søndag den 31. december 2006

Western på TV

DR2 skyder året ind - i det vilde vesten

DR2 kaster sig i sadlen og ridder vestpå med et stort Western-tema, der kører hele januar måned. Det kommer til at vrimle med cowboys, indianere, nybyggere, dueller og duller, når det vilde vesten indtager DR2 i det nye år.



I januar 2007 viser DR2 en lang række film under fælles-nævneren det vilde westen: Den prisbelønnede tv-serie ’Deadwood’, to dokumentarserier der går tæt på historien og myterne om det vilde vesten samt en række klassiske western-film.



’Deadwood’


Det er ikke for sarte sjæle, når DR2 fyrer op under den prisbelønnede tv-serie ’Deadwood’. Chicago Tribune skrev: - En klassiker er blevet skabt, mens New York Times skrev at ’Deadwood’ er en både spændende og vanedannende tv-serie. Fra årets første dag viser DR2 den barske serie ’Deadwood’ i 36 afsnit - og det er kræs for kendere.



Deadwood er en lille lovløs flække nær Little Big Horn - en by uden for lands lov og ret. Her bestemmer den stærkeste og mest skruppelløse - og det er Al Swearengen: saloon-ejer, bordelbestyrer og bykonge. Deadwood summer af aktivitet. Det største guldfund i den unge amerikanske nations historie har tiltrukket lykkejægere af en hver art til byen. Blandt dem finder vi den legendariske, men fallerede gunfigther Wild Bill Hickok og hans storbandende følgesvend og beundrer Calamity Jane. Eks-sheriffen Seth Bullock og hans makker Sol Star flytter til byen for at åbne en isenkræmmer-butik, men de blive hurtigt rodet ind i opklaringen af en massakre på en nybygger-familie uden for byen, og dermed er scenen sat i ’Deadwood’.



Det kræver sin mand at følge den anmelderroste tv-serie i 36 barske afsnit, hvor druk, dueller og duller hører til dagens orden. Det er en tv-serie af virkelig høj kvalitet. God fornøjelse.



To dokumentarserier går bag om myten om det vilde vesten


DR2 viser to dokumentarserier, der går bag om myterne om det vilde vesten. ’Sådan blev Vesten skabt’ er et stort anlagt amerikansk epos, der bliver vist på DR2 i årets første uge. ’Det vilde Vesten’ er produceret af BBC og bliver vist over tre søndage i januar.



Den amerikanske dokumentarserie ’Sådan blev Vesten skabt’ fortæller den fascinerende og dramatiske historie om, hvordan det område vi kender som ’det vilde vesten’ blevet formet gennem de sidste par århundrede. Producenten Ken Burns og instruktøren Stephen Ives har skabt et mægtigt epos, en saga fuld af tragedier og triumf, håb og barske virkelige historier om kolonialiseringen af det vestlige Amerika. I seks programmer bliver den fantastiske historie om det vilde vesten rullet ud ved hjælp af gamle fotos, tegninger, dagbøger, breve og selvbiografier.



Historien om det vilde vesten er ikke én historie, men en mosaik af historier om millioner af menneskers søgen efter lykken i ’Guds eget land’. Indianerne boede som bekendt i Amerika før alle andre, men blev brutalt fordrevet at de hvide mennesker. I 1800-tallet lå Vesten åben for opdagelses-rejsende, pelsjægere, nybyggere, pionere, desperadoer, missionæren og andre godtfolk, der søgte lykken - og det gik ikke stille for sig. Nogle mennesker fandt lykken, mens andre fandt deres skæbne. En historiker udtaler: - Alle der beskæftiger sig med Vestens historie får en mærkelig blandet følelse af storhed og skamfølelse.



’Det vilde vesten’


Over tre søndage viser DR2 tre nye BBC-programmer, der under titlen ’Det vilde Vesten’ ser nærmere på tre af de mytiske personligheder fra det vilde vesten. Fra den mest berømte bandit af alle, Billy the Kid, over den hævngerrige revolvermand, Wyatt Earp, der blev udødeliggjort i en skudduel, til legendariske general Custer og hans sidste slag ved Little Big Horn. Hvem var disse mænd, og hvad er sandheden bag myterne? En blanding af drama blandet med den nyeste arkæologiske, retsmedicinske og ballistiske forskning giver svaret. Det første af seriens tre afsnit går tæt på myten om Billy the Kid, mens de to andre afsnit kommer tæt på henholdsvis Wyatt Earp og general Custer.



DR2 viser westernfilm i vintermørket


Intet tema om det vilde vesten uden masser af westernfilm. Søndag eftermiddag i januar måned er der klassikere på programmet. I ’Sheriffen’ fra 1952 havde Gary Cooper en af sin karrieres største succeser som sheriffen, der kun kan regne med sig selv og sin seksløber, mens Grace Kelly havde sin første store rolle som hans kone. Filmen fik fire Oscars - den ene gik til Gary Cooper.



I western-mesteren John Fords ’To mand red ud’ fra 1961 er det James Stewart og Richard Widmark, der må redde en række nybyggere, der holdes fanget af comanche-indianerne. Og i ’Shane, den tavse rytter’ fra 1952 bliver en ung dreng fascineret af en fredsommelig revolvermand, der tvinges til at gribe til våben.



Tre søndage i træk kan man opleve tre tv-filmatiseringer af Tony Hillermans moderne kriminalromaner, der følger to politifolk fra Navajo-folkets stammepoliti (’Gengangerne’, ’Gravrøveren’ og ’Prærieulv venter’). Filmene, der er produceret af Robert Redford, handler om, hvordan det er at være indianer i det 21. århundrede, samtidig med at de fortæller en spændende kriminalhistorie.



Desuden byder DR2 i perioden på alt fra westernkomedier med den uregerlige duo Terrence Hill og Bud Spencer (’De kalder mig Trinity’ og ’Jeg hedder stadig Trinity’) over hårdkogte spaghettiwesterns med Franco Nero (’Django’ og ’Keoma’) til kultwesternfilmen ’Den røde sol’, der har så forskellige navne som Charles Bronson, Ursula Andress, Toshiro Mifune og Alain Delon på rollelisten. Også garvede westernansigter som Lee Marvin, Clint Eastwood, Jack Palance og Burt Lancaster dukker op på skærmen i løbet af DR2’s tema om det vilde vesten.




Yderligere oplysninger kan fås hos:


Andreas Hvidt


tlf. 35204031 / 26222816


mail: anhv@dr.dk


TV Presse



Ingen kommentarer:

Send en kommentar