lørdag den 30. december 2006

Smart Little Lena

Den grimme ælling, der blev til en ørn……

Smart var han og lille var han også. Så navnet passede godt til ham – Smart Little Lena, søn af den store Doc O´Lena. Men lille var han kun af kropsbygning, i sporten og i avlen blev han en kæmpe af enorme dimensioner.

”Han var en lille, pjusket, rød hingst” sagde Bill freeman om ham. ” Han var kun knap 140 cm høj og hæslig som et mudderhul. Men da jeg den dag red ham og cuttede en ko med ham var der et eller andet magisk ved ham, der gav mig gåsehud. Og næste dag var han endda endnu bedre……..”


Bill Freeman, der vandt NCHA (National Cutting Horse Association) Futurityet i 1979 og i dag er den mest vindende Cutting træner gennem tiderne, skulle shine den lille fyr lidt op, fordi ejeren, Hanes Chatham, havde tilmeldt hingsten til NCHA Futurity Sale i 1981. Freeman købte en andel i hesten og de to ejere havde nu NCHA Futurityet i 1982 for øje.

Smart Little Lena kom til som den sidste i sin gruppe af kvæg, som han skulle arbejde med i første Go-round i Futurityet, hvilket betyder at han og Freeman havde dårligere kort end de forudgående ryttere. I de videre Go-rounds var han lige så uheldig at være den sidste der skulle arbejde (på grund af det store antal tilmeldinger bliver starterne inddelt i grupper, der hver får en frisk flok kvæg, men når man starter som den sidste i en gruppe har man et handicap i forhold til de andre startere, da de kan udvælge alle de gode kreaturer) men efter at have vundet første Go-round med en score på 222,5 var Freeman ikke længere så bekymret over, hvilken placering i start rækkefølgen han havde.


Smart Little Lena vandt også 2. runde med en score på 222,5 og scorede 221 i semifinalen efter Taris Catalyst, der scorede 222.


I finale startede Smart Little Lena igen som den sidste i sin gruppe og det var den bedste gruppe –


han scorede 225!!

”Han havde bevæget sig op i et niveau i sit arbejde, som jeg slet ikke vidste eksisterede”, sagde Freeman. ”Han var alle tidligere heste, som jeg nogensinde havde redet langt overlegen. Han var en ægte atlet, men hans hjerne var på en eller anden måde i samme liga som Einstein..Under Augusta Futurityet solgte Freeman og Hanes på kun to timer 10 af de 80 syndikatandele, der kostede hver 25.000 $. Den sidste ”pakke” andele gik til de begærlige interessenter for 50.000 $ pr. stk. næste forår til Super Stakes. Smart Little Lena stod som avlshingst på Tommy Manions ranch i Aubrey, Texas. I sin første sæson bedækkede han til en uge før Super Stakes, men da han kom tilbage til freeman var det nok med et øjekast på en ko for at få ham tilbage i cutting gearet. Han vandt Super Stakes med 2 points forspring, med en score på 221.


Tre måneder senere blev han sammen med Peppermint Twist Co-champion i NCHA Derbyet og blev dermed den første hest der vandt den såkalde ”Triple Crown” i cuttting. (Kun Docs Okie Quixote og Chiquita Pistol har kunnet gøre ham det efter).

Smart Little Lena var en ægte performer og en ægte show star. Han var storartet i Go-rounds’ene, men kunne altid lægge lidt ekstra til i finalerne. Han blev kåret til den største Cutting Horse Hingst gennem tiderne af Cutting Horse entusiasterne. Selv om det er svært at sammenligne, fordi mange ikke har oplevet tidligere tiders performer, så undrer det ingen at han har den position i Cuttingverdenen.

Smart Little Lena vandt i officielle NCHA konkurrencer 557.652 $, men hans uofficielle gevinstsum er 743.275 $.


”Verden kender slet ikke hans atletiske formåen, fordi han var så intelligent”, sagde Freeman om hingsten. ”Jeg trænede ham som alle andre i den tid og han kunne løbe og stoppe som alle andre, men ved shows viste han finesse. Han var simpelthen aldrig på det forkerte sted. Derfor ved verden ikke hvor atletisk han egentlig var”.Han blev født i 1979, hans mor var Smart Peppy ud af Peppy San og en Royal King datter. Smart Little Lena kom til at være endnu mere dominerende som hingst som i aktiv konkurrence og selv om han selv gik tilbage til den store Doc Bar sørgede Smart Little Lena for at ”Doc-generationen” i Cutting blev afløst af ”Smart-generationen”.


Man Smart Little Lena har ikke kun opnået store triumfer som Cutting –hingst, for hans efterkommere har også være meget succesrige på andre områder. Frem for alt i Reined Cow Horse og i Reining. Hans søn Smart Chic Olena blev selv World Champion Cutting Horse og en af de dominerende hingste i Reining avlen, hvor han blev 3-Million-Dollar Sire i NRHA. Der står direkte sønner af ham i Tyskland. En direkte Smart Little Lena søn i Tyskland er Linas Little Fury.Artikel fra Western Horse 12/06 af Hardy Oelke.


Oversat af Annette Midtgaard.


Billeder fra internettet.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar