tirsdag den 21. marts 2006

Den gode hygiejne

I disse bakterifyldte tider med salmonella og herpesvirus, for slet ikke at tale om følsæsonen, vi allerede står midt i - kan det være på sin plads at snakke lidt om den gode hygiejne.

Både dyreejere og dyrlæger bør vaske hænder, når de har været i kontakt med dyr - specielt syge, eller potentielt syge, dyr. Men hvad er bedst at vaske hænderne i ?På TheHorse.com kan man læse om resultaterne af et studie, offentliggjort i ”Journal of Hospital Infection”, februar 2006 - disse resultater vil jeg her kort opsummere:Man undersøgte 12 faste håndsæber og 10 flydende håndsæber for at finde ud af, om de forskellige sæbetyper kunne være vært for bakterier.


Alle de faste håndsæber indeholdt store koncentrationer af Pseudomonas, og en enkelt endda Stafylokokker. Ingen af de flydende håndsæber indeholdt aerobe (iltkrævende) bakterier.Man mener årsagen er, at når man vasker hænder i de faste håndsæber, så efterlader man sig nogle bakterier (evt. smitte) på håndsæben, som så overføres til den næste, der anvender samme sæbe.


En flydende sæbe er ikke på samme måde i kontakt med alle de hænder, der vaskes i den.Bakterier er alle vegne, og de ovenfor fundne kan også smitte til og fra heste, så det er vigtigt at følge de enkle regler for god håndhygiejne: Vask hænderne i flydende sæbe og vand, og tør dem i et papir/engangshåndklæde bagefter.


Har du med syge heste at gøre, så bær engangshandsker, men vask alligevel hænderne bagefter som beskrevet ovenfor.


Er der ikke rindende vand til rådighed, kan du i stedet anvende et ”rene hænder uden brug af vand”-produkt, som f.eks. ”Wash Without Water®”.Ingen kommentarer:

Send en kommentar