lørdag den 30. april 2005

Program - DLWR Klubmesterskab

Så ligger programmet til DLWR Klubmesterskab d. 7. maj online på www.dlwr.dk

Vi glæder os meget til at se både deltagere og publikum.


Støtten fra vore sponsorere har været overvældende, og vi ser frem til et rigtig godt og hyggeligt stævne.


Der vil efter stævnet blive afsløret en meget spændende overraskelse...



fredag den 29. april 2005

Besøg på USA's største ranch

- The King Ranch, Kingsville, Texas.



Fødested for amerikansk ranching, Avl af Quarter Heste

Grundlagt i 1853 af den irske kaptajn Richard King strækker King Ranch sig over 825.000 acres (tdl) i det sydlige texas, med jord der varierer fra frugtbar sort landbrugsjord, til de lavere mose områder til græsgange plagede af ’mesquite’ der markerer begyndelsen til det store fantastiskeTexas ’Brush’ (Krat) land.


Ranchens jord på 1.300 km2 er større end staten Rhode Island, og større end Fyn!!





Kaptajn Kings efterkommere spiller stadig en vigtig rolle på King Ranch gennem et samarbejde med en professionel ledelse af King Ranch, hvor man bygger på fortidens traditioner og ved indførsel af nye tiltag til gavn for King Ranchs fremtid.





King Ranch idag


Ranchen, som engang var en støvet forpost af kolonisationer mellem Corpus Christi og Brownsville, og som idag er på 825.000 tdl. er idag en af de største working ranches i USA.


Udover fremgang i cattle ranching (kvægdriften) og at man fortsætter med at sikre arven fra kaptajn King, er ranchen idag mere end en cattle ranch.





King Ranch er idag en afvekslende ranch, og er blevet en stor landbrugsvirksomhed med hoved interesse i cattle ranching og ’feedlot operations’ landbrug (bomuld, korn, sukkerrør og græs tørv) citrus træer, handelsvarer og fritids jagt.


Ranchens detailhandel inkluderer lædervarer, landbrugsmaskiner, kommerciel trykkeri, bogtrykkeri og turisme.



Santa Gertrudis Kvæg


King Ranch udviklede Santa Gertrudis racen til at kunne existere i varmt, fugtigt ugunstige omgivelser,(miljø). Santa Gertrudis blev avlet ved at krydse Indian Brahman kvæg med Britishn Shorthorns.


I 1920 kulminerede mange års experimentering af racen, da en dyb rød tyrekalv, Monkey, blev født. Monkey blev den grundlæggende tyr ikke kun til en overlegen kvæg race men blev en helt ny race.





I 1940 blev Santa Gertrudis avlen anerkendt af ’the U.S. Department of Agriculture’ som den første kød race udviklet(avlet) i USA og blev den første race udviklet på verdensplan i et århundrede.



American Quarter heste


King Ranchs Quarter heste og fuldblods hestes avlsprogram kan føres tilbage til Richard King og hans svigersøn Robert Kleberg Sr., som konstant forskede i at finde hingste med bedre blodlinier for at forbedre deres hestebestand.


I 1915 købte, Bob Kleberg, Jr., Kings barnebarn, Old Sorrel, en plag som blev den grundlæggende hingst som har gjort King Ranch berømt som ’breeder’ (avler, stutteri) af Quarter Heste.





Da American Quarter Horse Associatin (AQHA) blev grundlagt i 1940 aftalte de stiftende af foreningen at ’ the grand champion’ i 1941 Fort Worth Fat Stock Show ville blive registreret som nummer 1 på deres hingsteliste. Denne ære gik til King Ranch Wimpy, barnebarn af Old Sorrel. Samme fremragende kvaliteter blev også nedarvet til Mr. San Peppy og Peppy San Badger to yderligere King Ranch Cutting Champions.





Udover at blive dobbelt National Cutting Horse Association (NCHA) Open World Champion i 1974 og i 1976, vandt Mr. San Peppy også AQHA World Cutting Championship i 1976 og derved blev han den første hest nogensinde der vandt begge titler samme år!


I 1978 blev han den første heste der nogensinde vandt mere end $100.000.- i Open Cutting konkurrence.


Højdepunktet i hans karriere forekom i 1974 da han blev den yngste hest der nogensinde var blevet indført (indsat) i NCHA Hall of Fame.



Iblandt andre æres titler vandt Pepy San Badger i 1977 NCHA Futurity. Efterfølgende vandt han NCHA Derby i 1978. I 1980, blev Little Peppy også indført I NCHA Hall of Fame. Han overgik sine sejre ved at blive udnævnt til Reserve World Champion i 1980 og i 1981 ved at vinde Open Division NCHA Finals.


Udover hvad han opnåede at vinde i Cutting konkurrence, var Little Pepy indtil fornylig, ’The all time leading Sire i NCHA competition cutting horses’.Hans afkom har vundet mere end $20.000.000.-



Hvis I har lyst til at vide mere om King Ranch kan i besøge ranchen på www.king-ranch.com. I kan også gå ind på www.cityofkingsville.com.



Da jeg boede 1 times kørsel fra Kingsville Texas, var det oplagt at jeg skulle en tur ud til den store ranch.


Vi ankom til ranchen om morgenen og bookede en turist rundfart med deres bus. Man skal i god tid bestille plads, der er åbenbart rift om pladserne!



Inden busturen, kunne vi se en video film om King Ranch, hvilket vi gjorde. Det var meget spændende.



Kl. 12.00 tog vi afsted. Vi fik en vindusplads. Guiden tegnede og fortalte om ranchen, og alt hvad vi så.


Vi så Santa Gertrudis kvæg, opkaldt efter floden Santa Gertrudis. Vi så Longhorn kvæg, og en nyudviklet race Santa Cruz. Ranchen har pt ca 400 Quarter heste og på turen så vi både føl ved moders side, plage, og andre heste!” Little Peppy var ikke ude den dag, da han desværre på sine gamle dage har gigt”sagde guiden.. Det var fantastisk!


Der er også meget wild life på ranchen og vi så bla. Kalkuner, rådyr, rovfugle mm.





Guiden fortalte bl.a. tt en working cowboy på King Ranch får $ 15.00 i timen, fri bolig, en fri lækker US truck, skole til børnene, og hvis han forlader ranchen får han penge nok til at købe sin egen ejendom....ikke så dårligt for en moderne cowboy!



I gamle dage rekrutterede Richard king arbejdere fra Mexico. De blev kaldt Kineños. Kaptaj Kings ’vaqueros’ blev kendt som Los Kineños, Kings mænd. Der er stadig 4, 5 og 6 generation af de første Kineños, der stadig arbejder på ranchen. Los Kineños børns gamle skole bliver idag brugt til en ’gym’. (gymnastiksal).



Naturen er spændende i det område, man ser Texas Brush, med kaktusser, palmer, mm. Klapperslanger er der jo mange af i Texas, og de kan gemme sig under nogle kaktusser. I de tørre tider brænder man kaktusserne af, så kan køerne æde resten, det giver væske, men guiden sagde at man skulle passe på når man gjorde det, for så kom slangerne ud! De har dog vandings trug rundt omkring.



Den lokale befolkning i og omkring Kingsville har et lidt andet syn på King Ranch idet de siger at mexikanerne blev skudt da det blev tid til aflønning...men om det er sandt ved jeg IKKE. Det er ’folklore’. Det var dog ikke Los Kineños, men andre mexikanere.



I selve byen er der King Ranch Saddle Shop og den er også et besøg værd. Den er i flere etager og meget flot indrettet. Alt er ’branded’ med King Ranch brændemærke. Ovenpå er der en masse billeder af forskellige Quarter heste, Old Sorrel, Mr. San Peppy, Peppy San Badger, Sugar Badger, Wimpy , Dry Doc mm.





