tirsdag den 8. februar 2005

Red Paint Powwow

Fredag den 7 januar 2005.


En klar frisk solskinsdag i Silver City NM. Jeg tager en dyb indånding, mens jeg kigger på bjergene omkring Silver City.

Jeg mærker vibrationerne i luften. Det syder i luften. Dagen før Red Paint Powwow. Travlhed. Det er som om de døde apache indianeres sjæle kommer til live igen. Man kan mærke de stærke vibrationer. Andre taler også om det. Stemningen er spændt. Mange fra dette område her siger: This is a very powerful place. Many spirits / very spiritual.


I løbet af dagen begynder indianerne fra i alt 20 forskellige stammer at troppe op. Dansere, trommeslagere/sangere og sælgere. The Vendors hedder det på engelsk. De har boder, som de stiller op rundt om arenaen, hvor der danses. De sælger smykker, indiansk håndværk og kunst m.m.Da jeg skulle sove den fredag aften, blev jeg overvældet af en utrolig stærk følelse, en livsbekræftende følelse, svær at beskrive. Jeg mente selv, det var en følelse af glæde ...Lørdag den 8 januar 2005.


Joe Saenz, som er primus motor bag opførslen af Red Paint Powwow, og jeg ankommer til New Mexico Universitet, hvor powwowen skal afholdes. En dame (hvid), som også er medarrangør af powwowen, henvender sig til mig og spørger, om jeg kunne mærke noget fredag aften ?? Jeg fortalte hende om min følelse ...og hun nikkede og sagde, hun følte det samme. Hun sagde, at hvis man var spirituel, ville man mærke, når alle indianerne ankom til byen. Der vil være mange spirituelle kræfter til stede. For at forstå det helt skal man have været her i dette område. Det kan ikke forklares men skal opleves.
Gaan DancersPowwowen begyndte med "The Gourd Dancers", som synger og velsigner stedet. Der må ikke tages billeder eller videooptagelser under denne ceremoni.


Gourd Dans er ikke " powwow stil" Dansen bliver danset ved Powwows før, efter og ind imellem "inter tribal" danse. Inter tribal danse betyder, at alle uanset race eller stamme er velkommen til at danse sammen.


Trommeslagerne/sangerne sidder sammen rundt om een stor tromme, med hver sin kølle/trommestik i hånden. De synger og spiller hele deres sjæl ud, så hårene rejser sig på en. Danserne har en "rattle", som de bruger ind i mellem under dansen. Følelserne er stærke, og jeg måtte kæmpe for at holde tårerne tilbage!
Drum GroupDer afholdes mange powwows i USA. Men denne powwow er speciel. Det er kun 2. gang at den afholdes her i Silver City nogensinde. Det har taget Joe Saenz 5 år at få det gennemtrumfet og at få tilladelse til at afholde Red Paint Powwow, som er til ære og evig minde om de apache indianere, også kaldet Red Paint People, som engang beboede i hele dette område (samt sydøstlige del af Arizone og helt ned i Mexico). Også kaldet Warm Springs Apache. Det var blandt andet her alle kampene foregik mellem disse Chiricahua apache indianere og USAs regering! Racefordomme foregår stadig her, og man mærker det. Derfor er det en så stor ting at denne powwow ikke dør hen, men at de kan afholde den hvert år for at sikre deres kultur for eftertiden.
Men's Northern Traditional DancersDet var 2 helt fantastiske dage fra morgen til sen aften. 20 forskellige stammer var til stede, 4 trommeslagergrupper/sanggrupper var til stede. Mænd, kvinder, unge som gamle, inkl. børn og babyer var til stede og dansede. Den ene fantastiske dans afløste den anden. Dragterne var ufattelig smukke, og de laver dem selv.Geronimos oldebarn Harlan Geronimo var til stede. Han holdt tale, også på apache sprog. Hans tante var også med. Hun er den sidste overlevende, nulevende chiricahua apache siden Geronimos overgivelse, født i fangelejr i Fort Sill Oklahoma. Hun blev æret.
Dancing feetJeg mødte blandt andet 2 tilskuere, 2 Chiricahua Warm Springs Apache. De fortalte mig, at de havde opholdt sig i en anden stat for en tid men var nu vendt tilbage til deres hjemsted. De fortalte, at de ikke kunne tro, at det her foregik, en Red paint Powwow ... til ære om deres forfædre. De stod tavse, vemod og glæde i øjnene. Jeg sagde til dem, at jeg var beæret over at være i Apacheland. De stod ret op og tog hatten af, rakte mig hånden og sagde ICHECHE som betyder TAK på Chiricahua apache sprog. "You are welcome in our land".


Sammen gik vi ind i arenaen og tilsluttede os den sidste inter tribal dance, ved denne powwow før afslutning på dagen, søndag d 9 januar 2005.


Vi dansede tavse, i ring til lyden af trommer og sang. Jeg skelede over til dem, og i deres våde øjne så jeg disse ord: Ndeebenah hvilket betyder:


This is Apacheland, this will always be Apacheland......
Grand Entry, med dansPS


Jeg har taget nogle billeder, når det var tilladt, som jeg gerne vil dele med jer alle, som skulle have lyst til at se dem. Desværre er de nok lidt mørke men jeg håber i vil nyde dem alligevel.


Til sidst vil jeg gerne takke bestyrelsen i Appaloosa Horse Club Denmark for deres flotte bidrag til Red Paint Powwow 2005. Tak. Jeg vil også takke Irmgard Borum for hendes bidrag til powwowen samt min familie, som også har bidraget med støtte. Tak til alle.

På billedet med det store gule skilt var der skrevet TAK til alle sponsorer, blandt andet Red Paint Powwow Fund Denmark! Alle var meget benovede over, at der var kommet støtte helt fra Danmark ... tak igen.De bedste hilsner


Pia Dancing SpiritsFlere billeder:
Gaan Dancers
Grass Dancers
Men's Northern Traditional Dancers
Grass Dancers, Men's Traditional
Grand Entry, med dans
Gaan Dancers


Ingen kommentarer:

Send en kommentar