mandag den 19. marts 2007

Dunbars Gold - One in a million

”Ekskluderet”

For anden gang havde Denise Charpilloz sendt håret fra hendes 2004 føl efter hendes hoppe Sharp One, til DNA testing og Parentage Verification. Og for anden gang ekskluderede Veterenary Gentetics Laboratory ikke bare Dunbars Gold som faderen til føllet men også hendes hoppe Sharp One som moderen.Engang imellem sker det at folk der skal sende hårprøver ind, kommer til at mixe dem med andres, forbyttes eller lignede. Det sker som regel når folk samler ind fra mere end en hest. Selvom det er sjældent sker det også at hopper bytter føl, eller hingstens sæd er blevet forbyttet under transport.


Alle disse ting giver en DNA test der ekskluderer hoppen og hingsten som retmæssige forældre.Men Denise, der bor i Vancouver, Washington, vidste at der ikke var noget galt her.


”Jeg så det blive født” sagde hun ” Jeg har ikke taget fejl af det og andre føl, jeg har ikke andre!”


Og Dunbars Golds ejer, Carole Dunbar, havde kun 1 hingst at sende sæd fra. AQHA (American Quarter Horse Association) bad laboratoriets genetikere kigge på det igen.

Pusle spilSagen landede på Cecilia Penados skrivebord, en af stedets førende genetikere.


Cecilia så med det samme at både Dunbars Gold og Sharp One var brindles.


”Det er et meget sjældent farvemønster hos heste” sagde hun, selvom det er almindeligt i hunde og kvæg. ”Mennesker har ikke været særlig succesfulde til at reproducere dette mønster i avlen, og vi har aldrig rigtig haft meget information om dette, fordi det er så sjældent.”Ud af mere end 4,7 millioner American Quarter Horses der er registeret, har registreringen en liste på kun 15 der har vist brindle møsteret. Fordi brindle ikke er en anerkendt farve, er Dunbars Gold og Sharp One registreret som red duns, som er deres basis farve.Hendes interesse var vækket og hun begyndte at gennemse laboratoriets tests på de to heste.


”Da jeg slog hingsten op, kunne jeg se at vi havde lavet 3 tests for at fastslå hans DNA” sagde hun


De to første tests var fra hårprøver.


”På det tidspunkt var der noget mærkeligt ved hans type” sagde hun. ” Det så ud som om hans hårtyper kom fra to forskellige dyr, som om de var blandet sammen. Vi bad om en ny prøve, og havde samme problem.”


Overbevist om at hårprøverne var blevet blandet, bad laboratoriet om en blodprøve til den 3 test.


”Da blodet blev testet fik vi en god prøve der stemmede overens med et individ” sagde hun.Blodprøve resultatet havde også nogle ting tilfælles med hårprøverne.


Laboratoriet brugte DNA typen fra blodet ved den første Parentage Verification fra Sharp Ones 2004 føl (den første af hingstens afkom der blev testet for Parentage Verification.)


Men i hendes tilbageblik var der noget andet der fangede hendes blik.


”Det mærkeligste i hingstens blodprøve var at DNA typen var typisk for en hunkøn, og ikke en hankøn.” sagde hun. ” Der var ikke spor af et Y kromosom.”Cecilia besluttede sig for at teste Dunbars Gold igen.


”Vi vendte tilbage til de originale hårprøver, og vi lavede en masse enkelt hårs prøver. Nogle af testene viste en tydelig hunkøns celle linie andre en tydelig hankøns cellelinie.”


Nogle af hårrødderne viste også 2 DNA typer fra samme strå.


”På det tidspunkt tænkte jeg at denne hest var kimær” sagde hun.

KimærismeEn kimær er et individ ud af to forskellige cellelinier. Forskerne tror at det sker, når to ikke-identiske tvillingeceller smelter sammen med hinanden tidligt i udviklingen.


Embryoet udvikler sig til et normalt fungerende individ, med to forskellige DNA typer. Han eller hun kan have nyrer der er udviklet fra en DNA type og hjerte eller hudceller fra en anden type.


Ektremt sjældent er kimærisme blevet dokumenteret i andre arter, også katte og mennesker.”Dunbars Gold har en cellelinie der er hunkøn, og en af hankøn” forklarer Cecilia. ”Cellelinierne er en smule forskellige, men begge viser hans forældres DNA, så der er ikke noget forældre problem. Det er næsten sikkert, at de to embryoer smeltede sammen.”


