torsdag den 17. april 2008

Brændemærkning gør ondt

Ny undersøgelse slår fast, at det gør ondt på hesten at blive brændemærket. Vejen er nu banet for et forbud.

Et glohedt jern svider sig ind i huden på hesten. Det ser voldsomt ud, når en hest bliver brændemærket. Det ser ud som om det gør ondt. Og nu er det bevist - Det gør det også. Et specialeprojekt fra KVL har nemlig slået fast, at brændemærkning er smertevoldende.



Specialestuderende Dorte Vaabengaard fra KVL forsvarede den 16. april sit speciale, som på dansk hedder "Smertepåvirkning samt vævstraume og inflammation i forbindelse med brændemærkning og chipmærkning af heste". De længe ventede konklusioner peger på, at brændemærkning volder høj målbar smerte på hesten. Det drejer sig om en væsentlig kraftigere smerte end andre identifikationsformer som f.eks. chipmærkning, som er næsten smertefri og som giver en sikker og entydig identifikation af heste.



Derudover er brændemærkning også overflødig. En ny EU forordning gør det nemlig lovpligtigt, at chipmærke alle nyfødte føl fra juli 2009, og hermed er den sidste barriere for et forbud reelt set banet af vejen.



"Flere opdrættere og avlsforbund synes, det er helt fint at lave et brandsår på hestens lår med alle de gener brændingen og den efterfølgende opheling af brandsåret har for hesten, blot for at sætte et reklamelogo på. Oven i købet et logo af tvivlsom værdi, fordi det ofte er ulæseligt. Det synes vi i Dyrenes Beskyttelse ikke er rimeligt overfor føllene," siger dyreværnsinspektør Jens Svenningsen.



Dyreværnsrådet har i tidligere udtalelser manglet dokumentation, men har været af den opfattelse, at der er forbundet en vis grad af smerte ved såvel den egentlige mærkning og med den efterfølgende sårheling. Dyreværnsrådet har derfor allerede anbefalet kun at anvende brændemærkning i situationer, hvor man ikke kan finde indentifikationsmetoder, som ikke er smertefremkaldende. Denne anbefaling er også en konsekvens af, at andre metoder så som chipmærkning efterhånden er så pålidelige og praktisk anvendeligt, at man må anskue brændemærkning som værende udelukkende af kosmetiske hensyn.



"I Dyrenes Beskyttelse er vi tilfredse med konklusionerne i det nye projekt. En opfattelse, som vi længe har haft, nemlig at brændemærkning gør ondt, er nu blevet bekræftet. Med de resultater, som nu foreligger, er det vores håb, at Dyreværnsrådet og Justitsministeren har fået de beviser, som vil føre til et forbud mod denne unødvendige smerte, vi påfører vores heste," slutter Jens Svenningsen.



(Kilde: Nyhedsbrev fra Dyrenes Beskyttelse, d. 16. april 2008)



Ingen kommentarer:

Send en kommentar