torsdag den 2. juli 2009

Monty Roberts gæster Holte Ride-Klub

Venskabet med en dansk teenager bringer den verdenskendte hestetræner Monty Roberts til Danmark igen i september, hvor han vil demonstrere sin træningsteknik for publikum på Holte Ride-Klub.

Her bliver der mulighed for at se ham arbejde med forskellige problemstillinger hos heste – bid, spark, tilridning og andet.Den danske 14-årige pige Rina Stjernfelt har rygmarvsbrok, og hun og hendes hest Sterling indgår som en del af et Willing Partners-projekt, som Monty Roberts har skabt. Konceptet går ud på at optræne heste som egnede rideheste for børn, ældre og handicappede gennem træningsmetoder, der sætter hesten i centrum. Sterling er udvalgt og trænet på Monty Roberts’ træningscenter i Californien.Rina har haft den fireårige Sterling siden april, og de to har allerede opnået gensidig tillid. Trods sin unge alder tackler Quarter Horse-vallakken Rinas problemer blandt andet med balancen uden at tøve.Monty Roberts gæster Holte Ride-Klub lørdag den 19. september 2009 kl. 19.30, hvor han blandt andet sammen med Rina og Sterling vil demonstrere den særlige træning af rideheste, som Willing Partners-projektet står for. Her vil være masser af inspiration at hente for alle ryttere, der ønsker en stabil og harmonisk ridehest uanset sportsgren, alder og førlighed. Monty Roberts vil vise eksempler på sin træningsform generelt og vil for første gang i Danmark selv hoppe i sadlen. Den 74-årige hestetræner er tidligere eliterytter indenfor Westernsporten, og det er en fornøjelse at se ham demonstrere, hvordan hans filosofi om hestetræning kan overføres til sadlen.Billetter kan købes på BilletNet. Der er mulighed for at købe særlige billetter, som giver adgang tidligere på dagen.

Hvem er Monty Roberts?


Monty Roberts er 74 år gammel og opvokset med heste. Faren arbejdede med både væddeløbsheste og Westernheste. Den unge Monty sad i sadlen, næsten før han kunne gå, og som fireårig vandt han sin første konkurrence indenfor Western-disciplinerne. Som han selv siger, var det nok snarere hesten, der vandt, mens han koncentrerede sig om at forstyrre den mindst muligt.Siden blev han dog en anerkendt eliterytter i Westernverdenen, og han har vundet et utal af konkurrencer. Som voksen opkøbte og trænede han væddeløbsheste for blandt andre Frank Sinatra, og han og hustruen Pat Roberts grundlagde farmen Flag Is Up i Solvang, Californien. Sammen har parret tre børn, og de har derudover åbnet deres hjem for i alt 47 plejebørn – nogle kun ganske kort, andre gennem en årrække. På Flag Is Up opdrættede de i mange år fuldblodsheste og trænede mange vindende heste indenfor både væddeløb og Westerndisciplinerne.Monty Roberts gjorde i en tidlig alder op med den træningsform, der var almindelig dengang, og som blandt andre hans far, Marvin Roberts, benyttede. Han prøvede at finde nye veje og mente, at nøglen til træning af heste uden vold lå i at lære at kommunikere med dem på deres eget sprog. Han tilbragte derfor tid med at observere vilde mustanger for at se, hvordan de kommunikerede med hinanden. Heste benytter først og fremmest kropssprog, og Monty Roberts lærte sig flere og flere ’gloser’ på dette sprog, som han brugte, når han trænede sine heste.I dag rejser han jorden rundt for at videregive sine teknikker til så mange som muligt. Han forklarer, at han gerne vil være med til at gøre verden til et bedre sted for både mennesker og heste gennem sit budskab, at vold aldrig er løsningen.Rina Stjernfelt og hesten Sterling


Rina Stjernfelt er en fysisk handicappet pige på 14 år, der forsøger at få det bedste ud af sit liv med de udfordringer, hun nu har. Hun er født med rygmarvsbrok, der bl.a. betyder en væsentlig nedsættelse af muskelfunktion i hendes ben. Hun nærer en stor kærlighed til heste, og ridning er dels et fantastisk middel for hende både fysisk og psykisk, men også en af de få idrætsgrene, hun kan deltage i. Hun har gennemgået mange operationer i ben, fødder, ryg, blære og hjerne. Hun har redet, siden hun var ganske lille, og ridningen er en væsentlig årsag til, at hun er blevet i stand til at gå.På grund af hendes fysiske udfordringer har vi taget kontakt til en af verdens førende hestetrænere, Monty Roberts, i USA og spurgt ham, om han er i stand til at skabe en hest til Rina, som vil være så blid og rolig, at hun kan stole 100% på den, og samtidig være så lydhør overfor hendes signaler, at hun kan ride den og se lige så normal ud som alle andre, der rider. Vi har valgt westernridning, fordi vi mener, at den rideform tilgodeser Rinas begrænsninger bedst.Monty Roberts, også bedre kendt som den ægte hestehvisker, rejser hele verden rundt og demonstrerer, hvordan det er muligt at kommunikere med hesten på dens eget sprog og opnå fantastiske resultater via samarbejde, respekt og gensidig tillid i modsætning til mange andre hestefolk, som bruger tvang og straf. Et af Montys vigtigste principper er Non Violence.


Montys principper gælder også for mennesker. Hans metoder bruges også indenfor skolevæsen og fængselsvæsen. Han har skrevet 7 bestseller bøger og er en efterspurgt foredragsholder af mange virksomhedsledere. Dronning Elisabeth d. II af England har anerkendt hans evner, og han har trænet hendes heste siden 1989. Se evt. www.montyroberts.comMonty Roberts har taget udfordringen op. I sommer besøgte vi ham på hans farm i Californien, og der blev udvalgt en hest, som viste de rigtige egenskaber. Træningen gik i gang, og vi var i USA igen i slutningen af december i 2 uger og i marts i 2 uger for at prøve hesten og se, om træningen af hesten passede til Rinas behov. Det gik rigtig godt. Det var små justeringer, der skulle til. Rina nød hesten, og det var mærkbart, at der var en gensidig tillid.


Hesten – Sterling - kom til Danmark i april 2009.Ud over at skabe en hest til Rina, vil Monty være en coach for hende. Han ønsker også at inddrage hende i de shows, det er muligt i Europa, for at hun kan være en inspiration for andre.Ingen kommentarer:

Send en kommentar