onsdag den 5. august 2009

Brændemærkning af heste er en helt formålsløs smertepåvirkning

DR1 dokumenterede i denne uge (1/8), at Avlsforbund kæmper for at bevare brændemærkningen som et salgslogo.

Det er utroligt, at vi stadig i 2009 accepterer, at nogle avlsforbund anvender brændemærkning til at påføre føl og heste et salgslogo i form af et brændemærke på venstre lår.



Hvis man overværer sådan en mærkning, føler man sig hensat til en svunden, men bestemt ikke romantisk tid. Man ser føl, der vægrer sig og fornemmer en skarp lugt af brændt hår og hud, der river i næsen, mens der trykkes et rødglødende jern, der mest minder om en reminiscens af middelalderens torturinstrumenter, ind på føllets lår. Alt sammen blot for at påføre et salgslogo. Sandheden er nemlig, at på rigtig mange heste kan tallene i mærket ikke aflæses, så brændemærket har ofte ingen værdi til identifikation.



Et hold forskere ved KU.LIFE (Landbohøjskolen) har netop i det anerkendte tidsskrift American Journal of Veterinary Research fået offentliggjort en undersøgelse, der viser, at brændemærkning er forbundet med smerter. Der opstår smerter både under udførelsen og ved brandsårets heling.


Justitsministeriets Dyreværnsråd har senest i 2006 udtalt, at selvom brændemærkning af heste ikke er en direkte overtrædelse af Dyreværnsloven, anbefales det at bruge andre identifikationsmetoder, som ikke er smertefremkaldende. Brændemærkning er ikke pålidelig, da det som allerede nævnt kan være svært at aflæse tallene i mærket.


Når man anbefaler andre metoder som f.eks. chipmærkning, er det fordi, det er entydigt, pålideligt og praktisk anvendeligt.


Brændemærkning udføres udelukkende af kosmetiske hensyn, og det er helt urimeligt i forhold til hestene, der må bære smerten.



Dyreværnsrådet tager klart afstand fra brændemærkning. Chipmærkning påfører kun hesten et minimum af ubehag og er en langt sikrere identifikationsmetode. Dette til trods fortsætter nogle avlsforbund, med Dansk Varmblod i spidsen, med at påføre hestene smerter ved at påsætte et salgslogo. Det finder Dyrenes Beskyttelse er forkert overfor dyrene, og vi anbefaler Justitsministeriet at arbejde for at indføre et forbud i Dyreværnsloven mod identifikation ved brændemærkning.



Yderligere oplysninger: Jens Svenningsen, tlf.: 33 28 70 02



(Kilde: Nyhedsbrev fra Dyrenes Beskyttelse, d. 5. august 2009)



Ingen kommentarer:

Send en kommentar