Jeg synes det var et interessant besøg, ikke mindst pga min interesse for Quarter heste, især da jeg selv har en Quarter hest med blodlinier fra King Ranch Cutting heste. Så er det ekstra spændende at stå på ens hests forfædres jord!



Billederne er knap så gode, det var svært at fotografere dyr fra en bus, gennem ruden, enten flyttede dyret på sig da man lige havde zoomet ind, eller også kørte bussen igen! Men i kan jo se andre billeder på deres website.



God fornøjelse.



Hilsen Pia Thurland.


onsdag den 27. april 2005

Forår på Teglgård Ranch

Med forårets komme holder vi traditionen tro, igen, åben hus på Teglgård Ranch.

Her vil vi fortælle om vore mange og alsidige tilbud, ikke kun for heste og ryttere, men også for jer som påtænker at afholde arrangementer i årets løb.


Vi har pladsen og hyggen, hvilket man ved selvsyn kan konstatere, når vi atter slår dørene op for åben hus, søndag den 1. maj fra kl. 13.00-17.30.


Der kan man købe kaffe og kage i den hyggelige westernsaloon og finde gode tilbud i den spændende gårdbutik, som råder over et alsidigt sortiment af rideudstyr til westernridning, tøj i countrystil og indianske smykker.



Kl. 14.00 fortæller Ninette om ridning og hesteforståelse, og gårdens øvrige ryttere vil vise deres kunnen fra hesteryg.



Så pus vinterstøvet af og vær med til en hyggelig og informativ dag for hele familien. Der vil også igen være mulighed for trækture fra hesteryg for børnene.



Vel mødt til en herlig dag i westernregi!



Team Teglgård Ranch



www.teglgaardranch.com



tirsdag den 26. april 2005

The National Western Show

Nu kan man hente invitationer og tilmeldingsblanket inde på WHC og DWF´s Hjemmesider.

Med venlig hilsen


Showmanager


Tom Hansen

mandag den 25. april 2005

Ride In 2005

Tidsplan, propositioner og tilmelding til Ride In 2005, der løber af stablen d. 17-19. juni på Tuse Creek Ranch i Regstrup, ligger nu klar til download.

Blanketterne kan findes på: www.dkqha.dk



Vil man undgå efteranmeldelsesgebyr, er tilmeldingsfristen til showet d. 20. maj.



søndag den 24. april 2005

Trailerkørekort

Der er generelt en del forvirring omkring, hvornår man skal have trailerkørekort. Du kan på min hjemmeside hente en folder i pdf format med de gældende regler. www.quarter-horse.dk

Forleden var der en tråd med spørgsmål omkring hvornår man skal have trailerkørekort. Reglerne er noget indviklede og de fleste har vanskeligt ved at gennemskue dem, det gælder ikke kun menigmand, men også politiet, min mand, kørelærer Jan Buus, har ofte haft elever der var vejledet forkert hos politiet, fordi reglerne er så komplekse. Kørelærer Jan Buus har udarbejdet en folder omkring reglerne for kørsel med trailer, du kan downloade den fra min hjemmeside på køreskolesiden. Der er i folderen et flowskema der skulle være nemt at følge, så du kan se om du skal have trailerkørekort eller ej.



Se ind på : www.quarter-horse.dk

torsdag den 21. april 2005

Brand ved B' Western Riders klubhus

To 14 årige piger antændte en mindre skovbrand ved Bornholms Travbane, hvor westernklubben B' Western Riders har deres klubhus.

De to piger var på naturudflugt med deres 8. klasse.



Vagthavende oplyser til Westernportalen, at der ikke er sket nogen materiel skade.


3 brandbiler blev sendt til området, og havde inden for 45 minutter fuld kontrol over ilden, der nåede at få fat på omkring 200 kvm. tørt græs og krat.



Pigerne har fået en alvorlig snak med politiet, og her ud over vil der ikke være efterfølgende konsekvenser for pigerne, eller den lærer der ledte udflugten.




BWR's klubhus (Arkivfoto)



Se TV2 Bornholm's indslag om branden

WHC laver 2-dags stævne på Landsskuet i Herning.

D. 23 - 25/6 2005 på landsskuet i Herning , hvor vi afholder et 2-dags-stævne , som er godkendt af DWF.

Arrangører er Western Horse Club.



Mere Info følger snarest her på W-P og på vores hjemmeside.



www.western.rideklub.dk


fredag den 15. april 2005

Western Camp - nu også med egen hest

Western Camp har udvidet med hestefolde og 20 X 50 meter ridefold til westernridning, så nu er der bedre muligheder for at holde ferie med sin hest i de rigtige omgivelser.

Western Camp er en tema campingplads med pladser til campering, hytter og "storhuse". Kapaciteten er ca. 320 personer ud over pladserne til campering. Der er 5 folde i gode størrelser og som sagt ridefolden til westernridning. Omkring foldene er der elhegn lavet af 2 x galvaniseret jerntråd (højde 60 cm og 120 cm over jord), brudt for hver langside i foldene og med elastiske led.



Pladsen er kendt for sit store aktivitetsprogram der spænder over linedance, squaredance, westernrideoptræden og ikke mindst levende musik.



Pladsen er helt sikkert et besøg værd for den rideinteresserede, til trods for at lokalområdet ikke er egnet til ridning pga. rideforbud på diget der sikrer området mod havet.


Fra Western Camps side arbejdes der på at sikre adgang til stranden der ligger helt tæt på pladsen.



Kørsel med hestetrailer

Hej Alle


For et påhængskøretøj med en tilladt totalvægt over 750 kg gælder 2 regler, som skal være opfyldt samtidig, såfremt vogntoget skal kunne føres på baggrund af et kørekort til kategori B:

Regel A. Påhængskøretøjets tilladte totalvægt med bremse er = med (Det du må have på krogen) må ikke overstige bilens egenvægt + 50 kg. Har man en bil med en egenvægt på 950 kg lægger man 50 kg til. 950 kg + 50 kg = bils egenvægt bliver så på 1000 kg. Hestetrailers egenvægt 525 kg + hest 420 kg = 945 kg overstiger ikke bilens egenvægt på 1000 kg og du køre lovligt.



Regel B. Bilens tilladte totalvægt og påhængskøretøjets tilladte totalvægt med bremse = (DET DU MÅ HAVE PÅ KROGEN) må tilsammen ikke overstige 3500 kg og du køre lovligt.



Du må faktisk godt køre lovligt med en samlet totalvægt på 4250kg. med et B kørekort.


Da må du nemlig køre med bil op til 3500kg, og samtidigt må man ALTID køre med en trailer, hvor totalvægten ikke overstiger 750kg, hvilket i alt giver de 4250kg



MVH Poul


tirsdag den 12. april 2005

DKQHA's Nyhedsbrev - April 2005

Så er foråret endeligt kommet.



De første føl springer rundt på foldene rundt om i landet og showsæsonen er så småt begyndt.


Træningen og forberedelserne er i fuld gang.

Jeg deltog i marts, som medlem af den Internationale Committee, ved den årlige AQHA Convention i USA.


Det var spændende at deltage og der vil være et fyldestgørende referat fra Convention her på hjemmesiden, men jeg vil dog lige nævne et par ting, som jeg var med til at få gennemført.



Finland blev i år godkendt som medlem af AQHA.



Et forslag om at AQHA skulle bruge flere penge på at der skulle bruges flere penge på det internationale arbejde, blev fremlagt af komiteen og efterfølgende godkendt af generalforsamlingen.


Det skulle ske i form af yderligere støtte til medlemslandene og i form af øget markedsføring.



Jeg vil derfor arbejde for, at vi i Danmark også for del i disse midler.



Der arbejdes også for at Americas Horse Television skal kunne ses i Europa.



Ved hjemrejsen var der overlæs på kufferten, dog uden at jeg skulle betale.


Årsagen til dette var de mange plaques og diplomer, som jeg skulle have med hjem til vores mange dygtige ryttere og avlere, der har gjort sig fortjent til at blive hædret.



