torsdag den 23. marts 2006

Giftige planter

Nu nærmer vi os hastigt sommer. Og sommer betyder mange dejlige timer på græs og eng, for vores heste. I den forbindelse bør vi efterse vores græsfolde for giftige planter, inden hestene lukkes derud.

Giftige planter møder vi overalt. I skov, på mark, i have og alle steder vi færdes.


På ture i skove og parker, på mark og eng, langs haver og hegn kan vores firbenede venner finde på at nippe kviste af de forbipasserende buske og træer, og en del af dem kan være meget giftige.Heste undgår som regel selv de giftige planter, men er der mangel på græs, spises også disse planter. Unge heste/føl smager på det meste, så de er derfor ekstra udsatte.En giftig plantes skadevirkning er afhængig af, hvor meget hesten når at æde samt af hestens legemsvægt.


Da det altid vil være svært at bedømme, hvor meget hesten har ædt, kan man generelt sige, at hvis der er formodning om en planteforgiftning, så tilkald straks dyrlægen, som højst sandsynligt vil behandle med bl.a. medicinsk kul og den givne modgift, hvis der findes en. Indtil dyrlægen ankommer, forsøg da at finde ud af, hvilke planter hesten skulle have ædt.


Det bedste råd er selvfølgelig, at kende de forskellige giftige planter.Der findes et utal af giftige planter og de kan være svære at genkende på en eng. Det er derfor en god ide at skaffe sig viden om planterne.


Vidste du f.eks., at en gulerods top kan være giftigt, selvom roden ikke er det. Men det er faktisk tilfældet. I praksis skal der dog indtages en betragtelig mængde før forgiftningssymptomer forekommer, så det er næppe et reelt problem.Et par af de mest almindelige giftige planter i Danmark er:Alle planter i Brandbæger familien.Brandbæger familien består bl.a. af Vår-brandbæger, Eng-brandbæger og Skov-brandbæger. Deres giftighed bevares ved konserveringSymptomer kan være:Symptomerne på et akut tilfælde kan være:


Hesten går i chok, sveder, puster, ryster, usikker gang og manglende orienteringsevne. Ved det akutte tilfælde skal behandlingen ske meget hurtigt pga. den alvorlige choktilstand.Symptomerne på en kronisk forgiftning kan være:


Hesten går hvileløst omkring, usikker gang (slinger), sløvhed, presser hovedet mod væggen, blindhed, udspilet bug, væskeansamlinger, vægttab og gule slimhinder. Det sker over flere måneder, og desværre dør hesten ofte eller må aflives.Alle planter i Ranunkel familien.Ranunkel familien består bl.a. af Bidende-ranunkel (Smørblomst) og Knold-ranunkel.Planterne indeholder irriterende safter, der i alvorlig grad kan skade fordøjelsessystemet.


Giften bliver inaktiv, når blomsten tørres og man behøver derfor kun være opmærksom på planten der hvor hesten græsser.


Efter få dage omdannes den giftige plante til det uskadelige anemorin.


Hø indeholdende anemoner eller ranunkel er derfor uskadeligt.Symptomer kan være:Symptomer på et forgiftningstilfælde kan være, blister i mundhulen som forårsager appetitløshed og savlen, kolik, blod i urinen, diarré, gispende vejrtrækning, svag puls, kramper, lammelser i bagparten og/eller forpart.Alle planter i Skærmplante familien:Skærmplante familien består bl.a. af Skarntyde (forveksles ofte med Hvid Kørvel) og Gifttyde.


Den dødelige dosis er 50-110mg pr. kg. legemsvægt.


Bare et lille stykke frisk jordstængel på størrelse med en valnød er dødbringende for hesteSymptomer kan være:Symptomer på akut forgiftning med Skarntyde eller Gifttyde kan være manglende appetit, udvidede pupiller, snublende gang, svingende puls, spytsekretion, muskeltrækninger, kramper, hyppig vandladning, langsom og besværet vejrtrækning, lammelser og død.Inspiration hentet fra Hesterådgivningen, Dyrlægevagten, egne optegnelser fra div. bøger.


Du kan købe plakater med giftige planter hos Hestens Værn for 70 kr. pr. stk.Ingen kommentarer:

Send en kommentar