torsdag den 13. april 2006

Insektmidler til heste

Inspireret af Peter artikel om forbud mod en række aktivstoffer til anvendelse i insektmidler vil jeg forsøge at give et samlet billede af mulighederne for at holde vore heste fri for den værste insektplage.

Det er et faktum, at heste – og andre varme pattedyr incl. os selv – tiltrækker en lang række sugende, stikkende, æglæggende insekter. Der bliver brugt mange ressourcer på at mindske denne plage for mennesker, hunde, katte, køer etc. med hvad med vores stakkels heste der inden længe skal være ude døgnet rundt.



Der er principielt to strategier for at holde pattedyr fri for insekter.



1) man kan sørge for at de lugter ”dårligt” så insekterne skræmmes væk


2) man kan sørge for at de på overfladen har en gift som slår de insekter ihjel som angriber.



Skræmmetaktikken


Her anvender man de såkaldte afskrækningsmidler (repellants). Det er midler der har en lugt som man ved (eller tror!) at insekter ikke bryder sig om.



Man kan i princippet få hesten til at lugte ”dårligt” på to måder, enten kan man fodre den med noget som gør at dens lugt bliver ubehagelig. Her sværger mange til hvidløg.



Derudover kan man så sprøjte forskellige lugtende sager over hesten, og her er det at citronellaolie, nellikeolie, kokosolie, timianolie, eucalyptusolie etc. kommer ind i billedet.



Problemet med dem er, at de som der stod i Peters artikel ikke bliver ”forsvaret” i EU, og derfor bliver det ulovligt at anvende dem i kommercielle produkter. Til gengæld består de af råvarer, som er nemme at få fat i – typisk i firmaer der sælger ting og sager til folk der laver ”økologiske” parfumer og sådan noget.



Virkningen af de her duftende produkter er begrænset, og virkningen holder ikke længe, men når plagen er på det højeste i august, så er vi jo villige til at prøve alt.



Selv har jeg syslet lidt med et heksebryg der består af:



1 tsk nellikeolie


1 spsk eukalyptusolie


1 kop babyolie (det er altså ikke afkogt baby, men sådan noget fedtet bade snask!!)


1 kop vand


2 kopper frugt eddike



Det kommer så i en gammel vinduespuds sprayflaske og bliver i rigelige mængder sprøjtet over hesten, specielt på de tyndhudede partier i lysken, på halsen og omkring ørerne.



Men pas på – det er ikke alle heste der er lige pjattede med den der ”pist pist” lyd fra sprøjteflasken!!



Udover de nævnte ingredienser kan man så forsøge sig med citronella, kokos, timian eller??



Der er ikke så mange farer ved produktet, men man skal være opmærksom på, at de her duftende stoffer alle er temmelig allergifremkaldende, så det kan måske blive et problem for enkelte heste.



Slå ihjel taktikken


Her anvender man de “rigtige” insektmidler – biociderne. Men desværre er der ingen midler der i Danmark er godkendt til brug på heste. Det er vanskelligt at sige hvorfor, men sandsynligvis skyldes det, at det danske marked er for lille (og for bøvlet) til at noget firma gider ofre de mange penge det koster at få sådan et produkt godkendt.



Der findes produkter til hunde- og kattelopper, og der findes midler til kvæg, men lige nøjagtig heste – nej.



Hvis vi ser på de midler der er godkendt til kvæg, så er der 3 på markedet nu:



Coopersect Spot-on - aktivstof: deltamethrin


Auriplak (øremærke) – aktivstof: permethrin


Flusa Extra – aktivstof: permethrin



Alle tre midler er baseret på de pyrethroider der blev omtalt I Peters artikel.



Jeg har undersøgt, om de manglende produkter har noget at gøre med at heste er specielt følsomme overfor permethrin, men det er der ikke noget der tyder på. I USA kan man overalt købe en 10% permethrin opløsning i gallons (2.25 liter), og den fortynder man og så sprøjter man den ellers på hestene, så der er ikke noget der tyder på at de er specielt følsomme.



Men det må vi altså ikke i Danmark, for der er der ingen godkendte produkter på markedet!



Vi må nøjes med at købe repellants, og det er så ved også at være slut nu da de jo ikke vil være lovlige efter september måned.



Så valgmuligheder er. Lav det selv, begå ulovligheder eller køb en fluesmækker



Ingen kommentarer:

Send en kommentar