Uddelingen vil i år ske i forbindelse med showet hos JMC i maj måned.


Her på hjemmesiden kan vinderne ses.


Tillykke til Jer alle.



God fornøjelse og held og lykke med sæsonen 2005.



Steen Aarenstrup Nielsen




DKQHA arrangementer i år:


AQHA International Horsemanship Camp 2005. 1.- 3. juli på Odsherreds Rideklub ved Vig.


DKQHA DM i Ikast. 16. – 28. september.


DKQHA 15 års fødselsdag.



www.dkqha.dk




mandag den 11. april 2005

Hvor længe skal høet iblødlægges før udfodring ?

Mange høballer er fulde af mug og svampesporer, og der er en tydelig sammenhæng imellem mug-fyldt hø og risikoen for at heste dræbes af luftvejsproblemer.

For at mindske de negative effekter fra mug og svampesporer i høet, er der mange hesteejere som iblødlægger høet, ofte op til 12 timer før udfodring. Mange hesteejere er slet ikke opmærksomme på, at iblødlægning samtidig medfører en kraftig reduktion i høet næringsværdi. Vigtige næringsstoffer, som f.eks. protein og æggehvidestoffer, går tabt. Derfor kan det være godt at vide, hvor længe høet bør iblødlægges for at forebygge luftvejsproblemer hos hestene, uden risiko for at næringsindholdet formindskes.



Hvis hø iblødlægges i 12 timer, tabes en stor del af næringsværdien. Et studie gennemført i England viser, at hvis man iblødlægger høet i kun 30 minutter, bibeholder høet de fleste af sine vigtige næringsstoffer. Til gengæld reduceres koncentrationen af svampespore-partikler mærkbart. Hvis høet derimod iblødlægges i 12 timer, vaskes en lang række vigtige næringsstoffer ud i vandet. Vandet bliver også kraftigt forurenet af mug og svampesporer.



Det har også vist sig, at tidsperioden, hvori høet iblødlægges, ikke er så vigtig, når det gælder om at mindske antallet af svampesporer i høet. Efter kun 5 minutters iblødlægning reduceres antallet af svampespore-partikler med 96 % - mod 99 % ved iblødlægning i 24 timer. Det betyder altså, at den ekstra tid, hvori høet er iblødlagt, er stort set grundløs.



Hvor længe skal høet så iblødlægges ? For at bibeholde næringsindholdet og samtidig reducere risikoen for luftvejsproblemer hos hesten, er 5-10 minutter som oftest tilstrækkeligt. Men længere tid kan være nødvendig i visse situationer, eksempelvis hvis hesten er allergisk.



Kilder:


Warr, E M and Petch, J L (1992) Effects of soaking hay on its nutritional quality, in Equine Veterinary Education, 5 (3), 169-171.



Artikel venligst udlånt af: www.horseconnexion.org



søndag den 10. april 2005

Opfedning af hest ?

Hej Tanja



Jeg har læst dit svar i brevkassen vedr. hurtig og langsom ernergi samt opfedning af heste...

Jeg har en fjordhest som har haft diarre og han kom så på en kur med hø, vitaminer samt nogle urter til mave/tarm systemet.



Han fik diarren fordi jeg fejlagtigt fodrede ham op med kraftfoder...så han tog jo aldrig på. Så læste jeg lykkeligt dit svar på ovennævnte brevkassespørgsmål og gik straks ud og købte nogle roepiller, som jeg så supplerer med hø, som han desværre kun får tildelt 2 gange dgl, fordi han står på en rideskole...det er så min mening langsomt at tilføje lidt kraftfoder, så han får noget energi til når jeg rider ham...


Har han ikke brug for kraftfoder for at sætte muskler?? være i træning??



Der er desuden nu en masse på rideskolen, som siger at roepiller er noget af det værste man kan fodre tynde heste med, fordi det bare fylder, så de ikke har så meget appetit til at spise den vigtige hø (men han får jo som sagt kun 2 gange dgl. så tænkte derfor jeg ville supplere med roepiller) er det forkert?? eller har de andre ret??


Og så siger de at heste ikke kan tage på af roepiller...men jeg synes bare at din tidligere forklaring lød på, at de godt ku ta' på med roepiller...!??jeg er lidt forvirret...


Kan du hjælpe mig??



(Det kraftfoder jeg ville gi til roepillerne er hel havre, samt lidt olie...)



Håber på hurtigt svar - han sku jo nødig blive tyndere:-(


På forhånd tak...



Jane



Svar:



Hej Jane,



Jeg kan berolige dig med, at du har fat i den lange ende :-)


Det er efterhånden blevet en helt ny roepille-myte, at roepiller kun er egnet til overvægtige heste og ponyer, og derfor ikke kan bruges til heste, der mangler huld. Lad mig slå fast med det samme, at sådan er det ikke!



For at spare lidt spalteplads her, vil jeg henlede til artiklen "Roepiller - Myter og Realiteter", der går i dybden m.h.t. roepillers fortræffeligheder - og det ikke med udgangspunkt i overvægtige heste.



Du oplyser ikke, hvor meget hø, roepiller osv., du giver din Fjordhest, så det er svært for mig at sige, om han får foder nok p.t.


Med udgangspunkt i Fjordhest, alm. type, ca. 450 kg skal du regne med ca. 6-8 kg hø (afhængig af kvalitet), ca. 500-700 gram roepiller (i tørvægt, hvilket giver ca. 3-4 kg færdigopblødt roepillemasse), vitamin/mineral-blanding samt evt. 0,5 –1,0 dl olie - på daglig basis. På den fodring vil han tage på, såfremt han går vedligehold/let arbejde. Arbejder han hårdere, bør han selvfølgelig tildeles yderligere foder - enten mere hø, roepiller, olie eller evt. havre. Hvad der egner sig bedst, afhænger meget af bl.a. hans appetit.



Har du mulighed for det, vil hø ad libitum være det allerbedste, indtil optimalt huld igen er opnået.



Vær også opmærksom på årsagen til hans dårlige huld. Der kan ligge et massivt ormepres bag, eller f.eks. tandproblemer. Det er vigtigt at få tjekket, at han er absolut sund og rask, for ellers kan du give ham nok så meget foder, uden at det gavner.


Ligeledes skal vitamin- og mineralforsyningen selvfølgelig være 100 % i orden. Anvender du uorganisk bundne mineraler p.t., kan du overveje at skifte til organisk bundne mineraler for at opnå en bedre optagelse. Forskellen kan du læse mere om i artiklen ”Organiske eller uorganiske mineraler ?”.



Mvh. Tanja



lørdag den 9. april 2005

Mike Beck

Mike er den ægte vare, -hentet lige ud af Montana, -fuldskæg og en godt brugt hat, små øjne under buskede øjenbryn,…..- og så har han hestene helt ind under huden…!

Med andre ord ”helt-igennem-cowboy” og Fantastisk Horseman.



Han har brugt sit liv på heste og kvæg, på nogle af de største Ranche’s og uden tvivl hos nogle af tidens største ”horsemen”!



Mike er oprindeligt fra Californien, U.S.A, hvor han begyndte med heste som 9 år gammel, men som han selv siger; ” først SÅ hesten som 17-årig” da han blev tilbudt arbejde i en stald med konkurrence heste, hvor Tom Dorrance var tilknyttet til hjælp med hestenes træning.



Det ene job leder det andet med sig og pludselig står han på den to millioner store ”Spanish Ranch” i Nevada, for at arbejde som ”cowboy” på fuld tid.



I 1977 inviterede Tom Dorrance’s bror, Bill Dorrance, Mike til sin Ranch for at arbejde for sig, mod at Bill hjalp Mike til at blive endnu bedre med heste og kvæg…..- Og det blev han!!



I dag har Mike egen ranch i Montana, hvor han rider sine egne heste, opstarter ungheste, og afholder horsemanship clinics hvor han deler ud af sin viden om mennesker og heste.