Selvom kimær er i hans hud og hår er Dunbars Golds kønsorganer fuldt ud udviklet af hans hankønscellelinie.


”Det er en interessant biologisk udvikling. Han er blevet som en fuldstændig normal hingst.” sagde Cecilia.


Laboratoriet har nu testet alle hans føl, og de er alle blevet lavet af hans hankønscellelinie.Da Cecilia vendte blikket mod Sharp One, så hun straks det samme smukke brindle mønster i hendes pels, som hos Dunbars Gold.


Hvis Dunbars Gold var kimær i hans hud og hår, kunne der så være en sammenhæng mellem mønsteret og kimærisme? Og hvad hvis problemet med at kvalificere Sharp One som moder, også var pga. kimærisme?Ligesom Dunbars Gold var Sharp Ones DNA type testet fra hårprøver. Men Cecilia sagde at der var ingen beviser på kimærisme i disse hårprøver.


”Jeg tænkte på om hun kunne være det modsatte af Dunbars Gold; Hun kunne måske vise kimærisme i hendes blod, men ikke hendes hår. ” sagde Cecilia


Da laboratoriet testede Sharp Ones blod, var det nøjagtig hvad de fandt: to forskellige cellelinier. Men begge var af hunkøn. Laboratoriet testede hende igen med taget fra både de mørke og lyse områder på kroppen.


”Vi kunne identificere de to hunkønscellelinier fra de forskellige hår områder (striber) på kroppen.” sagde Cecilia.Da laboratoriet sammenlignede Sharp Ones 2004 føl med hendes 2003 føl, kunne de se at de kom fra 2 forskellige hunkønscellelinier.


”Modsat Dunbars Gold er hun kimær i hendes kønsorganer” siger Cecilia, ” Hun producer to forskellige typer æg, de kan være fra den ene eller den andel cellelinie, hvilket er en meget interessant situation. Da vi først fik sat brikkerne sammen, kunne vi identificere føllets forældre uden problemer.”

Brikkerne falder på plads”Vi har nu bevis på kimærisme fra to forskellige brindle heste” siger Cecilia. ” Vi tror at brindle mønstret hos nogle heste, kan blive forklaret ved denne sjældne begivenhed, når to embryoer smelter sammen tidligt i udviklingen og udvikler et individ med forskellige celle linier.”Cecilia er hurtig til at udpege at der er bevis på en type af brindle mønster hos heste, der lader til at være arveligt som hos hunde og kvæg.


”Vi kan ikke sige at det altid er et embryo sammensmeltning der giver brindle mønstret hos heste, men i det meget klassiske, skarpe mønster vi ser hos Dunbars Gold og Sharp One ville det ikke undre mig om det var pga. kimærisme. Hvis det kommer fra et sammensmeltet embryo kan vi ikke rigtig avle efter det. Medmindre der er et gen der kontrollerer chancen for at fusionen sker, så sandsynligheden bliver højere, ligesom at nogen er mere udsat for tvillingegraviditeter end andre.”Cecilia mener, at man kun kan se visuelle beviser på kimærisme hvis de to embryoers farvekode er forskellig.


”For eksempel, hvis to embryoer smeltede sammen fra to brune eller røde heste, ville du ikke kunne se mønstret, hvorimod hvis du har en base farve med et blegende gen ville di kunne se mønstret tydeligt. I dette tilfælde er det et dun gen. Begge (Dunbars Gold og Sharp One) havde dun i deres forældrelinie.”Det har været en stor, lærerig oplevelse” tilføjer Cecilia. ”Det har kastet lys over brindle mønstret.”Denise navngav hendes nyligt registrerede føl Sharp Barcoder, aka ”Deuce”. Han er nu ejet af Stacy Payne i Carlton, Oregon. Deuce er rød, og der er intet kimær omkring ham. Men han er en utrolig genetisk tilfældighed: Hvis Denise ikke havde prøvet at avle efter det sjældne brindle mønster, havde disse to sjældne individer aldrig mødtes, og givet denne once-in-a-lifetime chance for at studere deres DNA. Hvad er chancerne for det?!(Kilde: Americas Horse)Ingen kommentarer:

Send en kommentar