onsdag den 1. november 2006

Trailens ABC. Del 3

Jeg håber du kan bruge noget af det jeg har oversat i del 1 og del 2.Her følger så lidt mere af Trailens ABC, nemlig del 3.

LågenSørg for hesten kan bakke med lethed og sidepasse villigt, før du forsøger dig med lågen.


Det du og hesten skal kunne, for at beherkse lågen, er stort set de samme manøvrer.Start parallelet med lågen. Hovedet mod lågens håndtag. Læg din hånd på lågen og åben håndtaget. Lad din hånd glide langsomt tilbage på lågens kant. Bak nu hesten stille et par skridt medens din hånd glider let tilbage på lågens kant. Bak hesten tilstrækkeligt til dens mule er ud for enden af lågen. præcis nok til, at den ikke berører lågen når du beder den gå gennem. (Pas på ikke at slippe lågen, da det giver dig strafpoint i trail klassen). Skub nu lågen let op i takt med hesten tager et par skridt fremad gennem åbningen. Drej nu hesten skarpt rundt om lågen, så du har hovedet i den anden retning end du startede. Sidepass så medens du skubber lågen stille og roligt i. Måske har du brug for at bakke et par skridt for at lukke håndtaget i. Forsøg hele tiden at holde den anden hånd med tøjlerne i ro og nede i hornets højde, for ikke at forstyrre hesten.Pas meget på du ikke hænger på siden af hesten for at nå lågen. Så vil du blot forstyrre hesten med din kropsvægt og muligvis få hesten til at tro, at du ønsker et sidepass. Så bliv siddende midt i sadlen og hold din krop i ro.Øvelse af skridtene gennem lågenBegynd med at skridte hen og stå ved siden af lågen, indtil hesten er fortrolig med det. Sid stille 2-3 minutter for hver ting hesten måtte være nervøs for eller usikker ved. Og husk det kan tage et par uger at mestre lågen. Så giv dg selv og hesten tid.Selvom du ikke må slippe lågen i en showsituation skal du naturligvis i træningen slippe for at undgå uheld.Når hesten har lært at skridte hen og stå parallelt med lågen, kan du gå til næste trin. Lad lågen være åben og skridt gennem til hesten er fortrolig med det.


Nu skal hesten lære at gå gennem lågen og derefter dreje skarpt om den mens du holder i lågen.


Hvis hesten er bange for at sidepasse mens du lukker lågen så skub til lågen så den selv lukker for at give hesten plads til sine trin og bed så hesten sidepasse et skridt eller 2. Gentag dette til hesten er fortrolig med det. Hesten vil lære at lågen bevæger sig og at den ikke rammer den. Husk at rose den for hvert lille skridt.Hvis hesten svinger sin bagpart ud, mens du bakker for at lukke lågen, skal du bruge dit ben til at holde hoften parallelt med lågen.ProblemerIntroducer hesten for lågen og vent indtil den er fortrolig med hvert skridt før du tager det næste. Lad evt. hesten stå ved siden af lågen mens du taler med en ven. Vær afslappet og lad endelig være med at presse processen igennem. Det vil kun gøre det sværere senere. Stille og roligt er nøgleordet.Hævede bommeI trail klassen kan du og hesten blive bedt om, at skulle passere hævede bomme. Hesten skal se hvor den sætter sin "fødder" og sørge for ikke at ramme bommene.


Start med store, lange og tunge bomme placeret midt på banen. De flytter sig ikke så let og får hesten til at være mere forsigtig hvor den sætter sine "fødder".Læg enkelte bomme spredt på banen. Start med at skridte over en enkelt bom. Gør det til en del af din daglige træning. F.eks. Skridt over broen, skridt et par cirkler og skridt så over bommen. Eller du kan galopere et par cirkler og skridt så over bommen. Dit mål er at få hesten til at forstå at den skal løfte sine ben når den krydser en bom. Tilføj så endnu en bom ca. 50-60 cm fra den første bom, og skridt så over begge. Tilføj gradvist flere bomme.Når hesten er vandt til bommene på jorden så gentag øvelserne hen over lettere og let hævede bomme. De hævede bomme kan blive hævet til ca 30 cm som slutmål. Placer de hævede bomme i en slags holder så de let kan rulle af, hvis hesten rammer dem, så de ikke skader hesten.Hæv den første bom og gentag øvelsen til hesten er fortrolig med det før du hæver flere bomme.


Når hesten har forstået at løfte sine ben over 3-4 bomme på en række, kan du lave en vinkel på bommene så de ligger som et stort "M". (Hævet i den ene ende) Giv hesten lov til at sænke sit hoved og se hvor den træder. Sørg for ikke at "pille" ved tøjlen så du forstyrrer hesten. Den skulle nødigt få et signal om ikke at gå hen over bommene eller et signal om "jeg tager dig i munden hvis du krydser dem!". Stol på din hest.


Lav variationer med bommene.ProblemerSørg for du er rolig og afslappet når du arbejder med bommene- Du fortæller din hest gennem dit kropssprog at du er bange for at krydse bommene, så defor bliver hesten også bange. Du er måske bange for dens reaktion eller om den vil snuble mellem bommene. I begge situationer vil hesten føle din nervøsitet og tage det for givet at det er bommene du er bange for og så vil den være det samme.


Nogen heste er nødt til at ramme bommene et par gange, for at lære at løfte benene.


Brug masser af tid på en enkelt bom indtil hesten krydser bommen villigt og lydigt. Så kan du gå til den næste. Lad være med at skynde dig. Hesten lærer det i sit eget tempo ikke i dit!Ingen kommentarer:

Send en kommentar