Nogle måneder om året rejser Mike til Europa for at undervise, her har han allerede debuteret i England, Sverige, Norge og Finland.




Mike taler om ro og nærver sammen med hesten, og det at kunne bringe hesten energi op og ned alt efter hvad der er brug for i de forskellige situationer.




Vi, Jasmin Schacht fra ”Naturalhorse” og ny opstartede Helle Knudsen fra ”Horse N’ Human” er danske primusmotorer for Mike Beck. Sidste år blev der i pinsen afholdt tre dage med Mike, på ”Taoslyst” ved Nørager på nord Djursland, og igen i år er han tilbage samme sted, men de sidste to weekender i Maj.



Mike Underviser ud fra Bill Dorrance’ filosofi om ”Feel”, altså fornemmelse for hesten, og arbejder for at skabe bedre ”sammenhold” mellem rytter og hest. Han arbejder hele tiden, med det for øje, at skabe et tryggere og mere harmonisk sammenspil mellem hest og rytter, og så vel cowboys, springryttere, hygge ryttere, ja selv dyrlæger og andre professionelle vil gerne vide mere om hvorfor deres hest opfører sig på en bestemt måde.


Mike har et bredt spektre af deltagere på hans kurser og kan hjælpe enhver som omgås heste med at opnå et bedre forhold til hesten uanset disciplin.



”Gennem mine horsemanship kurser, hjælper jeg folk til at se hvad det er, der mangler i deres samspil med dereshest, og vigtigheden af at etablere en forbindelse med hesten, samtidig med at man anerkender hestens stærke overlevelses instinkter som en byggeklods i samspillet. At se verden fra hestens synspunkt tilladre os mennesker at komme tættere på, og at få en større forståelse for dette utrolige dyr. På denne måde kan man skabe et unikt venskab der vil vare i årevis.”


-Mike Beck.



I sit arbejde med heste med forskellige heste og mennesker ser Mike mange af de samme problemer som spænder ben for videre udvikling af forhldet og samarbejdet. Basis ting som heste der trækker med ejer i stedet for omvendt, heste som ikke venter mens rytteren sidder op, - som ikke vil stå stille for smed, - som ikke vil sadles op, eller som ikke vil rides ud alene…og meget andet. Og svaret er ret simpelt; -rytter og hest mangler samspil! De mangler tillid og sikkerhed, selvtillid og harmoni…… - Alle de ting der er nødvendigt for at kunne være på samme hold…!



Jorden er det sikreste sted for rytteren at være med en hest, og det sted teamwork skal skabes. Hvis ikke man kan arbejde sammen her, hvorfor tror man så at rideturen vil blive en fornøjelse?



” Min erfaring med hestene, specielt fra de større kvæg-ranche’s, har overbevist mig om at det betaler sig at tage sig tid til en grundig forberedelse, af hesten. Det gør jeg stadig!” -Mike Beck



Derfor bygger Mike først et solidt fundament fra jorden før der arbejdes videre på ryggen af heste.



Der er ingen tvivl om at Mike har en tilgang til hestene som hestene selv synes meget om, og kurserne er en hjælp til at bygge videre på- og forbedre det forhold man allerede har til sin hest.



Jasmin og Helle ser frem til kurserne i Maj, og til et tæt samarbejde med ”Taoslyst”, og ikke mindst til at møde både nye og ”gamle” heste og folk. Der kan læses mere om arrangementerne på www.naturalhorse.dk



fredag den 8. april 2005

Støvsuger - Siemens VS08G 2040 Dynapower

Når man bor på landet og har heste (og andre dyr), er en ordentlig støvsuger guld værd.
Siemens VS08G 2040 Dynapower er netop sådan en ordentlig støvsuger!

Støvsugeren er stort set lydløs - man hører kun støjen fra mundstykket, når man går og støvsuger, og ikke selve motoren.

Men vigtigst af alt, så suger Siemens VS08G 2040 Dynapower så kraftigt, at man bør afholde sig fra at skrue den op på maximal sugestyrke, medmindre man har fuld-limede væg-til-væg tæpper, eller støvsuger træ- el. plankegulv. - Ellers løftes tæppet simpelthen fra gulvet i hjørner og ved kanter.
Udover en fantastisk sugeevne og en næsten lydløs motor, har Siemens VS08G 2040 Dynapower en del ekstra finesser, bl.a. hele 13 meter arbejdsradius, turbomundstykke (der er brilliant til dyrehår), elektrisk ledningsoprul, tæppeløfter på mundstykke (til løse tæpper, så man ikke behøver bøje sig ned) osv. osv.
Siemens VS08G 2040 Dynapower er på toppen af kransekagen testvinder i Forbrugerrådets støvsugertest ano 2003 - og med en pris (april 2005) på 1.700 - 2.000,- kr., alt efter købested, er den samtidig overkommelig at anskaffe.

Man får virkelig meget støvsuger for pengene!

Specifikationer (fra producenten):
Dynapower 2000 W, cayennerød
Motoreffekt: 300 - max. 2000 W
Sugeffekt ved mundstykket: 380 W (gennemsnitsværdi)
Elektronisk tilpasning af sugeeffekten til underlaget via skyderegulator
Ultra-HEPA-Active-hygiejnefiltersystem, som består af:
- en 3-dobbelt MEGAfilt®SuperTEX-støvsugerpose (hygiejnetætning, nettovolumen 5,5 liter)
- HEPA(H12)-filter og Aktivt kulfilter
- Motorbeskyttelsesfilter
- Nemt at montere støvsugerposen - One-Step-System
Ergonomisk håndtag m. quicklås, Ergoplus
Parkeringshjælp, Stand by
Parkeringsbeslag
Power On - indikator
Turbo gulvmundstykke med roterende børster
Omstilleligt mundstykke med aftagelig "tæppeløfter" (sugebredde 280 mm)
En effektiv støvsuger med meget høj sugestyrke, specialmundstykke til gulv og yderst effektiv filterteknik.
4 letrullende hjul, der kan dreje 360 grader
Antibakterielt behandlet støvsugerpose, der forhindrer bakterier i posen i at formere sig og skimmelsvampe i at vokse.
Støvsugningen gøres lettere med et teleskoprør med variabel højde, arbejdsradius 13 m, enhåndsgreb til opbevaringsrum og praktisk håndtag
Speciel lydisolering gør lyden fra støvsugeren behagelig at arbejde med
4-i-1 specialmundstykker indgår, monteres lettilgængeligt ved håndtaget
Elektronisk indikator for poseskift (meget let at skifte med en hånd)
Elektrisk og automatisk ledningsoprul
Vægt inkl. tilbehør: 9 kg
Mål (H x B x D):
508 x 311 x 255 mm


Tilføjet: Fredag, 08. Apr 2005
Anmelder: Tanja Bromley

Celadna Ride & Slide 2005

First ever NRHA approved show in Central Europe

The Paint Horse s.r.o. and the Polish Reining Horse Association, in cooperation with the NRHA of Czech Republic and the Slovak Reining Horse Association, plan to host the first ever NRHA approved show in Central Europe. The “Celadna Ride & Slide” show will take place at the Prosper Horse Ranch in Celadna (Czech Republic) on the 14-15th of May, 2005.



Reining is becoming more and more popular in Central Europe. With lots of good horses and experienced trainers, it was just a matter of time to have a NRHA approved show in this part of Europe. After a very successful last season for Czech riders – with the Czech CRI and great results at the World Reining Masters finals in Oklahoma City – the “Celadna Ride & Slide” can be another step towards the recognition of Central European reining.



The Prosper Horse Ranch is located in Celadna (40 km from Ostrava), a beautiful village in the picturesque surroundings of the Beskydy Mountains, with the dominant Lysá Mountain. It was opened in 2001 along with an 18-hole golf course. The Prosper Horse Ranch is one of the biggest facilities in Czech Republic. Spacious, airy and bright stables offer 53 boxes, a horse solarium and a washing stand. The show will take place on the main indoor, heated arena (30 x 60 m) with good reining footing, prepared especially for the show. There is also a second indoor arena (24 x 40 m) and a big outdoor arena (35 x 75 m). For those wishing to watch the show, there is bar with a great view on the contest arena.



