fredag den 26. november 2004

Hesten æder træværk

Min 3-årige hoppe begyndte at æde træværket i hendes boks sidst på vinteren.

Jeg tænkte at det måske var kedsomhed grundet den lange nat i boksen, selvom hun og de andre heste kom på fold fra tidlig morgen til mørkets frembrud.Hestene fik nogle tykke grene på folden, som de alle lystigt gnavede i.


Nu har hun gået på døgnfold fra midt i maj, og der har været rigeligt græs.


Men stadig æder hun træ, hvis hun kan komme afsted med det. Lige nu tygger hun i en trævogn der står tom på folden.Kan hun mangle et eller andet stof eller vitamin, siden hun bliver ved, eller er det en skrøne?I vinters så hendes foderplan således ud:


3 kg havre


1 kg Naturmüsli St. Hippolyt


Gulerødder


5 kg hø ca.


Halm ad libitumLige nu lever hun kun af græs.Venlig hilsen


Tina Byssing

Svar:Hej TinaDer kan være mange årsager til, at heste begynder at æde træværk. - De hyppigste årsager er kedsomhed eller mangel på tørstof og/eller struktur. Er hesten først begyndt, kan det let blive en dårlig vane, så det gælder om at få gjort noget ved det fra starten af.Gnaver hesten pga. kedsomhed, skal den beskæftiges. Den bedste beskæftigelse er stråfoder. Alle heste bør have adgang til stråfoder døgnet rundt - på den måde forhindres mange uvaner. Hesten er jo indrettet til at æde de fleste af døgnets timer, og fratages de muligheden for dette, finder de ofte på noget andet.


Det er fint at give hestene adgang til grene m.v. på folden, men der skal også være stråfoder til rådighed.Nogle heste begynder at gnave i træværk, fordi de mangler tørstof og/eller struktur. Det kan f.eks. ske på sommerfold, hvis hestene alene tilbydes græs. Det er altid en god idé at give sommergræs-heste fri adgang til halm, så de selv kan styre deres behov for tørstof og struktur.Der er altså ingen endegyldig årsag til problemet. Du må kigge grundigt på dit hestehold og se, hvor du kan sætte ind. Er alt, som det skal være (jvf. ovenstående), kan gnaveriet være blevet en vane for hesten. Dvs. der har været et behov tidligere, som hesten har forsøgt opfyldt, og dermed at gnaveriet blevet en kedelig vane. Er det tilfældes, kan det forsøges kureret ved at påsmøre træværket med Bid-Stop e.l., for at få brudt vanen.For en god ordens skyld, skal jeg huske at sige, at halm i foderøjemed kun er egnet som beskæftigelsesfoder og som supplement i græsningsperioden. Derudover bør hesten tilbydes godt stråfoder, som hø og wrap, i passende mængder.


Halm som eneste stråfoder kan forårsage kolik og generelt ubehag for hesten pga. den ringe fordøjelighed.Mvh. Tanja

Ingen kommentarer:

Send en kommentar