tirsdag den 25. oktober 2005

Bagom Back-Up på en Trail-hest

Har du problemer med din back-up ?


Det er ikke usædvanligt, at trail-heste svinger hele bagparten i bak-øvelserne. Noget amerikanerne kalder ”Big Booty Back-up”.

Det ser ikke pænt ud og er ikke specielt effektivt, men her får du nogle tips til, hvordan du kan rette problemet.Hvad er årsagen til, at din hest gør sådan ? Og hvordan kan du løse det ? Den professionelle Horseman; Sharon Wellmann, har specialstuderet problemet.Hvad sker der ?


Under et back-up gynger din hest fra side til side med stor afstand imellem bagbenene, i stedet for at løfte dem og bevæge sig ret bagud.Hvad er årsagen ?


Hestens forpart, inkl. skuldrene og kæben, er låst. Eller at hesten forudser manøvren og ”japper” af sted alt for hurtigt. Alternativt; at du ikke kommunikerer med din hest på en effektiv måde.Hvad kan gøres ?


Der ligger et stort arbejde forude. Først må du finde ud af, hvorfor din hest svinger hele bagparten i back-up-øvelserne - det som kaldes The Big Booty Back-up.
Lilian Hansen og Colonel Sioux Bar ved træningsstævne i juni 2005 (Foto: Torben Rasmussen)1. Skridt: Smertekontrol


Din hest er måske stiv og har ondt et sted. Nogle heste kompenserer for smerte i hovene eller benene ved at bruge skuldrene mere.


Vær opmærksom på smerte eller ubehag, og hvis det er tilfældet, skal du rådføre dig med en dyrlæge.


Et problem med bagparten er en følge af et problem i forparten.


Sørg for at få varmet din hest ordentligt op, inden du påbegynder nogen trail-øvelser. Stive muskler øger risikoen for tendensen til ”Big Booty Back-up”.


Lav øvelser der gør din hest blød og smidig, og varier øvelserne så du ikke hele tiden laver det samme.2. Skridt: Basis-kontrol


”Hvis din hest bevæger sig stift og mærkeligt baglæns, svarer den ikke korrekt fra sin kæbe”, forklarer Wellmann.


Du skal have vertikal kontrol, før du kan opnå horisontal kontrol.


”Hvis din hest bakker og skyder hoften ud mod højre, er han stiv i venstre side af kæben”, siger hun.


Hvis hesten bakker og skyder hoften ud mod venstre, er han stiv i højre side af kæben. Hvis hesten har låst den højre side, kan højre forben ikke gå i takt med venstre bagben, og da bliver bevægelsen sidelæns.


”For at opnå en smidig back-up, skal du have samme kontrol over hesten, som når du beder ham trave fremad”, fortsætter Wellmann.


Back-up har samme diagonale bevægelser som i trav. Vi skal have hesten til at flytte sig smidigt fremad ind i biddet, og så udnytte den energi når vi giver signalet til at bakke.3. Skridt: Smidighedskontrol


Wellmann’s opvarmningsrutiner inkluderer øvelser, der hjælper din hest med at bibeholde smidighed i hele kroppen.


”Bak din hest i cirkler - skift volte - bøj, og forsøg at få disse øvelser til at blive harmoniske”, siger hun.


Rid din hest samlet, til biddet, med løftet ryg og udfør harmoniske øvelser i valgfrit tempo.


Arbejd på at få din hest til at svare på sluttede schenkler. Hesten skal da gynge fremad ind i biddet, og derefter bakke i en bekvem, samlet form.4. Skridt: På Trailbanen


Når din hest er opvarmet og giver efter på biddet, prøver du en back-up-through manøvre og koncentrerer dig om grundprincipperne.


Hvis du skal udføre et back-up igennem et L, skal din hest være samlet og stå med skuldrene lige. Desuden skal hesten være modtagelig for schenkeltryk, så han kan fortsætte med at flytte sig baglæns, samtidig med at han flytter sin krop sidelæns.


”Slut schenklerne om hesten og gyng ham fremad, for at få ham til at bakke fra biddet. Derigennem opnår du kontrol fra hestens hofter og frem til hovedet”, siger hun. Hvis du bare trækker i tøjlerne, giver du ikke hesten det rette signal, så han kan balancere sin krop, og derigennem kan han ikke svare op på korrekt vis.


Hvis du fornemmer at ”The Big Booty Back-up” er undervejs igen, skal du stoppe. Hun siger:


”Stop straks med dit forsøg på at bakke hesten, start i stedet forfra, med et eller to skridt fremad, til hesten igen er til biddet. Når han svarer, beder du ham bakke igen. Du skal bruge fremaddriften for at hjælpe hesten med at flytte sig baglæns”.
Lilian Hansen og Colonel Sioux Bar ved træningsstævne i juni 2005 (Foto: Torben Rasmussen)Forhold dig rolig under back-up. Det er en svær manøvre, og din hest bør få god tid til at bearbejde dine signaler. Hvis du begynder at hidse dig op eller stresse, vil din hest mærke presset og stive sig eller ”flygte” ud af øvelsen.


”Rytteren bliver måske urolig (overdriver signalerne eller giver dem for hurtigt) ved forhindringer, hvor han/hun ved, der kan opstå problemer”, siger hun. ”Hesten svarer ved at tabe den koncentration, der behøves i såvel hoved som krop, for at gennemføre forhindringerne på korrekt vis”.


Giv din hest chancen til at få bearbejdet informationerne og udføre øvelsen i jævnt tempo.


Lav en huskeliste til dig selv, inden du påbegynder manøvren: Slut schenklerne om hesten, gyng hesten fremad, og din hest vil svare ved at løfte ryggen og brystkassen, og blive let på biddet. Og da opnår du kontrol hele vejen, fra hestens hoved og helt bagud til hoften.


”Tag dig den tid, det kræver for at få din hest til at sætte i gang, i stedet for at forsøge at løse et problem bagefter”, siger hun. Giv din hest signalet til at balancere sin krop og svare for trykket bagud med tøjlerne. Vær ikke urolig for om det tager for lang tid at gennemride forhindringen. Hellere det end at få strafpoint for fejl.Af: Jody ReynoldsIngen kommentarer:

Send en kommentar