A total of 13 reining classes will be offered. Seven of them will be NRHA approved. There will be a NRHA Morrison Trophy Open class with 1000 USD money added. “Celadna Ride & Slide 2005” also offers NRHA Intermediate Open (500 USD added), NRHA Hackamore/Snaffle Bit 5 & under Open (250 USD added), NRHA Youth 13 & under and 14 –18. For Non Pro riders there will be a NRHA Pewter Trophy Non Pro (500 USD added) and a NRHA Hackamore/Snaffle Bit 5 & under Open (250 USD added). There will also be six classes approved by the Czech FN: Senior, Junior, Amateur, Youth, Futurity and Novice Horse Open.



The “Celadna Ride & Slide 2005” show will be judged by Jörg Bös (Germany) - a NRHA International judge. Jörg has been working with horses for 25 years. In spring 2000 Jörg Bös received his NRHA of USA Continental approval. Since then he has judged some important shows in Europe. In 2001 he was judging the prestigious Breeders Futurity in Kreuth. Next year he was working as judge during the Americana 2002 in Augsburg. The same year he was also judging the Super Slide and in 2003 – the NRHA-Osterturnier (both in Kreuth). Besides the show in Celadna, in 2005 he will also judge the LE Grand Open show in Leipzig.



All riders are welcomed to participate in this first NRHA approved show in Central Europe. Besides the show itself, it’s a great opportunity to visit the beautiful Prosper Horse Ranch and no less beautiful Czech Republic. More information about the ranch and the show will be available at www.painthorse.cz or www.plrha.pl



For further information please contact:


Show manager: Michal Pec, phone: +48 604 589 453, e-mail: mipe@poczta.wp.pl


Show secretary: Katarzyna Pec, e-mail: pecka@poczta.wp.pl



DWF-Nyhedsbrev - April 2005

April måneds Nyhedsbrev fra DWF er nu udsendt til medlemsklubberne.

Nyhedsbrev, og Formands-klumme, kan ligeledes findes online på DWF's hjemmeside



Direkte link til Nyhedsbrevet, April 2005 HER (PDF-format).



torsdag den 7. april 2005

AQHA International Horsemanship Camp 2005

DKQHA i samarbejde med AQHA og Colorado State University afholder AQHA International Horsemanship Camp 2005 på:

Odsherreds Rideklub


Nykøbing-Slagelsevej 10


4560 Vig



1. juli – 3. juli 2005.



Instruktørerne fra USA under ledelse af Anna Morrison, der også deltog i 2004, vil i løbet af de tre dage undervise deltagerne i basic træning, showtræning m.v.


Der vil være 5 instruktører fra Colorado State University tilstede, med de sidste nye tiltag indenfor træning/undervisning.



Yderligere informationer kan ses på DKQHA,s hjemmeside: www.dkqha.dk



10 gode grunde til hvorfor heste er bedre end mænd.

Hvad enhver kvinde jo allerede ved, men aldrig fortæller deres mand!

1. En hest spørger aldrig om at låne penge.



2. Heste kan ikke tage fjernbetjeningen og beholde den.



3. En hest brokker sig aldrig over, at du har tilberedt maden forkert.



4. En hest vil ikke komme hjem og fortælle, at den har en anden pige.



5. En hest vil aldrig ringe hjem (beruset) klokken 2:30 om morgenen for at blive hentet.



6. Kreditorer ringer sjældent og spørger, om de må tale med din hest.



7. Når heste hænger ud med vennerne, ender de sjældent i fængslet.



8. En hest kender ikke til fodbold, håndbold, speedway eller golf-sæsonerne.



9. En hest kender ingen bandeord.



10. Heste skal ikke tvinges til at klippe græsplænen.



onsdag den 6. april 2005

Balance øvelser til hest

Balance øvelser er nok noget vi alle kunne have glæde af!

Men desværre er mange af os voksne, lidt "stive" og har ikke længere samme balance som vores børn. Vi kan faktisk genskabe en del af balancen ved, at lave sjove balance øvelser på hesten. Og det er jo kun fantasien der sætter grænser.



Engang for længe siden, da min datter skulle lære at ride, lærte vi af (springrytteren) Susan Kjærgaard en del øvelser med og uden sadel, som skulle hjælpe min datter til at blive en god springrytter. Disse øvelser har vi mange gange lavet og idag er hun en dygtig dressur rytter, der rider lige godt om det er med eller uden sadel.



Man skal altid sørge for at have en hjælper. Start øvelserne med sadel, det er lettere.



Sæt en longe i hesten og start i skridt.



Rytteren skal nu udføre de ting hjælperen beder om, medens hesten skridter på volten. Rytteren har begge fødder i stigbøjlerne.


Hjælperen giver nu ordre til at lægge begge hænder på hovedet, derefter en arm på ryggen og en arm på modsatte knæ. Efter nogle skridt skiftes armene rundt.


Skridt lidt medens man skifter mellem at have den ene arm på ryggen og den anden arm på modsatte ben.


Skift øvlese. En hånd på skoen i samme side og den anden arm skal trykke på næsen. Skift også her med modsat side alt i mens hesten skridter.



Hjælperen kan nu finde på alle mulige ting rytteren skal gøre. Gerne bede om de forskellige ting i et lidt hastigt tempo medens hestens stadig skridter, da det styker at skulle bevæge sig hurtigt på hesten.



Når rytteren er blevet varmet op, smides stigbøjlerne og de samme øvelser kan gentages.



Er rytteren fortrolig med hesten, er det noget af en udfordring at udføre øvelserne med lukkede øjne.



Når rytteren mestrer de forskellige ting med og uden bøjler, kan de samme øvelser gentages i trav og senere i galop.



Når øvelserne falder let for rytteren, prøver man uden sadel. Nu bliver det straks sværere. Men ganske sjovt.


Hvis hesten ikke er krydskilden, er det også meget svært at lægge sig ned på hesten, selv i skridt.



En af de svære øvelser er, når der rides uden sadel og med lukkede øjne og hjælperen beder rytteren røre ved højre læg med venstre arm og omvendt.



Hvor underligt det end lyder, så styrker det balancen helt utroligt meget at lave sådanne øvelser. Børn lærer det fantastisk hurtigt og vi voksne... ja, vi opdager hurtigt at vi ikke længere er 17 år. Endvidere styrker det latter musklen.



Men sørg nu for altid at have en ridehjelm på og også gerne en sikkerhedsvest, når øvelserne begynder at være i trav eller galop.



God fornøjelse hvis du har mod på at lege.



tirsdag den 5. april 2005

Idé til brobelægning

Rider du trail? Er du opfindsom?



Når du laver ting til en trailbane, tænker du sikkert også sikkerhed, ligesom jeg!

Jeg har fået lavet en bro af en Europalle. Den virker perfekt og kan senere bygges større.



Tak til Nicoali Lorich for at have lavet min nye bro.



Vi har brugt:


En helt ny Europalle


Skåret et stykke støbeplade i størrelse som pallen.


Boret støbepladestykket godt fast på pallen.



Støbepladestykket er glat og er ikke sikkert for hesten at stå op på. Derfor ringede jeg til leverandøren af min hestetrailer og spurgte om han havde en rest af gammel gummi belægning fra en trailer liggende. Og det havde han.



Det skar vi så til og borede det fast til støbepladen. Husk at bruge skiver til skruerne, så skruen ikke skærer sig ud af gummibelægningen.


Nu kan hesten ikke glide når den går op på pladen.



Hvis man senere vil lave broen længere kan man sætte skråstykker på i hver ende af pallen. Husk også at sætte gummi på endestykkerne. Man kan endvidere sætte sidestykker på hvis broen skal være lukket på siderne.



