fredag den 24. august 2007

Følvaccination ???

Aqha forsker: Hvornår bør man vaccinere føl?

Bliver føl beskyttet af en influenza vaccination? Nej. Det er ikke noget nyt. Allerede for mange år siden vidste man at nyfødte føl ikke har noget immunsystem og at det tager måneder før de begynder at opbygge et.


Enhver vaccination virker sådan at immunsystemet bliver konfronteret med afsvækkede sygdomsfremkaldere, så det danner antistoffer mod dem. Når dyret (eller mennesket) så engang bliver udsat for sygdomsfremkalderen i usvækket form kan immunsystemet reagere mod det og enten forhindre at sygdommen bryder ud eller i det mindste opnå at sygdommen forløber mildere og hesten hurtigt bliver rask igen.


Men – det kræver at der er et immunsystem tilstede. Det giver ingen mening at konfrontere kroppen med den afsvækkede sygdomsfremkalder (vaccinationen), hvis kroppen ikke kan give et immunsvar (altså danne antistoffer).



AQHA sponsorerer løbende forskellige forskningsprojekter, bl.a. ét der skulle afgøre om det nytter at vaccinere føl og hvornår man bør gøre det. Man skulle ikke forlade sig på de eksisterende opfattelser, men lave feltforsøg, hvor man kunne indsamle entydige relevante oplysninger.



Føl får allerede under drægtigheden antistoffer fra moderen gennem moderkagen og efter fødslen gennem modermælken, frem for alt gennem den såkaldte råmælk. Disse antistoffer mister deres virkning i løbet af et par måneder og føllet må selv danne et immunforsvar og dermed danne sine egne antistoffer Mens det har antistoffer fra moderen er det beskyttet mod infektioner, eller hvis det bliver inficeret fører det til et lettere sygdomsbillede med fx. en let snue. Moderens antistoffer mildner smittefaren, lig det de afsvækkede sygdomsfremkaldere i vaccinen gør og føllets organisme kan reagere på det på en ufarlig måde. Uden moderens antistoffer kunne en sådan infektion være dødelig.



Hvad sker der hvis føllene bliver vaccineret i den alder hvor de endnu har antistoffer fra moderen. Forskerne der lavede forskningen for AQHA Dr. Thomas Chambers, Robert Holland, Robert Goldmann og Jessica Hoane fortæller:


”Vi ved nu, at i det tilfælde at der vaccineres hjælper det ingenting – føllet reagerer ikke med at danne antistoffer, som en voksen hest ville gøre det. Derfor anbefaler vi at man ikke vaccinerer føl før de er 8 måneder gamle, det er endda bedre at vente til de er 9 måneder gamle.


At vaccinere tidligere skader ikke føllet, men det udløser ikke nogen antistofdannelse. Betyder dette endda at vaccinationen hindrer føllets krop i at kæmpe med sygdomsfremkalderen? Antistof niveauet er normalt en god indikator for det, men ikke altid. Man kan påstå at selv om man ikke kan måle antistofreaktion hos unge føl, gør deres krop sig alligevel erfaringer og opbygger et immunforsvar.”



Det er det der som det sidste blev testet i forskningsarbejdet. Tre grupper af føl blev undersøgt: en ung gruppe på 6 føl der blev vaccineret i 3, 4 og 5 måneders alderen; en ældre gruppe på 6 føl der blev vaccineret i 9, 10 og 11 måneders alderen og til sidst en gruppe på 4 føl, der ikke blev vaccineret.


Føllene havde i forvejen ikke været i kontakt med influenza, men havde alle influenza antistoffer, som de havde fået gennem deres mors råmælk.


4 måneder efter vaccinationen blev føllene smittet med den samme influenza variant, for at se hvordan reaktionerne ville være hos de forskellige grupper. Dyrlægerne der undersøgte føllene vidste ikke hvilken gruppe de enkelte føl tilhørte. Derfor kunne vaccinationsprogrammet testes effektivt.



Der var en tydelig forskel mellem den unge og den ældre gruppe. Den unge gruppe viste kliniske tegn på sygdom, som feber og hoste, ligesom i gruppen, der ikke var blevet vaccineret, selv om de måske blev raske en lille smule før de ikke vaccinerede. Baseret på feber var der ikke nogen forskel at se mellem de unge føl og de ikke vaccinerede. 3 fra den unge gruppe af vaccinerede føl og 3 fra den ikke vaccinerede gruppe blev så syge og var syge i så lang tid og viste desuden tegn til lungebetændelse at de måtte behandles med antibiotika og betændelseshæmmende medicin. De unge føl var blevet vaccineret 3 gange og havde alligevel ingen modstandskraft mod influenzaen.


Efter 3 vaccinationer var den ældre gruppe af føl modstandsdygtige nok til med succes at bekæmpe sygdomme. Der var kun 2 tilfælde af let feber og en smule eller ingen hoste eller andre kliniske tegn. Ingen af føllene i denne gruppe behøvede behandling.


De kliniske forskelle mellem den unge og ældre gruppe var statistisk signifikant.



”Dette bekræfter vores hypotese om at det er meget mere effektivt at vente med vaccination til moderens antistoffer er forsvundet i 9 måneders alderen, så føllet kan danne sine egne antistoffer, så det er beskyttet mod infektion”, var forskergruppens resultat. ”Vores undersøgelser viser at vaccination inden 8 eller 9 måneders alderen er ineffektiv. Grunden til det er uden tvivl indflydelsen af antistofferne føllet har fået gennem råmælken. Resultatet af en for tidlig vaccination er ikke kun utilfredsstillende antistofdannelse, men en dårlig klinisk reaktion når føllet smittes med et influenzavirus. En for tidlig vaccination giver ringe eller slet ingen fordele. Det skader ikke direkte føllet, men det kan være ufordelagtig, hvis det giver dyrlægen eller hesteejeren en falsk tryghed.


Dette er fakta som industrien og måske også nogen dyrlæger ikke kan lide at høre, fordi det er en god forretning. Men det er åbenlyst at for tidlige vaccinationer er: a) Penge ud af vinduet og b) ikke til føllets fordel, selv om forskerne ikke vil udtrykke sig så krast.



Artikel af Hardy Oelke, oversat af Annette Midtgaard fra tysk, fra juli 2007 udgaven af ”Western Horse”



Ingen kommentarer:

Send en kommentar