fredag den 26. november 2004

Tilridning - hvornår?

I min pure ungdom - (og det er ved at være et par dage siden ) - lærte jeg at heste bliver tilredet når de er 3 år...

Nu erfarer jeg så at western-heste - måske kun paint og quarter??? - bliver tilredet som 2-års. Hvorfor nu det???



Gør man bare det med western-heste? - eller er disse racer specielt tidligt udviklet? Har det noget at gøre med indlæringsevnen på det tidspunkt? Eller er de bare nemmere at håndtere?



Når jeg spørger sådan, er det fordi jeg har en 2-års OX vallak. Kan jeg starte tilridning nu? Det tilrådes jo at OX'ere først tilrides når de er 4-5 år gamle - altså i engelsk ridning...og jeg synes måske ikke han er klar til ridning endnu, - han vokser jo stadig! Men han vil sikkert være nemmere nu end om 2 år!



Ja, - jeg er jo lidt "grønskolling" udi westernridning, så jeg håber der er nogen der kan gi' et par gode råd.



KH Marianne



----------


Svar:



Forskel på racer


Det vil altid være forkert at sætte en alder på hvornår man skal tilride en hest. Det kommer helt and på hesten, og også hvordan man tilrider den. Fuldblod er meget tidligere udviklet end andre heste. De bliver tilredet sent i 1 års-sæsonen / tidligt i 2 års sæsonen, og går løb som 2 åringer. Nettop dette gør at kun de tidligt udviklede holder, og senere går over i avlen. Derved er racen gennem tiden blevet udviklet så de er tidligt udviklet. Typisk vejer rytter + saddel så også kun 45 kg. her.



Paint og Quarter er også tidligere udviklet end andre racer, delvis af samme grund. Der er dog ingen tvivl om at der her er meget større forskel på hvornår de er udviklet end indenfor fuldblod. White River Man var 153cm. som 1 åring, og er nu som 6 åring 156. Det siger lidt om hvor tidligt han var udviklet. Jeg har på den anden side også Paints af anden afstamning, der ikke var rimeligt udviklet før de var 3-4 år. Om hesten skal bruges til Western eller anden ridning har ingen betydning for hvornår den kan tilrides. Det er den individuelle hests udvikling der bestemmer det. Det er til gengæld nok bedre at starte tilridningen tidligt, og så gå meget langsomt frem, end at vente til hesten er udviklet, og så gøre det hele på kort tid. Kan man selv tilride hesten, så man kan begynde at sidde på den, og skridte lidt rundt, kan man begynde ret så tidligt. Især hvis rytteren ikke vejer for meget. Sender man derimod hesten til tilridning hos en træner der skal levere noget for pengene på kort tid, skal man vente meget længere. Der er jo stor forskel på om en unghest skal skridte rundt med 50 Kg. en halv times tid, og om den skal lave noget seriøst med 100Kg.Træner + saddel.



Hilsen Jørgen Skjødt

Ingen kommentarer:

Send en kommentar