I et gammelt Western Riders Express har jeg læst, at de nøjagtige mål på en bro skal være:



36" svarende til 91,44 cm bred


6 feet svarende til 182,88 cm lang



Om målene stadig er de samme, ved jeg desværre ikke.



God fornøjelse!



Når hesten skal i træning....

Smoky og Sko.



Marts 2005



Tiden var kommet til, at gøre fødderne klar til at kunne komme i træning.

Smoky havde i den lange frosne periode længe gået og været øm. Nu skulle det være. Smoky skulle have sko på, så jeg kunne være sikker på, at han ikke ville gå rundt og være ømbenet i hans træningsperiode på 3 mdr.



Planen var, at han skulle af sted over til Tuse fredag, d.11 marts. Først skulle vi være med på en ungheste clinic med Ditte, lørdag og søndag. Om søndagen ville jeg så forlade ham derover, for at Ditte skulle træne ham…. Men, men…nu er det jo Smoky, der er tale om…ak, ak…



Smeden var bestilt til, at komme lørdag d. 5. marts.



Det gjorde han også og Smoky fik sine sko på, ikke at han var helt vild med det, men på kom de. Et par dage efter, om aftenen skulle Smoky og de andre heste ind fra marken, som sædvanlig. Hvad skuer mit øje.... Smoky kommer med ørene fremme, humpende ind, uden den ene forsko! Åh, nej!!!



Dyrlægen blev straks ringet op og bedt om at komme øjeblikkelig. Det gjorde han også. Jeg tror, at han kunne høre, at jeg var lidt desperat i telefonen. Med megen myndighed forklarede jeg ham, at vi skulle til sjælland i weekenden, at han var nød til at give min hest en gang penicilin, samt noget smertestillende. Det gjorde han så, den stakkels dyrlæge.



Beslagsmeden blev igen bestilt og lovede, at komme om fredagen. Det gjorde han også. Smoky ville ikke så gerne have sin sko på igen, så der blev lige forklaret en ekstra gang for ham, at der ikke var noget der hed, ”hvis du har lyst”. Smeden mente at han havde lavet en kodeledsforvridning.



Eftersom at han ikke var haltfri om fredagen, måtte jeg aflyse. Jeg havde dog lovet min veninde, Dorte, at køre med hende derover, da hun også var tilmeldt, så hun ikke skulle køre hele den lange vej alene. Så ville skæbnen, at det skulle blive sådan et møgvejr, at vi valgte at aflyse og i stedet køre til Herning Hingstekåring og bruge en masse penge…..at Dorte så skulle gå hen og få sig en omgang influinza, ja, det er så en hel anden historie....



Smoky blev haltfri igen og måtte igen komme ud på marken sammen med sine venner. Se nu ved jeg så ikke, om de andre har spurgt ham om hvordan han lige gjorde, det der med skoene…. Men efter kun 2 dage på mark med de andre, kom han f…..! igen ind uden sko på det selv samme forben!!!! Heldigvis uden at være halt denne gang.


Slukøret måtte jeg igen stille ham ind i hans boks. Smeden blev igen tilkaldt. Efter et par dag fik han sin sko på atter en gang.



Da vi var færdige, spurgte smeden mig om jeg havde fortalt Smoky, at han skulle i træning? ”Hvorfor det?”, spurgte jeg ham. Han vil sgu da itte hjemmefra…!! Det morede vi os så lidt over. Smeden påstod også, at han overvejede at flytte tættere på, da han alligevel kom her så tit.



Denne gang fortalte smeden så, at nu skulle Smoky altid gå med klokker, når han var på mark.



Jeg skulle ikke nyde noget, så Smoky fik både klokker og boots på, både på bagben og forben.



Da det var så frygteligt mudderet ude på marken, bestemte jeg mig for at han skulle blive inde på ridebanen, da den var noget pænere, at se på. Chico fik så lov til at være barnepige for Smoky. De 2 er så glade for hinanden.



En dag var hvad der skulle til !! Så var Smoky nu blevet halt igen, men denne gang på et bagben!!!! HYL..!!!!



Denne gang var det fordi han havde været for voldsom i hans leg med Chico. Chico var kommet til at ramme ham på kodeleddet med lidt for stor kraft. Så atter en gang måtte han ind og stå i boks i et par dage.



Nu måtte det godt nok have en ende. Chico skulle ikke være barnepige mere, så ud med ham og ind kom Ditter. Hun er bedre til at holde ham i ørene. De 2 gik så sammen på ridebanen lige til onsdag d. 30 marts. Hvor Smoky endelig kom af sted med en stor gul lastbil over til Tuse på Sjælland.



Nu håber jeg så bare, at han opføre sig ordenligt derover, da alt andet bare er for pinligt



(kilde: www.123hjemmeside.dk/smoky)




mandag den 4. april 2005

Hvorfor er respekt så vigtigt?

3. del.

En hest som respektere dig, er en hest som samarbejder. Når du beder ham om at flytte sig, så gør han det omgående. Når du går med ham, følger han dig som din skygge. Når du kommer ind i stalden om morgenen, så kommer han imod dig med ørerne fremme. Går du ud på marken til ham kommer han selv hen til dig.


Sagt på en anden måde, han ønsker selv, at være sammen med dig.



En hest som ikke har den fornøden respekt, vil ligge ørene af dig, kan finde på at bide eller hvad værre er, måske sparke ud efter dig. En som ikke tænker over, at den træder dig over tæerne, skubber til dig eller bare ignorere dig, når du beder den om at udføre en opgave.



Ingen ønsker, at blive behandlet som var de luft. Det vil virke nedbrydende og meget afvisende. Når der er tale om dyr i 500 kg. klassen, med en sådan opførsel, så kan det hurtigt blive en farlig situation.



For hver hest, der har været udsat for mishandling af en træner, så vil der sikket være mange flere hesteejere der har været udsat for ”mishandling” af deres heste…..Mange af disse hesteejere vil sikkert ikke engang selv være klar over, at de bliver ”mishandlet”, hvilket nok er den værste problemstilling man kan forestille sig. Man kan jo ikke rette op på et problem, som man ikke har kendskab til.



Vi ønsker jo alle, at vores heste skal kunne lide os. Kernen i venskaber kommer gennem respekt. Det være sig mennesker som dyr. Jo mere hesten bliver forkælet, jo mindre respekt vil den have overfor mennesker.


Ønsker du at være total ”in love” med din hest, så nøjes med at klap, ae ham, giv ham hans mad, bed ham aldrig om, at udføre noget for dig eller at føle det ubehageligt, når han kommer for tæt på dig og han vil da aldrig tro på, at du er i stand til at vise ham vejen. Til sidst vil han helt holde op med, at sætte pris på, det du gør for ham. Han vil begynde, at få den overbevisning, at du er til for ham og ikke omvendt.



En hest som ikke respektere mennesket, vil ikke høre efter, når den bliver stillet en opgave. Det betyder, at han ikke vil stole på dig i nødens stund, som hvis i nu pludselig skulle befinde jer i en kneben situation, f.eks. på trailbanen hvis han bliver usikker eller ude i trafikken hvis i skulle møde et køretøj, han ikke føler sig sikker over for. Din sikkerhed vil blive sat på spil.



Alt dette kunne ske, da heste er super til at opdrage mennesker. Tit høre man hesteejer udtale påstande så som disse: jeg kan desværre ikke ride ud sammen med dig, da min hest ikke så godt kan lidt din hest….. , jeg kan desværre ikke ride med på denne tur, da min hest ikke bryder sig om at gå over grøfter…., jeg kan desværre ikke binde min hest, da han vil komme til at kede sig…., eller andre påstande. Vi har nok hørt det alle sammen på et eller andet tidspunkt.



