torsdag den 9. november 2006

Perfekt flettet man

Fletter du man på hesten til shows? Er du skrap til det?Jeg fandt en artikel jeg har oversat. Her er lidt trick til en flot flettet man.

Artiklen er af Gigi Bailey, som er en kendt rytter i USA indenfor Hunter disciplinerne. Og billederne er "lånt" derfra.Vi har alle været i situationen før! Man ankommer til showet efter at have kørt adskillige timer, efter man er færdig med ugens arbejde. Man har pakket alt udstyret, show tøj, hø og man har parkeret bil og trailer. Man har redet hesten, man har pudset og poleret den - og hvis man er heldig -fået en bid brød. Man er klar til at få et par timers søvn, da man til sin skræk opdager, at man mangler at få flettet manen. Og de klasser man skal deltage i, ligger selvfølgelig fra morgenstunden. På det her tidspunkt trækker man vejret dybt mens man undrer sig over hvorfor man altid skal deltage i nogen af de første klasser og forbereder sig så på at ordne manen. Hvem har dog fundet på at manen skal flettes og hvor er den person når man gerne vil fortælle vedkommende et par sandheder.Nå, men tag det roligt, der er faktisk en god grund til at man fletter manen i f.eks. Hunter klasserne.


At flette manen er en gammel tradition i ræve jagter. Man skulle i "gamle dage" finde en udvej til, at hestenes man ikke hang fast i træer og buske. At flette manen var en måde at undgå det på og er sidenhen blevet mode og man er derfor fortsat med det. Og man må jo indrømme, at når man træder ind i show ringen så kan en flot flettet man gør en stor forskel.Gigi starter med en ren man, uden nogen former for shine, sæbe eller andre "ting" i. Hun bruger helst ikke nogen produkter i manen da de let kan udtørre hårerne som resulterer i en man der kan være svær at arbejde med. Hvis man vælger at bruge produkter i manen, så sørg for at vælgeprodukter med moisturise i.Sørg også for at manen ikke er alt for tyk eller lang. Det bedste er at "rykke" manen, da det er nemmere at arbejde med en man der ikke er klippet lige over.Tykkelsen og længde af manen er selvfølgelig en smagssag, men Gigi kan bedst lide hendes hests man er ca 4" (ca 10 cm) og ikke særlig tyk. Jo bedre manen er forberedt, jo flottere bliver resultatet.Gigi fletter et stykke garn med i fletningen og hun mener det skal være ca. 35 cm langt.Det vigtigste ved et godt flette job er, at fletningerne ligger stramt og flat. Man bør ikke kunne se fletningerne på den anden side af hesten. Og skal man følge den gamle jagt tradition bør manen ligge på højre side!


Du har brug for en lille kam, for at lave et godt flette arbejde.Brug kammen til at trække håret fladt ned på hestens hals, så du kan flette helt nede fra kanten af manen - det er det der holder fletningerne nede. Flet meget omhyggeligt og tæt.Flet mens du trækker nedad og fortsæt til der mangler ca.1-1½ inches (her må du lige selv regne, for jeg er ikke god til inches!). Flet så et stykke garn i.


Mens du fletter garnet i skal du stadig holde det så tæt og stramt som muligt. Flet til der ikke er mere hår.og lav så en knude.Lav fletningerne med ca 1 inches som mellemrum. Giv dig god tid og forsøg at få fletningerne ens. Vil du have en flot man, skal fletningerne være ens i tykkelse og med samme afstand.

Nu skal du bruge din hovrenser. Start med at stikke den ned i fletningen helt nede ved hårrødderne. Prøv at ramme lige i midten.


Nu skal du trække garnet (spidsen af fletningen) op og igennem hvor du stak hovrenseren ned. Når du trækker det op skal du forsøge, at holde det stramt.

Når det handler om at binde knuder, er der jo mange måder at gøre det på!. Gigi foretrækker at gøre det i disse 4 trin:1) Når du har trukket garnet igennem laver du en knude foroven på fletningen. Træk så garnet nedenunder fletningen, placér fletningen og lav så yderligere en knude stramt og tæt på hestens hårgrænse.


Knuden for enden af fletningen, da hårene slap op, stabiliserer det hele og sørger for, at fletningen ikke flytter sig. Derfor skal du forsøge at få denne knude til at være lige i midten når du strammer til.2) Så bøjer du garnet ovenpå igen og binder endnu en knude, under den foregående knude, væk fra man grænsen.

3) Lav nu endnu en knude nedenunder lige ved hårgrænsen.4) Og lav så den sidste knude på toppen og træk den ud på siden af fletningen. Denne knude skal være dobbel. Klip resten af garnet af.Flotte fletninger imponerer dommeren og fortæller lidt om, at du har gjort dig umage for at gøre lidt ekstra.Iflg. Gigi er en vinner ikke kun en smuk hest. En vinner er hundrede små detaljer sat sammen. Du har pudset dine støvler, dit udstyr er flot og rent, og hestens man er flot flettet. De mange små detaljer gør en stor forskel.(Sørg nu for, at have øvet dig i at flette, så du ikke står kl. 02:00 om natten , dagen før et show, når du prøver det første gang.)Nu, når den sidste fletning er på plads, kan du krybe i seng velvidende, at din hest ser ud på aller bedste præsentable måde, når du i morgen tidlig skal i ringen.Go' fornøjelse.Ingen kommentarer:

Send en kommentar