torsdag den 2. november 2006

Clinic

Så var der igen en rigtig god clinic afholdt af Lone Christensen fra Vordingborg.

Den var med Nicola Cordioli og Gino Santoni som reining trænere og Michele Pellegrini, der er beslagsmed med speciale i sliding sko. Og sidst men ikke mindst Laura Giovannini som madmor. Hun lavede vidunderlig italiensk mad til frokost.Om fredagen var hele flokken i Jylland hos Pernille Bendix og lørdag og søndag på Alhambra i Haslev. Sent søndag var de i Vordingborg, hvor der var nogle ryttere, som fik undervisning på de salgsheste, som Sigrid og Lone har importeret fra Italien.Der var et flot og talentfuld hold af heste og ryttere, som var mødt op til clinicen. Jeg har desværre ikke nogle ridefotos. Men der var fx Helle Bager, som kom helt fra Bornholm på hendes talentfulde paint hingst. Den bliver spændende at følge. Så der Youthrytterne Patrik, Isabella og Line på hver deres quarter. Det er unge mennesker, som vil frem i reining verdenen. Spændende. Jeg er sikker på at jeg taler på alles vegne når jeg siger at alle fik noget med sig hjem i bagagen, som kan bruges til at forbedre deres reining score.Jeg personligt var især spændt på smede delen af kurset. Jeg skor selv mine heste og vil jo gerne lære så meget som muligt om at sætte slider sko på hestene. Det er jo en af de fundamentale ting inden for reining.


Vi var en 5-8 stykker, som var med lørdag og søndag. Først viste Michele os hvordan han skoede en hest på alle 4 og med sliders bag. Vi fik lov at spørge alt det vi ville og det var vi især 2 kvinder der udnyttede..hæhæ...til stor morskab for de "rigtige" smede og tolken Marco Capobianco. Michele stillede os spørgsmål flere gange. Fx viste han os en sko der var lidt smallere på den udvendige gren end den indvendige. Det var hvis hesten skred for meget ud med bagbenene i slidet, så kunne man på den måde hjælpe den til at blive på sporet. I dette tilfælde lavede han også en lille bitte svalevinge indvendigt.


Der var en hest, som ikke trådte nok ind under sig på bagbenene. Det kunne så afhjælpes med at give den en sko på, der var lidt bredere i tåen end basis skoen og dermed lidt tungere i næsen. Tyngden og så at skoen var en anelse kortere end basisskoen hjalp hesten til at få baghovene lidt længere ind under sig.Den måde som jeg sætte sliders på ved at rejse tåen en anelse i næsen var forældet...Det var sådan som man skoede for 20 år siden...!!! Og i det hele taget skulle hesten bare beskæres på baghovene, som til en helt normal skoning. Man skulle se på hestens fundament og ikke lave længere tå eller lavere dragter, som nogen måske tror for at den kan slide længere.


Man kan sammenligne et slide med at man skal lande et fly...så når man rejser tåen og dermed flytter tyngden tilbage på hoven så kan hesten meget nemmere bare tippe hoven direkte i jorden istedet for at glide/slide pænt oven på ridebanen.


Michele gjorde meget ud af at rette skoen pænt af ved at varme den op i essen og lave kanterne på skoen pænt afrundede med vinkel sliberen. I kan se på billederne hvordan en slider sko gerne skal se ud når den sidder på hesten. Skoen på mine fotos er en italiensk "Double S" sko, som kan købes i DK hos Smedjeriet i Haslev, den har den facon fra fabrikken og er forarbejdet, så den næsten kan bruges direkte. Der er en lille detalje i næsen og den er pænt afrundet på kanterne. De sko som jeg selv har brugt hedder Werkmann, de har en facon hvor grenen peger først lidt ind imod strålen (svale haler) og så ud af bagefter. De virker direkte bremsende i slidet og er nem for hesten at jokke af. Michele viste os hvordan han efter at Werkmannskoen havde været i essen, ændrede skoens facon så den blev på det fotos i kan se af skoen.


Han var også utrolig omhyggelig med at hoven skulle ligne en klokke og at vejningerne var helt usynlige. Der var 1-2 mm sko synligt hele vejen rundt når hoven stod på gulvet. Så der kunne trille en mønt. Utrolig flot finish.Forskoene var også anderledes end den måde jeg har skoet mine heste på. Her blev optåét taget af og næsen på hoven lavet lidt mere firkantet..det kan I også se på mine fotos.


Grunden til det, er at reining er fart og tempo..i et stop eller spin skal forbenene være hurtigt væk og derfor den lidt kortere tå og dermed hurtigere overruldning.


Prøv at se en videofilm af en af de gode stoppere...nøj forbenene skal være væk hurtigt for ikke at støde sammen med baghovene.Jeg håber jeg fik beskrevet det hele rigtig og ikke for kedeligt. Det var i hvert fald vildt spændende at deltage.
Bagsko
Bagsko
Bagsko
ForskoIngen kommentarer:

Send en kommentar