Stil dig ikke tilfreds med ovenstående eksempler. Tag ansvar for din hest og vær hans leder. Så vil han elske og respektere dig for det. Kun når du gør det, vil det kunne lade sig gøre, at få et rigtigt samarbejde, som kan vokse i mellem jer.



Hvilken form for arbejde du vil lave sammen med ham, ja det er op til dig. Husk at så lang tid du beder ham om, at udføre de 4 nøglefaktorer, så er du på rette vej. Fremad, sidelæns til højre og venstre, samt bakke.



Clinic med Todd Martin - en super succes.....

Western Journalen var til stede under hele clinic`en og bringer fyldigt referat i April nummeret.

Men ikke nok med det. Det lykkedes vores ivrige udsendte at kapre Todd Martin som fast skribent og vi vil både få velskrevne træningsartikler og frisk snak fra Westernscenen på den anden side af dammen.


Todd var super ivrig og fantastisk energisk.


Sammenlignet med ham var salig MIchael Schumacher (Fra DR P3) en treven alderdomsplaget gamling, men alle fik forstået Todds meget ofte simple, men yderst effektive budskaber.


Todd havde tid og overskud til at tale med og dele ud til alle. Super uspoleret, sød og forekommende


og helt ligetil på alle måder.



En af de sjovere episoder var da han som det lange menneske han er ca. 188, satte sig op på


Sannee Klindts hest, for at finde "knapperne" og insisterede på at beholde hendes bøjlejængde, fordi han ville indvirke samme sted som hende.


Det så ret sjovt ud!



Hallen var god men desværre lidt mørk, så ikke alle billeder blev lige gode. det var lærerigt og nyskabende, fordi, der var flere helt nye fif man kunne hente med hjem også for vores udsendte.



Super clinic - super!



søndag den 3. april 2005

Skydeskiven

(Fortsættelse fra, "Respekt fra hesten")

Normalt når man vil lære sin hest nye øvelser, oplever man tit en del modstand til at begynde med. Det er meget normalt. Det opstår naturligt, da din hest ønsker sikkerhed og komfort. Det kendte er sikkerhed og samtidig også komfort, eftersom det er genkendeligt.



Forestil dig en skydeskive. Din hest befinder sig i midten. Den første ring rundt om ham er hans sikkerheds/komfort zone. Han er komfortabel og føler sig sikker inden for denne zone, da det er et kendt område.



Den anden ring rund om ham på skydeskiven er hans ”åh, jeg er ikke så sikker” zone. Denne zone er fyldt med ting, som han helst vil undgå og som han ikke møder normalt i hans hverdag. Her vil han være tvivlende og spørgende.



Den sidste ring på skydeskiven vil vi kalde hans livstruende zone. I denne zone befinder sig elementer, som han vil være overbevist om, er livsfarlige.


Hvis din hest kommer ud i denne zone, vil hans flugtinstinkter tage fuldstændig overhånd. Han vil typisk reagere ved, at bukke, sparke, stejle eller kaste sig selv bagover, da han kun tænker på at overleve og komme væk for div. trusler. Dette er zonen hvor næsten alle rytterskader opstår pga. flugtinstinktet.



Målet med Horsemanship er, at udvide disse zoner, sådan at hesten føler sig mere afslappet i forskellige situationer via div. øvelser og udfordringer.



F.eks. ved, at vifte plastik rundt omkring ham. Har han ikke prøvet det før, vil ham meget vel overveje at flygte. Det skal præsenteres for ham gradvist, sådan at han udvider sin komfortzone. Husk, at så snart han udviser mere tolerance end tidligere, så beløn ham omgående ved at fjerne plastikken væk fra ham og ae ham i panden eller på halsen. Begynd så forfra på øvelsen, lige indtil han ingen problemer har med at der er plastik over, under, på eller hele vejen rundt om ham.



Nogen heste har nemt ved at acceptere plastik efter nogle få øvelser, andre tror måske i en hel uge, at det er en løve der prøver at hoppe på dem. Her er det så, at det kræver en stor portion tålmodighed fra den som træner hesten. Det nytter ikke noget, at blive gal og frustreret. Det forstå hesten ikke. Gå hellere tilbage til en øvelse, som du ved, at i begge har det godt med og kom så tilbage lidt senere for at prøve igen. Husk at beløn det midte tegne på et forsøg fra hestens side! Et forsøg fra hestens side, ville være at den står stille et øjeblik, mens plastikken berøre den.



Tilliden mellem jer vil vokse, hvis du formår at vise ham, at du nok skal passe på ham, at det du beder ham om, ikke er farligt. Jo flere øvelser der lykkes for jer uden alt for megen diskussion, jo nemmere vil det blive, at lære ham flere øvelser inde i ”åh, jeg er ikke så sikker” zonen. Denne zone vil flytte sig. Hans sikkerhed/komfort zone vil blive større og større og det er jo det vi alle ønsker. En hest som er villig, selvsikker og lyttende til det vi beder den om.



(Kilde: Clinton Andersons teorier, mig selv)



lørdag den 2. april 2005

Respekt fra hesten

At få respekt fra hesten, er ikke noget man bare får, det er noget man skal bevise, at man er værdig til at få.

Og hvad betyder så ovenstående? Det vil jeg prøve at forklare i denne artikel.


(Kilde: Horse & Rider dec. 04, min personlige erfaring)



Hvad sker der når du tager en spand med korn i og går ind på marken blandt en flok heste?



Føre hoppen deler ikke med nogen, vel? Nej hun vil sørge for at få fat i kornet og selv spise det hele. Dette opnår hun ikke ved, at sparke ud i alle retninger. Nej, hun har et nøje udregnet system. Først går hun mod spanden, med ørerne godt langt tilbage og med et ”jeg dræber dig, hvis du går i vejen” blik. Kun hvis det bliver nødvendigt vil hun bide og sparke, i nævnte rækkefølge. Det er hendes måde, at sætte rangorden på plads og bevare den.


Rangorden er allerede på plads i flokken, så derfor kræver det ikke så meget, at vedligeholde den. De heste der kommer efter føre hoppen, kender alle deres plads, så det vil aldrig komme på tale, at udfordre hende. De ved, at det ikke er særligt behageligt at udfordre. Derfor får hun altid sin vilje.



Sådan skal det også være mellem dig og din hest. Ingen tvivl om hvem der bestemmer. Du er nød til at træde i skoene, som leder. Den som hesten vil have respekt for på en naturlig måde. Det er dig hesten følger uden at stille spørgsmål, men en, ”for sådan er det bare og det kan der ikke laves om på”, attitude.



Sådan forklare Clinton Anderson i sin nye bog. Jeg vil her forsøge, at give jer en indsigt i hans filosofi. Jeg har selv brugt hans teorier med stor succes. Det er ikke for, at overbevise nogen om, at det kun er disse metoder der dur, det er kun ment som noget ekstra til vores daglige glæde i omgangen med hestene.



Clinton fortæller om hvorfor og hvordan man udføre de forskellige øvelser i sin nye bog og på hans DVD’er. At vi skal bruge den samme logik i vores omgang med hestene, som hestene bruger overfor hinanden.



At følge lederen. (lidt filosofi)



At få din hests respekt betyder ikke, at du skal slå ham. Hvis du bare begynder at slå løs på ham, vil du aldrig få hans respekt men derimod vil han med sikkerhed blive meget bange for dig. Respekt er noget du skal gøre dig fortjent til. Det er ikke noget der kommer af sig selv.



Du skal få ham til at føle, at det er rart (komfort), at gøre tingene rigtigt og med respekt. Omvendt skal det ikke føles så rart ( ej komfort), når tingene ikke udføres korrekt.


På den måde finder han hurtigt ud af hvad er er rart at gøre og hvad der ikke er. Det er hans valg.



Der findes rigtig mange øvelser på hvordan man opnår respekt fra hesten. I det følgende vil jeg prøve at give nogle eksempler. Det vil ikke være muligt, at gå i dybden, men det vil give dig en ide og forhåbentlig en inspiration til, at komme i gang, skulle du ønske at prøve.




