fredag den 3. november 2006

Trailens ABC... Del 4

Har du fulgt med i de første 3 dele, så har du måske lyst til også at læse dette afsnit?



Del 4.

"Joggebomme" og "galopbomme"



"Joggebomme" og "galopbomme" er en accepteret del af trail. Du skal lære din hest, hvordan den korrekt og roligt kan komme over dem.


Men husk endelig: p.g.a afstanden mellem de 2 muligheder, må du aldrig galopere over "joggebomme" eller jogge over "galopbomme". Sørg altid for den korrekte afstand, før du starter din øvelse.



Begynd med at jogge over en enkelt bom der ligger fladt på jorden. Når din hest har accepteret den så tilføjer du en bom mere. Afstanden til "joggebomme" bør være 3-4 fod. Jog over de 2 bomme. Læg en 3 bom, når hesten villigt accepterer de 2 bomme.


Læg en enkelt bomme separat fra de andre bomme og galoper over den, mens du arbejder i jog over de andre bomme. Når hesten er fortrolig med det, lægger du yderligere en bom ved den bom du galoperer over. Afstanden mellem disse 2 bomme bør være 6-7 fod. Fortsæt nu med at arbejde over bommene indtil du har en afslappet og jævn rytme over alle bomme både i jog og galop. Hestens kadance skal være ens hele tiden. Kadancen er den konstante rytme i gangarten.



Både "joggebomme" og "galopbomme" kan lægges i en kurve. Er der striber på dine bomme er det lettere for dig at "styre lige på" og holde kandancen. Jo større din hest er, jo længere ud skal du styre din hest, for at få den korrekte afstand og gøre arbejdet for din hest lettere. Og omvendt.



Sørg for at ændre bommenes mønster med jævne mellemrum så du ikke keder dig og din hest. At jogge og galopere over bomme skader ikke din hests ben. Det vil lære hesten at løfte sine ben og se hvor den sætter dem.



Problemer



Tripper hesten eller snubler den?



Er hestens hove beskåret eller skoet korrekt? For lange hove eller ikke korrekt skoet hove, kan gøre det svært for hesten at udføre øvelserne korrekt.



Er hesten doven?



Lad hesten trave i en ramme, hvor den bærer sig korrekt og bruger sin bagpart. Det vil få den til at løfte sin ryg og bruge sin krop korrekt. Lad ikke hesten blive lang og sløv hen over bommene.



Har hesten brug for at blive guidet over bommene?



Rid med 2 hænder. Lær hesten at være opmærksom på dine signaler. Øv dig, øv dig, øv dig. Det er øvelser du ikke kan "overgøre" såfremt du blot husker de korrekte mål mellem bommene.



Regnfrakker og postkasser



Begge dele kræver at hesten har lært at stå stille ved siden af en opsats. Find ud af hvor lang tid din hest er om at reagere på "Whoa" kommandoen. Slip dine tøjler som belønning når hesten stopper. Det vil hjælpe den til, at stå stille med en løs tøjle, mens du tager en regnfrakke på eller af.



Øv sidepass både til højre og til venstre. Det vil hjælpe dig til at korrigere hesten på plads hvis den ikke stopper tæt nok på opsatsen. Stop med vilje en 5-6 skridt fra dit mål og sidepass derhen når du træner.



Vær forsigtig første gang du rækker ud efter regnfrakken eller postkassen. Nogle heste har brug for tid til at lære følelsen af, at rytteren læner sig til siden for at række ud efter noget. Øv dig lidt hver dag og husk at træning tager tid.



Problemer



Er hesten bange for regnfrakken?



Prøv at lade hesten nærme sig regnfrakken mens den ligger på jorden eller et sted hvor den føler sig tryg. Du kan evt. starte med noget mindre som f.eks. et håndklæde. Gnid det på hesten. Gentag det et par dage. Hæng så håndklædet på en opsats og se om hesten vil nærme sig. Hvis den vil det så prøv at række efter det.



Stadig bange?



Hæng håndklæde eller regnfrakke på en opsats og rid i nærheden når du træner. Lad være med at tvinge hesten til at nærme sig. Rid som om det slet ikke er der i en periode og nærm dig lidt ad gangen. Når hesten accepterer det så rid hen til det og stop. Husk at rose hesten. Læn dig over og rør ved det. (så det bevæger sig). Fortsæt sådan til hesten er fortrolig med det. Og acceptere det, vil den helt sikkert hvis du ikke har travlt og laver "et stort nummer" ud af det, som om du skal nå det på én dag.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar