mandag den 4. april 2005

Hvorfor er respekt så vigtigt?

3. del.

En hest som respektere dig, er en hest som samarbejder. Når du beder ham om at flytte sig, så gør han det omgående. Når du går med ham, følger han dig som din skygge. Når du kommer ind i stalden om morgenen, så kommer han imod dig med ørerne fremme. Går du ud på marken til ham kommer han selv hen til dig.


Sagt på en anden måde, han ønsker selv, at være sammen med dig.En hest som ikke har den fornøden respekt, vil ligge ørene af dig, kan finde på at bide eller hvad værre er, måske sparke ud efter dig. En som ikke tænker over, at den træder dig over tæerne, skubber til dig eller bare ignorere dig, når du beder den om at udføre en opgave.Ingen ønsker, at blive behandlet som var de luft. Det vil virke nedbrydende og meget afvisende. Når der er tale om dyr i 500 kg. klassen, med en sådan opførsel, så kan det hurtigt blive en farlig situation.For hver hest, der har været udsat for mishandling af en træner, så vil der sikket være mange flere hesteejere der har været udsat for ”mishandling” af deres heste…..Mange af disse hesteejere vil sikkert ikke engang selv være klar over, at de bliver ”mishandlet”, hvilket nok er den værste problemstilling man kan forestille sig. Man kan jo ikke rette op på et problem, som man ikke har kendskab til.Vi ønsker jo alle, at vores heste skal kunne lide os. Kernen i venskaber kommer gennem respekt. Det være sig mennesker som dyr. Jo mere hesten bliver forkælet, jo mindre respekt vil den have overfor mennesker.


Ønsker du at være total ”in love” med din hest, så nøjes med at klap, ae ham, giv ham hans mad, bed ham aldrig om, at udføre noget for dig eller at føle det ubehageligt, når han kommer for tæt på dig og han vil da aldrig tro på, at du er i stand til at vise ham vejen. Til sidst vil han helt holde op med, at sætte pris på, det du gør for ham. Han vil begynde, at få den overbevisning, at du er til for ham og ikke omvendt.En hest som ikke respektere mennesket, vil ikke høre efter, når den bliver stillet en opgave. Det betyder, at han ikke vil stole på dig i nødens stund, som hvis i nu pludselig skulle befinde jer i en kneben situation, f.eks. på trailbanen hvis han bliver usikker eller ude i trafikken hvis i skulle møde et køretøj, han ikke føler sig sikker over for. Din sikkerhed vil blive sat på spil.Alt dette kunne ske, da heste er super til at opdrage mennesker. Tit høre man hesteejer udtale påstande så som disse: jeg kan desværre ikke ride ud sammen med dig, da min hest ikke så godt kan lidt din hest….. , jeg kan desværre ikke ride med på denne tur, da min hest ikke bryder sig om at gå over grøfter…., jeg kan desværre ikke binde min hest, da han vil komme til at kede sig…., eller andre påstande. Vi har nok hørt det alle sammen på et eller andet tidspunkt.Stil dig ikke tilfreds med ovenstående eksempler. Tag ansvar for din hest og vær hans leder. Så vil han elske og respektere dig for det. Kun når du gør det, vil det kunne lade sig gøre, at få et rigtigt samarbejde, som kan vokse i mellem jer.Hvilken form for arbejde du vil lave sammen med ham, ja det er op til dig. Husk at så lang tid du beder ham om, at udføre de 4 nøglefaktorer, så er du på rette vej. Fremad, sidelæns til højre og venstre, samt bakke.Ingen kommentarer:

Send en kommentar