At få gang i ”fødderne”.


Dette er en af nøglefaktorerne. Hvorfor: det er den måde hestene imellem kommunikere med hinanden.


Tænk tilbage på føre hoppen og spanden med kornet. Hun går mod spanden med ørene tilbage, og i det hun gør det, forsvinder de andre heste automatisk ved, at de bevæger sig fremad, til siden, bakker eller går sidelæns. De gør hvad der er nødvendigt for at komme væk. Hvorfor gør de det? Fordi det har de fået ordre på, at chefen! Når hun siger ”forsvind”, er der ingen tvivl om hvad hun mener.



Når du er i stand til at flytte din hest i alle 4 retninger, på jorden eller i sadlen, så siger du faktisk, det samme til din hest, som føre hoppen siger til sin flok. Det, at flytte hestens fødder, er med til at aktivere den tænkende del af hestens jerne, i stedet for flugt instinktet. Du bestemmer hvor hesten skal gå hen og hvordan. Det er jo det føre hoppen gør. Det gør det muligt for hesten, at bevare roen og fokusere på dig. At finde ud af, at det du beder om vil ikke gøre ondt.



Vær konsekvent.


Jo mere sort og hvid alt er i din omgang med hesten, hvad der er tilladt og hvad der er forbudt, jo hurtigere lære hesten. Gråzoner vil kun forvirre, og gøre det rigtige, alt for svært at finde ud af. Du skal huske, at give dine kommandoer på samme måde hver gang, du arbejder med din hest. Alt for mange træner med følelser. De overroser og pylre om hesten. Det er ikke med til at hjælpe den. Tit ender det med, at hesten ingen chance har for at finde ud af hvad der er rigtigt.



Vær hurtig.


Det gælder om, at være hurtig med at belønne, når hesten har udført en øvelse korrekt. Det gøres ved at rose. Personligt bruger, jeg at ae min hest i panden eller på halsen, samtidigt med at jeg siger dygtig. Så er den ikke længere og øvelserne fortsætter.


Det at rose, på det rigtige tidspunkt kan godt være svært at forstå og udføre for nogen. Det lyder måske mærkeligt, men timing i den form for træning altafgørende for, at opnå fremskridt.


Eks. Du beder din hest om at flekse, du tager fat i tovet og flytter din hånd om til sadellejet. I det øjeblik din hest giver efter for presset på rebgrimen, slipper du som havde du brænd dig. Jo hurtigere du er, jo hurtigere opnår hesten komfort og ros.



Det samme gør sig gældende, når hesten provokere. Jo hurtigere du er til at irettesætte, jo hurtigere vil hesten forstå, at det var uønsket, den opførsel den præsterede.


Eks. Hesten lægger på ørene af dig. Med det samme du ser det, tager du fat i tovet og bakker din hest aggressivt. Der vil ikke gå ret lang tid inden hesten finder ud af, at det ikke er så smart, og begynder at høre efter. Eller hvis hesten bliver ved med at træde dig i hælene, når du går med den, så bak den væk, men med knap så meget ”vrede” i tovet.


Husk så samtidig, at så snart den gør det rigtige, skal den igen roses. Ikke noget med gråzoner… ”det er også din egen skyld, du kunne bare….” Det findes ikke på hestesprog!



Du skal dog være i stand til at skelne mellem, om hesten prøver og ikke kan forstå, det du beder den om. På det punkt går du tilbage til en øvelse, som du ved hesten forstår og bygger videre derfra. I den situation skal hesten belønnes ved det mindste forsøg.



Hestene på marken bære ikke nag mod hinanden. Det kan godt være at føre hoppen lagde ørene mod en hesten længere nede i herakiet, da hun nærmede sig spanden med korn i, men du vil sikkert se, at hun 10 min. senere måske vil gnubbe med den samme hest, som før flyttede sig for hende.



Body language


Vær opmærksom på dit kropssprog. Heste kommunikere hovedsagelig via kropssprog. De har nemt ved at tune sig ind på det du gør med dine bevægelser. Kommer hesten for tæt på dig, er det nødvendigt, at gøre dig rank og spænde musklerne. Gå direkte mod hesten (som føre hoppen) og bed hesten om, at flytte sig væk fra dit personlige rum. Så snart hesten har flyttet sig, indtager du en mere afslappet holdning. Du vil blive overrasket over hvor hurtig hesten finder ud af hvad du mener. De kender det jo allerede fra flokken.



Vi kender det alle sammen, mere eller mindre. Hvordan vi vælger at arbejde med vores heste er en smagssag. Det der gør forskellen er hvor nemt og hvor sikkert vi kan gøre det, når vi er sammen med hestene. Horsemanship er lig med hesteforståelse og ikke noget mystisk eller en form for trolddom, som nogen ynder at gøre det til. Det er baseret på en del pyskologi og forståelse derfor. Clinton Anderson er nok den der kommer nærmest, af dem jeg har læst om, som evner at forklare sine teorier, uden nogen form for mystik, hvad, hvordan og hvorfor man gør som man gør. Hvordan du løser de problemer du nu måtte løbe ind i. Han påstår ikke, at det er noget han har opfundet, ude på en mark (Monty Roberts, Pat Parelli, Gitte Naldal) men, at han er blevet undervist, på samme måde som alle andre alm. mennesker bliver det verden over.



fredag den 1. april 2005

Ny Web shop WESTERN BUTIK

Velkommen til den nye web shop - Western Outfitter - med fokus på westernudstyr til hest og rytter.

Vi har taget udgangspunkt i vores egne erfaringer med træning og show af western heste og har brugt disse erfaringer til at udvælge udstyr af god kvalitet, som vi kan stå inde for.



Her i åbningsmåneden April er der mange gode åbningstilbud så der er god grund til at besøge



www.westernoutfitter.dk



Senere på måneden - fra den 23. april - kan du også kigge produkterne igennem ved selvsyn ved at besøge vores showroom her på ranchen ved Randers.



Vi glæder os til at handle med Jer !



Pernille Bendix



APHA vil stoppe for optagelsen af Breedingstock.

OBS - APRILSNAR!

Først strammede APHA kravene, og hindrede for optagelsen af cropouts ved at indføre den såkaldte "One-Paint-Parent rule". Herved kunne man ikke længere registrere quartere alene fordi de havde nok hvide aftegn, til at komme i betragtning.



I går afslørede APHA's Vice President "Richard Cox" på en konference, at der nu arbejdes på at lukke for optagelsen af ensfarvede paints i "The Breeding Stock registry", måske allerede fra 1. januar 2006.


Der blev lagt vægt på at de ensfarvede heste der var optaget i "The Breeding Stock registry", ville kunne fortsætte i avlen som hidtil.




APHA Vice president Richard Cox.



Udtalelsen blev modtaget med blandede følelser blandt deltagerne.


"Hollywood Dun It" er død

En af de mest berømte hingste i "National Reining Horse's" tid, blev aflivet den 30. marts 2005.

Den smukke 22 årige hingst tabte kampen mod testikkelkræft, der i den sidste tid har tæret hårdt.



Hollywood Dun It har i de sidste 20 år været en fast del af reiningverdenen, og hans afkom har tilsammen slået alle rekorder. Under NRHA Futurityet i 2004 paserede de grænsen på $4.000.000,- USD i præmier.



Hollywood Dun It blev i 1998 udvalgt til at være den første "Breyer Animal Creations" reining hest. Siden har den store efterspørgsel på hestemodellen ført til at den blev erklæret som samleobjekt, og produktionen stoppet.



Ifølge Tim og Colleen McQuay, som ejede Hollywood Dun It sammen med Jennifer Earston, var beslutningen om at aflive ham meget svær. De havde været sammen i mange år, og var en del af familien. Dog ønskede ingen af dem at han skulle lide.



Kilde: Horsecity.com



McQuay Stables egen hjemmeside: www.mcquaystables.com