søndag den 10. april 2005

Opfedning af hest ?

Hej Tanja



Jeg har læst dit svar i brevkassen vedr. hurtig og langsom ernergi samt opfedning af heste...

Jeg har en fjordhest som har haft diarre og han kom så på en kur med hø, vitaminer samt nogle urter til mave/tarm systemet.



Han fik diarren fordi jeg fejlagtigt fodrede ham op med kraftfoder...så han tog jo aldrig på. Så læste jeg lykkeligt dit svar på ovennævnte brevkassespørgsmål og gik straks ud og købte nogle roepiller, som jeg så supplerer med hø, som han desværre kun får tildelt 2 gange dgl, fordi han står på en rideskole...det er så min mening langsomt at tilføje lidt kraftfoder, så han får noget energi til når jeg rider ham...


Har han ikke brug for kraftfoder for at sætte muskler?? være i træning??



Der er desuden nu en masse på rideskolen, som siger at roepiller er noget af det værste man kan fodre tynde heste med, fordi det bare fylder, så de ikke har så meget appetit til at spise den vigtige hø (men han får jo som sagt kun 2 gange dgl. så tænkte derfor jeg ville supplere med roepiller) er det forkert?? eller har de andre ret??


Og så siger de at heste ikke kan tage på af roepiller...men jeg synes bare at din tidligere forklaring lød på, at de godt ku ta' på med roepiller...!??jeg er lidt forvirret...


Kan du hjælpe mig??



(Det kraftfoder jeg ville gi til roepillerne er hel havre, samt lidt olie...)



Håber på hurtigt svar - han sku jo nødig blive tyndere:-(


På forhånd tak...



Jane



Svar:



Hej Jane,



Jeg kan berolige dig med, at du har fat i den lange ende :-)


Det er efterhånden blevet en helt ny roepille-myte, at roepiller kun er egnet til overvægtige heste og ponyer, og derfor ikke kan bruges til heste, der mangler huld. Lad mig slå fast med det samme, at sådan er det ikke!



For at spare lidt spalteplads her, vil jeg henlede til artiklen "Roepiller - Myter og Realiteter", der går i dybden m.h.t. roepillers fortræffeligheder - og det ikke med udgangspunkt i overvægtige heste.



Du oplyser ikke, hvor meget hø, roepiller osv., du giver din Fjordhest, så det er svært for mig at sige, om han får foder nok p.t.


Med udgangspunkt i Fjordhest, alm. type, ca. 450 kg skal du regne med ca. 6-8 kg hø (afhængig af kvalitet), ca. 500-700 gram roepiller (i tørvægt, hvilket giver ca. 3-4 kg færdigopblødt roepillemasse), vitamin/mineral-blanding samt evt. 0,5 –1,0 dl olie - på daglig basis. På den fodring vil han tage på, såfremt han går vedligehold/let arbejde. Arbejder han hårdere, bør han selvfølgelig tildeles yderligere foder - enten mere hø, roepiller, olie eller evt. havre. Hvad der egner sig bedst, afhænger meget af bl.a. hans appetit.



Har du mulighed for det, vil hø ad libitum være det allerbedste, indtil optimalt huld igen er opnået.



Vær også opmærksom på årsagen til hans dårlige huld. Der kan ligge et massivt ormepres bag, eller f.eks. tandproblemer. Det er vigtigt at få tjekket, at han er absolut sund og rask, for ellers kan du give ham nok så meget foder, uden at det gavner.


Ligeledes skal vitamin- og mineralforsyningen selvfølgelig være 100 % i orden. Anvender du uorganisk bundne mineraler p.t., kan du overveje at skifte til organisk bundne mineraler for at opnå en bedre optagelse. Forskellen kan du læse mere om i artiklen ”Organiske eller uorganiske mineraler ?”.



Mvh. Tanja



Ingen kommentarer:

Send en kommentar