hul, så brug en spade! Du kan slå et søm i med en spade, men det er sværere og du kan grave et hul med en lægtehammer, men det tager længere tid." Citat CMNSå mit råd til westernryttere er: Har du en varmblods ell. blandingshest, så lær alt det du kan på den. Når du når grænsen for hestens formåen og lysten kommer, til at komme videre, ligger det selvfølgelig lige for at anbefale et god Am. hest fra en af Stockracerne.Mange hilsner


Conny Mearlyn Nielsen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar