søndag den 6. marts 2005

Ormebekæmpelse - gør det rigtigt

Af: Jørgen Falk-RønneModstandsdygtig orm


Orm er stadig et stort problem. Til trods for, at vi i årevis har brugt ormekure af forskellige mærker, er ormene der stadig.

Og der er stadig heste, der dør af orm. Derfor skal en korrekt ormebekæmpelse være andet og mere end blot ormekure.Små strongylider


For nogle få år siden var vi alle mest bange for de store strongylider (”blodorm”). Nogle få af dem kunne slå en hest ihjel ved at lave blodpropper i tarmen. Det kan de stadig, men de er blevet meget mere sjældne.Nu er det de små strongylider (’cyathostomer’), som volder problemer.


De giver tarmforstyrrelser med utrivelighed, dårlige præstationer og i nogle tilfælde dødelig diarré, hvis hestene har mange af dem i tarmen.Andre parasitter, f.eks. mavebremselarver, spolorm, bændelorm, haleorm m.v., har langt fra den sygdomsmæssige betydning, som de små strongylider har.Modstandsdygtige


De små strongylider har evnen til at ligge i dvale i hestens tarm. Her er de godt beskyttede - også mod ormemidler.


Endvidere er de ofte modstandsdygtige og overlever ormekure af bestemte mærker.


På verdensplan - og også i Danmark - er det fundet, at disse orm er modstandsdygtige i varierende grad overfor flere ormemidler.Små strongylider er det store problem i dag. De kan ikke bekæmpes med ormekure aleneIkke-kemiske metoder


Orm smitter først og fremmest på fold. Derfor er det vigtigt, at foldene bruges rigtigt. Der må ikke være for mange heste på foldene, og de skal omlægges jævnligt med nogle års mellemrum.Et skifte midt på sommeren til en anden fold, som det pågældende år har været fri for heste, er en af de mest effektive metoder.


Fjernelse af gødning på foldene og samgræsning med drøvtyggere vil nedsætte smittepresset fra ormeæggene betydeligt.Hold kontrol med ormeneGødningsprøver


I gødningsprøver kan påvises æg (og evt. larver) fra ormene. Antallet af æg opgives i æg pr. gram gødning (epg). Findes flere end 150 epg, skal hesten og måske de øvrige i besætningen behandles.


Undersøges gødningsprøver igen ca. 14 dage efter ormekuren, kan man se, om midlet er effektivt.Har man ikke fået taget prøvet før, er ca. 1. april et godt tidspunkt. Herefter kan ormebekæmpelsen kontrolleres med gødningsprøver hvert år ca. 1. august.


Det er bedst at tage prøver af alle heste, men i store besætninger kan f.eks. tages 10 %, fordelt på unge og gamle, tykke og tynde.


Gødningen skal være helt frisk afsat, og den skal opbevares i køleskabet i tillukket plastpose, hvor luften er presset ud.


Senest dagen efter afleveres prøverne på laboratoriet.Tal med dyrlægen om en ormebekæmpelse, der passer til netop dine hesteArtikel venligst udlånt af; Jørgen Falk-Rønne - www.hesteklinikken.dkIngen kommentarer:

Send en kommentar